Szegedi Tudományegyetem, Gazdaságtudományi Kar Ahol tudás és szándék találkozik

Hírek  --  Hírek  --  SZTE GTK hírarchívum  --  GTK 2013. Július

Telt házzal indult az ECOdemia Nyári Egyetem

Kovacs_Arpad

2013. július 2-án 18 órakor új, négyestés rendezvénysorozat indult a GTK Aulájában.

 

2013. július 03.

Az ECOdemia Nyári Egyetem rendezvénysorozatot életre hívói, a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kara, a CIB Bank ZRt. és a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a gazdasági ismeretek és információk terjesztése érdekében hozták létre.


Az ECOdemia Nyári Egyetem célja (illeszkedve az ECOdemia rendezvénysorozat alapvető értékeihez) elsősorban Szeged, illetve a Dél-alföldi Régió vállalati vezetői számára történő értékteremtés. Az aktuális gazdasági, gazdaságpolitikai és vállalati trendek bemutatása mellett kiemelt fontosságú a vállalati szereplők közötti interakció lehetőségének megteremtése, a meglévő tapasztalatok új ismeretekkel történő gazdagítása.


A Nyári Egyetem első rendezvénye július 2-án a gazdaságpolitika aktuális trendjeiről, lehetőségeiről szólt. Az ECOdemia Nyári Egyetem nyitó rendezvényének meghívott előadójaként a szegedi GTK egyetemi tanára, Prof. Dr. Kovács Árpád mutatkozott be, aki jelenleg a Költségvetési Tanács elnöki pozícióját is betölti, így közvetlen tapasztalatait és szakmai meglátásait is meg tudta osztani a Kar hallgatóit, oktatóit, valamint a környékbeli vállalatokat képviselő közönséggel.


Pozíciójához is híven, előadásának fő fókuszává a magyar gazdaság kilátásainak bemutatását tette, nemzetközi kontextusban is bemutatva a gazdaságpolitikai kilátásokat. Kiemelte, hogy amíg a többi visegrádi ország felzárkózik, nálunk divergencia van - ugyanakkor a nálunk lévő társadalmi stabilitás "megteremheti az az alapot egy tartós gazdasági növekedéshez". Pozitívumként emelte még ki, hogy a magyar költségvetés elsődleges egyenlege már négy éve szufficites, illetve, hogy kedvező termény esetén az idei évben pozitív, akár 1-2%-os gazdasági növekedés is reálissá válhat Magyarországon.

A professzor által gyakran kedvelt "angyali kör" koncepciójával zárta az előadását, azaz a pozitív fejlemények a versenyképesség helyreállása és kedvező nemzetközi környezet esetén további pozitív folyamatokat indukálhatnak a gazdaságban - az előadó szerint, habár vannak veszélyek, de van realitása optimistának lenni.


Kovács Árpád diasora oldalunkon elérhető.


A következő rendezvényre 2013. július 9-én kerül sor, ahol Dr. Lukovics Miklós és Tóth Róbert a Dél-alföldi Régió és Csongrád megye vállalkozásfejlesztési prioritásairól, valamint a célok érdekében mobilizálható források szerkezetéről tart majd előadást.


A Nyári Egyetem további programjaira is szeretettel várunk minden érdeklődőt!



Az ECOdemia Nyári Egyetem további programja

 

Dr. Lukovics Miklós, egyetemi docens, SZTE GTK – Tóth Róbert, tervező-elemző, Nemzetgazdasági Tervezési Hivatal

A Dél-alföldi Régió és Csongrád megye vállalkozásfejlesztési prioritásai, a célok érdekében mobilizálható források szerkezete

2013. július 9. 18:00 óra, GTK Aula (6722 Szeged, Kálvária sgt. 1.)

 

Pomázi Gyula, a Provice Kft. ügyvezetője

Beruházások, szereplők, potenciális együttműködések és igények a Dél-alföldi Régióban

2013. július 11. 18:00 óra, GTK Aula (6722 Szeged, Kálvária sgt. 1.)

 

Dr. Bodnár Viktória, az IFUA Horváth & Partners Vezetési és Informatikai Tanácsadó Kft. ügyvezető igazgatója

A gazdasági válság vállalati tapasztalatai – az aktuális kérdések átfogó bemutatása

2013. július 16. 18:00 óra, GTK Aula (6722 Szeged, Kálvária sgt. 1.)

 

A programokon a részvétel ingyenes.


Végh Marcell


tam