Szegedi Tudományegyetem, Gazdaságtudományi Kar Ahol tudás és szándék találkozik

Hírek  --  Hírek  --  SZTE GTK hírarchívum  --  GTK 2013. Július

Folytatódik az ECOdemia Nyári Egyetem rendezvénysorozata: napirenden a gépjármű ipar

SDC10389

Az ECOdemia Nyári Egyetem célja elsősorban Szeged, illetve a Dél-alföldi Régió vállalati vezetői számára történő értékteremtés. Az aktuális gazdasági, gazdaságpolitikai és vállalati trendek bemutatása mellett kiemelt fontosságú a vállalati szereplők közötti interakció lehetőségének megteremtése, a meglévő tapasztalatok új ismeretekkel történő gazdagítása.

2013. július 12.

A Nyári Egyetem első rendezvénye július 2-án a gazdaságpolitika aktuális trendjeiről, lehetőségeiről szólt a szegedi GTK egyetemi tanára, Prof. Dr. Kovács Árpád előadásában.

 

A második alkalommal 2013. július 9-én, Dr. Lukovics Miklós és Tóth Róbert a Dél-alföldi Régió és Csongrád megye vállalkozásfejlesztési prioritásairól, valamint a célok érdekében mobilizálható források szerkezetéről tartottak előadást.

 

A harmadik ECOdemia esten a gépjármű ipar témája került előtérbe, ahol Pomázi Gyula, az Alföldi Iparfejlesztési Nonprofit Közhasznú Kft. (AIPA) szakértő partnere, valamint a Provice Kft. ügyvezetője mutatkozott be. Az AIPA Kft. elévülhetetlen érdemeket szerzett a kecskeméti Mercedes-beruházás és az ehhez kapcsolódó kísérő tevékenységek koordinációjában, hiszen működésének célja, hogy a nagyberuházás "úgy valósuljon meg, hogy az egész térség gazdasági potenciálját megváltoztassa".


A Daimler beruházásával ugyanis több beszállító partner is Kecskemétre települt, azonban ebbe a beszállítói körbe a magyar KKV-knak bekerülni akadályokkal teli, hosszan tartó folyamat. "A magyar beszállító helyzete azért is nehéz, mert a mi áraink 2,5-szeresei a versenyképes világpiaci áraknak" - emelte ki az egyik problémát. Az AIPA - mely három termelő klasztert is koordinál - célja, hogy az autóipari óriás termelési kultúráját beépítse a régióba, megalapozva egy 20-30 éves együttműködést.


Az AIPA keretein belül "szabad szándékú, gazdasági potenciállal rendelkező akaratok működnek együtt" - emelte ki. Feladatuknak tekintik, hogy Kecskemétet Mercedes-várossá fejlesszék, és ehhez koordinált, hatékony PR-stratégiát valósítsanak meg, valamint a mérnöki képzést a megváltozott piaci igényekhez igazítsák. Példaként említette a járműipari duális mérnökképzés megvalósítását Kecskeméten, mely során a hallgatók 24 hetet a főiskolán, 24 hetet az ipari partnereknél töltenek, az elméleti ismeretek mellett munkaszocializációt, kapcsolatrendszert, tárgyi tudást elsajátítva. Pomázi Gyula külön eredményként emelte ki, hogy a koordináció kilépett a kecskeméti keretekből, és sikerült a Magyarországon tevékenykedő autóipari gyártók többségét egy tárgyalóasztalhoz ültetni, közös igényeket és a kooperáció lehetőségeit megfogalmazva, melyre mindezidáig nem volt példa.


Pomázi Gyula előadásának diasora ide kattintva érhető el.

 

Az ECOdemia Nyári Egyetem rendezvénysorozatot életre hívói, a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kara, a CIB Bank ZRt. és a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a gazdasági ismeretek és információk terjesztése érdekében hozták létre.

 

Az ECOdemia Nyári Egyetem további programja


Dr. Bodnár Viktória, az IFUA Horváth & Partners Vezetési és Informatikai Tanácsadó Kft. ügyvezető igazgatója

A gazdasági válság vállalati tapasztalatai – az aktuális kérdések átfogó bemutatása

2013. július 16. 18:00 óra, GTK Aula (6722 Szeged, Kálvária sgt. 1.)

 

A programon a részvétel ingyenes.


Végh Marcell Zoltán

 


tam1