Szegedi Tudományegyetem, Gazdaságtudományi Kar Ahol tudás és szándék találkozik

Hírek  --  Hírek  --  SZTE GTK hírarchívum  --  GTK 2013. Április

EU Projekt Fejlesztés Workshop: Klaszterfejlesztés a 2007-13-as és 2014-20-as programozási periódusban

DSCN1479

2013. április 15-én került megrendezésre az EU projekt fejlesztési workshop: klaszterfejlesztés a 2007-13-as és a 2014-20-as programozási periódus c. rendezvény.

2013. április 15.


2013. április 15-én hétfőn az érdeklődő hallgatók, üzletemberek, klasztertagok többféle megközelítésben hallhattak előadásokat az SZTE GTK szervezésében – a Hungarian Business Academy (HURO-Style, HURO/1001/148/2.3.1) egyik állomásaként – megvalósított EU projekt fejlesztési workshop: klaszterfejlesztés a 2007-13-as és a 2014-20-as programozási periódus c. rendezvény keretében, melyet a Szent-Györgyi Albert Agórában tartottak meg. A meghívott előadók a magyar klaszterpolitika vezető szakemberei, és külön érdekesség, hogy közülük többen is az SZTE GTK-n végeztek.


A délelőtt folyamán, Lengyel Imre professzor úr bevezető, elméleti előadását követően, először a klaszterek támogatásának jelenlegi helyzetéről és a pályázati források felhasználásának eredményességéről, problémáiról beszéltek a MAG Zrt, az NFÜ és a DARFÜ kollégái: Keller Péter, Király Gyöngyi, Szabó Nikolett. A szakemberek kiemelték, hogy ugyan számos pályázati forrás áll a klaszterek rendelkezésére, azonban a források felhasználása nem problémamentes. Ez elsősorban a klaszterek többnyire „felülről szerveződő” jellegének és a pályázati források nem kellő mértékű alátámasztottságának köszönhető. Ugyanakkor az előadók kiemelték: az elmúlt évekhez képest jelentős mértékben javult a klaszterek forrás-felhasználási képessége.


Ezek után Petrás Ferenc, Lukovics Miklós és Imreh Szabolcs előadásaikban a 2014-2020-as támogatási időszak lehetőségeit ismertették meg a hallgatósággal: az EU milyen irányokba mozdul, a magyar politika ezt hogyan követi, és mindebben a folyamatban a klasztereknek milyen kilátásai vannak. A szakmai megbeszélés végén az előadók és felkért hozzászólók (Patik Réka, Bucsai Kálmán, Dobi János, Tóth Róbert) vitatták meg a hallottakat, vázolták azt, hogy milyen céloknak kellene lennie, és azokat milyen úton lehetne elérni.


Összességében a rendezvény rendkívül sikeres volt: a megjelent hallgatókon kívül a szakemberek és üzletemberek, klasztertagok is számos új ismeretet szerezhettek, valamint lehetőségük volt ilyen fórumon is közvetíteni azokat a problémákat, amelyekkel a források felhasználása során találkoznak.



euhuro_logo_huro1