Szegedi Tudományegyetem, Gazdaságtudományi Kar Ahol tudás és szándék találkozik

Hírek  --  Hírek  --  SZTE GTK hírarchívum  --  GTK 2013. Május

Dékáni hirdetmény

SZTE Gazdaságtudományi Kar

A tanulmányi kötelezettségek teljesítéséhez, valamint az ismeretellenőrzéshez kapcsolódó szabálytalanságok egységes kezeléséről a Gazdaságtudományi Karon

2013. május 16.

DÉKÁNI HIRDETMÉNY

a tanulmányi kötelezettségek teljesítéséhez, valamint az ismeretellenőrzéshez kapcsolódó szabálytalanságok egységes kezeléséről a Gazdaságtudományi Karon


A nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény XV. fejezete, a Szegedi Tudományegyetem Tanulmányi és Vizsgaszabályzata, Hallgatói Fegyelmi és Kártérítési Szabályzata, valamint Etikai Szabályzata alapján az alábbi hirdetményt adom ki.


  1. A SZTE Tanulmányi és Vizsgaszabályzat 8.1 pontjában foglaltaknak megfelelően:

    „8.1. A tanulmányi kötelezettségeket, teljesítésük formáit, az ismeretellenőrzés rendszerét és formáit, a tanulmányi kötelezettségek elmulasztása esetén annak következményeit, pótlásának módjait és formáit, a vonatkozó jogszabályok, a képesítési és kimeneti követelmények, jelen szabályzat és a képzési tervek határozzák meg. Fegyelmi vétséget követ el az, aki súlyosan és vétkesen megszegi a Tanulmányi és Vizsgaszabályzatban foglaltakat.”

  2. A hirdetmény hatálya kiterjed:

    • a Gazdaságtudományi Kar oktató-kutatói munkakörben foglalkoztatott közalkalmazottakra
    • a Gazdaságtudományi Kar oktatói feladatokat ellátó doktoranduszokra, tutorokra, valamint a demonstrátorokra
    • a Gazdaságtudományi Kar oktatói feladatokat ellátó nem közalkalmazott munkatársakra (ide értve a megbízási szerződéssel foglalkozatott óraadó oktatókat)
    • a Gazdaságtudományi Kar hallgatóira
    • a Gazdaságtudományi Kar által gondozott tárgyakat felvett hallgatókra

  3. Jelen hirdetmény hatálya kiterjed a tanulmányi kötelezettségek teljesítéséhez, valamint az ismeretellenőrzéshez kapcsolódó szóbeli és írásbeli számonkérésre, vizsgákra (továbbiakban vizsgák). Továbbá a Kar Plágium Szabályzatának 2. pontjában felsorolt minden, a tanulmányi követelmények teljesítése érdekében végzett munkára.

  4. A vizsgák során a jelen hirdetmény 2. pont a, b, c, pontjában foglalt személyek kötelesek a felügyelet során a lehető legnagyobb körültekintéssel és gondossággal eljárni, valamint jogosultak a tanulmányi kötelezettségek szabályszerű teljesítése során utólagos ellenőrzésre is.

  5. A vizsgák előtt a jelen hirdetmény 2. pont a, b, c, pontjában foglalt személyek kötelesek a hallgatók figyelmét felhívni a vizsga során tanúsítandó magatartásra, szabályokra, valamint a szabályok megsértésének következményeire.

  6. A Kar vezetése értesült azon tendenciáról, mely szerint az utóbbi időben megnőtt azon hallgatók száma, akik a vizsgák során nem megengedett technológia igénybevételével válaszolják meg a vizsgakérdéseket. Jelen vétség elkövetése azonnali jegyzőkönyv felvételt és fegyelmi eljárást von maga után.

  7. Az 6. pontban említett technológiák mellett a Kar külön kiemelten kezeli a SIM kártyával működtetett kommunikációs eszközök (mobiltelefonok, okostelefonok, táblagépek) vizsga alkalmával történő használatának tilalmát. Amennyiben a vizsgáztató nem engedélyezi ezek használatát, a bekapcsolt állapotban lévő kommunikációs eszköz a fent említett tilalom megszegésének minősül.

  8. Jelen hirdetmény megsértéséről a Dékáni Hivatal nyilvántartást vezet. Jelen hirdetmény 2. pont a, b, c, pontjában foglalt személyek kötelesek a szabálytalanságot a hallgató adataival (név, EHA kód, kurzus neve, kódja, oktató neve, az elkövetett szabálytalanság rövid leírása) írásban jelenteni a Hivatal vezetőjének. Ezt követően az eset további körülményeinek vizsgálatára, fegyelmi eljárás kezdeményezésére az oktatási dékánhelyettes jogosult.

  9. A Gazdaságtudományi Karnak nem célja a hallgatók tömeges elbocsátása a hallgatói kötelékből, azonban nyomatékosítjuk, hogy a Kar kötelességének érzi a becsületesen felkészült hallgatók védelmét, az itt szerzett diplomák jó hírnevének megőrzését.

  10. Jelen hirdetmény a honlapon való való közzététellel lép hatályba.

  11. Jelen hirdetmény végrehajtásáért az oktatási dékánhelyettes felelős.


Szeged, 2013. május 10.

Dr. Vilmányi Márton
dékán