Szegedi Tudományegyetem, Gazdaságtudományi Kar Ahol tudás és szándék találkozik

Hírek  --  Hírek  --  SZTE GTK hírarchívum  --  GTK 2010. Március

Akadémiai Nívódíj a GTK oktatóinak

20100302085

Gazdasági vonalon először díjazták az SZTE oktatóit. Az Akadémiai Nívódíjat a Magyar Tudomány Napja rendezvénysorozat keretében november 19-én adták át az MTA székházában.

2010. március 03.

A Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar két oktatója, Hetesi Erzsébet és Rekettye Gábor is részesült a kitüntetésben Kínálatmenedzsment című könyvükért.

1974-ben jutalmazták először nívódíjjal az év legjelesebb hazai tudományos munkáit. Az azóta eltelt harmincöt évben hagyomány lett a kezdeményezésből, melynek célja ma is ugyanaz, erkölcsi elismerésben részesíteni a közelmúlt legszínvonalasabb tudományos kiadványait és szerzőiket. A díjazottak minden évben az MTA tudományos osztályainak jelölése alapján a Magyar Tudományos Akadémia által támogatott és az Akadémiai Kiadó gondozásában megjelent művek közül kerülnek ki.

„Ebben az elismerésben benne van maga a könyv és mindkettőnknek a múltja is, az, hogy ennél a kiadónál már mindkettőnknek több könyve jelent meg. Az érdekessége a dolognak, hogy ezt a díjat általában az Akadémia kilencedik, Jogi és Közgazdasági Osztályán belül általában azok a tudósok szokták megkapni, akik a makrogazdasággal foglalkoznak, tehát nemzetgazdasági témájú műveket írnak. Azt hiszem, ez most az első olyan alkalom, hogy egy ilyen menedzsment témában íródott, azaz a soft tudományok köréből kikerült írás kapja meg ezt az elismerést. A korábbi évek díjazottainak sorába nagy megtiszteltetés bekerülni” – mondta el Rekettye Gábor, az SZTE GTK marketing-menedzsment szakcsoportjának egyetemi tanára.

Mint megtudtuk, a könyvet eredetileg azzal a céllal írták, hogy az új alapszakos marketinges hallgatók számára rendelkezésre álljon egy új típusú tankönyv. A nívódíj elnyerésében valószínűleg az is benne van, hogy a mű megközelítése egészen más, mint a területen korábban megjelent összefoglalásoké. A Kínálatmenedzsment című könyvben Rekettye Gábor két korábbi, termékpolitikáról és ármarketingről szóló munkáját ötvözték a szerzők. Az eredmény egy tartalmilag és módszertanilag is újdonságot jelentő mű lett. „Tekintettel arra, hogy a bolognai rendszerben megváltozik az oktatás módszertana, arra figyeltünk, hogy ne elméleti legyen ez a könyv, hanem gyakorlati példákkal közelítse a hallgatókat a mindennapi élethez, konzekvenciákat nyújtson a problémák megoldásában. Menet közben, ahogy írtuk, rájöttünk, hogy ez nemcsak az alapszakon használható, hanem most már a mesterszakos hallgatók is forgathatják. Sőt az ajánlások alapján arra is rájöttünk, hogy nemcsak a hallgatóknak jó ez a könyv, hanem a gyakorlati szakemberek számára is hasznos. Feltételezem, mindez motiválta a díj elbírálóit abban, hogy ezt a könyvet mint üzleti tudományokkal foglakozót kiemeljék” – mesélte a másik díjazott, Hetesi Erzsébet, az SZTE GTK dékánja, egyetemi docens.

„A díj hozzájárul az egyetemek közötti együttműködéshez, mivel a tanár úr a pécsi egyetem oktatója, nálunk pedig félállású. Nagy jelentősége, hogy azt üzeni az egyetemről, olyan színvonalú műveket tudunk létrehozni együttműködésben, amelyeket az akadémiai bizottság így értékel. Másrészt az egyetem számára is imázsnövelő tényező, valamint magának a GTK-nak is, hiszen a kar oktatói kapták meg a díjat. Sokan hallanak róla, például amikor megjelent a hír a honlapon, nekem hallgatók is írtak, hogy gratuláljanak. Úgy gondolom, sokat hozzátesz az SZTE hírnevéhez, ha ennek az országnak a legnagyobb tudományos intézménye így értékel egy könyvet és annak a szerzőit. Ez a tudományos munka elismerése, és valahol az egész intézmény tudományos munkájának a színvonalát is értékeli” – így Hetesi Erzsébet.