Szegedi Tudományegyetem, Gazdaságtudományi Kar Ahol tudás és szándék találkozik

Hírek  --  Hírek  --  SZTE GTK hírarchívum  --  GTK 2013. Május

Felelősségteljes innováció? – Európai Uniós nemzetközi projekt a Szegedi Tudományegyetemen

SZTE_Gazdasagitudomanyi_Kar_1

Az innovációnak és az innováció iránti igénynek fontos szerepe van, hiszen ez a tevékenység magával hordozza a gazdasági növekedést és a fenntartható fejlődést. Ezek pedig illeszkednek az Európai Unió, Délkelet-Európát támogató transznacionális együttműködési programjához, a South East Europe (SEE) Programjának célkitűzéseihez.

2013. május 21.

Azonban a nem tudatos innovációs tevékenység negatív következményei (klímaváltozás, negatív környezeti hatások, felesleges pénzügyi kockázatvállalás, stb.) világossá tették, hogy tudatos és felelősségteljes innovációra van szükség. Bár ez az újfajta megközelítés elméleti síkon a délkelet-európai országokban is jelen van, a gyakorlat azt mutatja, hogy krízishelyzetekben a rövidtávú költségcsökkentő módszerek előnyt élveznek a felelősségteljes innovációval szemben. Ez az alaphelyzet teszi szükségessé a Facilitating Responsible Innovation (FaRInn, Felelősségteljes Innováció előmozdítása) c. projektet, melyben – egyedüli magyar intézményként – a Szegedi Tudományegyetem hat délkelet-európai ország (Olaszország, Szlovénia, Románia, Görögország, Bosznia-Hercegovina, Montenegró) fejlesztési ügynökségeivel együtt vesz részt. A SEE/D/0252/1.3./X azonosító számú, kétéves (2012. október 1. – 2014. szeptember 30.) projektet az Európai Unió támogatja: a teljes támogatás 1.240 ezer euró, melyből az SZTE 152 ezer euróval részesedik.

A projektnek kettős célja van. Egyrészt célja a vállalkozások számára nyilvánvalóvá tenni a felelősségteljes innováció adta előnyöket. Ennek elérése érdekében a projekt lehetőséget biztosít az innováció keretfeltételeinek megteremtésére, támogatja a különböző intézményeket abban, hogy kifejlesszenek és kipróbáljanak a felelősségteljes innovációt szolgáló stratégiákat és modelleket. Másrészt küldetésének tekinti, hogy az európai közösség tagjaival is megismertesse a felelősségteljes innováció előnyeit, melyek eredményeit a közösség tagjai is közvetlenül érzékelhetik (például biztonságosabb termékek, kedvezőbb munkakörnyezet). Ezt a projekt úgy segíti elő, hogy hangsúlyozza a felelősségteljes innováció társadalmi igényét, etikai elfogadhatóságát és tudatosságát a közösség tagjai közt.

A Szegedi Tudományegyetem, mint a partnerek közötti egyedüli felsőoktatási intézmény, elsődleges feladata a felelősségteljes innováció elméleti hátterének (definíció, elemek, keretfeltételek) a meghatározása. A felelősségteljes innováció definíciójában megjelenő felelősségi dimenzió igen komplex. Három elemét tudjuk egyértelműen elkülöníteni:

1) Az erkölcsi felelősség azt jelenti, hogy az innovációs folyamat figyelembe veszi és visszatükrözi a közösen elfogadott morális értékeket, és úgy vállal felelősséget a fejlődésért, hogy közben az alapigények kielégítése ne sérüljön.

2) A környezeti felelősség magában foglalja, hogy az innovációs folyamat során a törvény által előírt szabályozáson túl a környezet számára kisebb terhelésű megoldások kerülnek alkalmazásra, valamint az innovációs szereplők részt vesznek az innováció objektív hatásának ismertetésében.

3) A felelősség társadalmi dimenziója biztosítja, hogy az innovációs folyamat során nem okozunk az elkerülhetetlennél nagyobb társadalmi hátrányt, és az össztársadalmi hátrány és a technológiai előny egyensúlyban van.

 

E nemzetközi kutatásban az egyes partnerek helyzetét is felmérjük a felelősségteljes innováció területén, melynek eredménye egy összehasonlító tanulmány lesz. Ez a tanulmány alapozza meg azon akciótervek elkészítését, melyekben a nemzetközi kutatócsoport meghatározza: egy adott régióban milyen lépések elvégzésére van szükség felelősségteljes innovációs modell bevezetésére. A projekt érdekessége, hogy a Gazdaságtudományi Karon zajló „élményalapú oktatás” keretein belül a Regionális és környezeti gazdaságtan mesterképzés hallgatói is bevonásra kerültek a projektfeladatok utólagos, szimuláció szintű megvalósításába.

További információ a projekt honlapján érhető el: http://www.farinn.eu/


farinn_logo

eulogo

see_colour_jointly