Szegedi Tudományegyetem, Gazdaságtudományi Kar Ahol tudás és szándék találkozik

Hírek  --  Hírek  --  SZTE GTK hírarchívum  --  GTK 2013. Május

Chikán Attila: A magyar gazdaság versenyképessége

gtk_ecodemia_logo_rgb11_250x250

Az Ecodemia előadássorozat harmadik meghívottjaként Chikán Attila, korábbi gazdasági miniszter gondolatait ismerhette meg a közönség. Az előadás vezérfonala Magyarország versenyképességéhez kapcsolódott: a Corvinus Egyetem korábbi rektora elsőként ismertette az elmúlt évek tendenciáit, majd a kilátásainkat és végül a javuláshoz szükséges lépéseket is.
2013. május 21.

"A gazdaság fejlődésének pályáját három tényező befolyásolja" - kezdte, az öröklött helyzet, a külső okok, illetve maga a gazdaságpolitika; ezek pedig nem vizsgálhatóak elkülönítetten. Magyarország válsága - mely 2006-ban bizonyult tarthatatlanná - megelőzte a világgazdaság válságát, így nem mondható el, hogy az aktuális helyzetünk a globális válság következménye - folytatódott az érvelése. Az előadó a versenyképesség helyreállását hátráltató tényezők közé sorolta a nullára redukálódott potenciális GDP-növekedést, a stagnáló foglalkoztatást, valamint a bizalomhiányt is. "Bármelyik makrogazdasági mutatót lehet kozmetikázni a többi kárára" - utalt az aktuális, kedvező inflációs mutatókra.

Mit lehet ilyen helyzetben tenni? A professzor elsőként a helyzettel való reális szembenézést emelte ki, ugyanis ez teremtené meg a politikai lehetőséget a növekedési elképzeléseink korrekciójához. A pénzügyi túlélésen felül a reálgazdaság fejlődésére is szükség van, enélkül nem képzelhető el tartós növekedés. A KKV-k helyzetét is számos ponton lehetne javítani, pl. a külpiacra lépésüket elősegíteni, továbbá a forrásokhoz jutásukat megkönnyíteni. A piaci bizalmat pedig a kiszámítható üzleti környezet hozná helyre, amihez az államosítás folyamatait lenne szükséges megállítani - zárta mondandóját Chikán Attila.

 

Végh Marcell Zoltán

 

29618_cib_logo_740_40041_250x250