Szegedi Tudományegyetem, Gazdaságtudományi Kar Ahol tudás és szándék találkozik

Hírek  --  Hírek  --  SZTE GTK hírarchívum  --  GTK 2013. Május

Mellár Tamás: A magyar gazdaságpolitika

gtk_ecodemia_logo_rgb1

Az Ecodemia előadók sorában negyedikként szereplő Mellár Tamás, a Pécsi Tudományegyetem tanárának előadása Magyarország gazdaságpolitikai kihívásainak tárgykörében mozgott. Elsőként azt emelte ki, hogy a rendszerváltás nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket: ma már tisztán látszik, hogy 1990 óta csupán évi 1,1%-os GDP-bővülést realizált az ország, míg az előző politikai rendszerben ennél jóval nagyobb növekedés valósult meg.
2013. május 16.

Nem sikerült felzárkóznunk az egy főre eső GDP tekintetében sem a nyugati országokhoz - mindez annak a függvényében igazi probléma, hogy egyes, versenytársként tekintett régióbeli országok rendre jobb eredményeket értek el a felzárkózásban. A 2000-es években azonban a potenciális GDP-növekedéshez képest is nagyobb jövedelemgyarapodás ment végbe, ugyanis “a túlfőtött növekedés ára az eladósodottság volt”, ráadásul nem csak a kormányzat, hanem a lakosság részéről is.


A Központi Statisztikai Hivatal korábbi elnöke ezután a 2000-es évek eleje óta elkövetett gazdaságpolitikai hibákat vette sorra, amiknek a hatására fokozatosan erodálódott hazánk versenyképessége, befektetői vonzereje. A közgazdász szerint ennek oka nemcsak a politikai elit szakértelmének hiányosságaiban keresendő, hanem a választói akaratban is. “A téves választói beidegződések azok, amelyek a fiskális fegyelmezetlenséget kiváltják a politikusokból” - hangzott az érvelése. A közügyekről megfontoltan gondolkodó társadalom és ehhez méltó politikai elit lenne szükséges a helyzet javításához, foglalta össze a hallgatóság számára.


Végh Marcell

29618_cib_logo_740_40041