Szegedi Tudományegyetem, Gazdaságtudományi Kar Ahol tudás és szándék találkozik

TDK  --  "Miért kezdtem bele a TDK-ba?"

TDK — Kasza Irén Éva

2014. május 23.

HírekIntézményi fordulókDolgozatok feltöltéseKari TDK kiválóságokLetöltések
„Miért kezdtem bele a TDK-ba?”A GTK OTDK sikereiGalériaGYIKTDK-pályázatok

Kasza Irén Éva, OTDK I. helyezés (2013), OTDK részvétel (2009)

Az OTDK-val kapcsolatos élményeim nagyon hullámzóak. Először 2009-ben vettem részt XXIX. OTDK-n, amikor is hárman dolgoztunk egy csapatban. Ez volt az első komolyabb munkám csapatban, jó volt együtt dolgozni a barátaimmal. Jobban megismertük egymást és egy idő után már tudtuk, hogy egy-egy részfeladat kihez illik leginkább. Sajnos nem kaptunk helyezést a versenyen és az akkori bírálóink sem fogalmaztak finoman, sem írásban sem pedig szóban. Nagyot csalódtunk mindannyian. Kétségeink volt a felől például, hogy csoportosan prezentáljunk-e vagy csak egyikünk adja elő a prezentációt. A rossz élményeket leszámítva hasznos tapasztalatot szereztünk.

Másodszor 2013-ban vettem részt a XXXI. OTDK-n, ezúttal már egyedül és sokkal sikeresebben. A témát az alapszakhoz szükséges szakdolgozati témaválasztáskor találtam meg. 2009-ben a Reklámhét keretein belül hallottam egy előadást Dr. Papp-Váry Árpádtól a Product Placement témában. Ekkor döntöttem el, hogy erről a reklámeszközről többet is szeretnék megtudni. A motivációm elsősorban maga a témámon való tovább dolgozás volt. Természetesen a szakdolgozatírás alól történő felmentés is jól hangzott.

Emlékezetes számomra az, hogy amikor a szakmán belül kezdtem körlevelet írni, nagyon sokan segítőkészek voltak. Emlékszem az előadás előtti éjszakára, ahogy izgulva készültünk a másnapra a csoporttársammal. Persze sosem felejtem el a nevem melletti első helyezést és az oklevél átvételének pillanatát sem.

A témavezetőm mindkét dolgozat esetében Majó Zoltán volt. A szakmai gyakorlatomat az SZTE-TIK-ben töltöttem, így ismertem meg közelebbről. Az első dolgozatunk témájának alapötlete tőle származik, így felkértük, hogy legyen a konzulensünk. A második dolgozatnál is az ő segítségét kértem, mert már ismerte a témát. A kevés ideje ellenére sokat segített a munkám során.

Amire az OTDK-n való részvétel megtanít az legfőképpen a kitartás és határozottság. Sokszor mondhattam volna, hogy nekem ez sok és kiszállok. Ha van egy határozott erős célod, akkor azt végig tudod csinálni. A legfontosabb, hogy érdekeljen a téma, amin dolgozol. Mindkét OTDK dolgozatba szívem-lelkem beletettem. A két versenyen való részvétel után pedig most már sokkal könnyebben dolgozok fel egy adott témát vagy fogalmazok meg egy hosszabb szöveget. A szerkesztés apró-cseprő trükkjeinek elsajátításáról már nem is beszélve.

Érdemes részt venni egy ilyen megmérettetésen, mert az emberek másképp fognak rád nézni, ha megtudják ezt rólad. Elképzelhető, hogy nem hallottak róla, például egy interjúztató az állásinterjún, de erről mindenképpen sokat tudsz mesélni. Ha pedig nincs még több éves munkatapasztalatod, akkor ezt is oda lehet sorolni, ezzel is meg tudod magad különböztetni a többi pályázótól. Akár csapatban akár egyedül csinálod végig, hasznos tapasztalat kiállni egy számodra vad idegen bizottság elé, akik nem kertelve megmondják a véleményüket a munkádról. Akármilyen eredménnyel is térsz majd haza, mindenképp feledhetetlen élményekkel gazdagodsz majd, ne hagyd ki!