Szegedi Tudományegyetem, Gazdaságtudományi Kar Ahol tudás és szándék találkozik

TDK  --  "Miért kezdtem bele a TDK-ba?"

TDK — Beke Eszter

2014. május 19.

HírekIntézményi fordulókDolgozatok feltöltéseKari TDK kiválóságokLetöltések
„Miért kezdtem bele a TDK-ba?”A GTK OTDK sikereiGalériaGYIKTDK-pályázatok

Beke Eszter, OTDK Különdíj (2013)

 1. Mi/Ki motivált arra, hogy részt vegyél a TDK munkában?

  A konzulensem, dr. Ván Hajnalka motivált a TDK-n való részvételre, mert nagyon izgalmasnak és aktuálisnak találta a környezeti számvitel témáját.

 2. Milyen kétségeid voltak a TDK-írás előtt/alatt?

  Sokszor megfordult a fejemben ,hogy nem elég a felhasznált szakirodalom mennyisége, nem helyesek a beruházás-gazdaságossági számításaim a nehezen megbecsült diszkontráta miatt. Emellett a környezeti számvitel egy nagyon ingoványos talaj, mert egy viszonylag új számviteli alág, sok, újszerű és támadható elmélettel, amellyel az a probléma, hogy sokan nem értenek egyet velük, ezért a dolgozatom során igyekeztem ezt a témát objektíven körbejárni.

 3. Hogyan találtad meg a TDK-témát és témavezetőt?

  Témavezetőmet már a harmadik félévben megismertem, és demonstrátor éveim alatt rájöttem, hogy nála szeretném írni a szakdolgozatom. A környezeti számvitel témájára a konzulensem hívta fel a figyelmem először, mert mindenképpen számviteles problémát szerettem volna körbejárni. A környezetvédelem és a zöld beruházások, valamint a számvitel ötvözete nagyon izgalmas témának bizonyult.

 4. Milyen emlékeid maradtak az OTDK-ról? Mi volt a legemlékezetesebb?

  Nagyon izgalmas volt részt venni a versenyen, jó volt a társaság is a GTK-ról, nagyon jókat sétáltunk Veszprémben szabadidőnkben, s izgalmakban sem volt hiány. Jó volt megmérettetni magam egy országos zsűri előtt, és nagyon sok embert ismertem meg, akik motiváltak voltak és érdeklődőek. A legemlékezetesebb pillanat az eredményhirdetés volt, nagyon boldog voltam, hogy különdíjjal térhettem haza.

 5. Milyen készségekre tettél szert, melyet a TDK-zás során nyertél, és később, egyetemi tanulmányaid alatt/munkád során tudtad használni?

  Sokat fejlődött a prezentációs készségem, tisztábban ki tudom fejezni a gondolataimat, határozottabb lett a kiállásom mások előtt. Emellett sok önbizalmat is kaptam, s már nem esik nehezemre egy-egy beadandót megírni. :)

 6. Miért ajánlanád másoknak is a TDK-munkában való részvételt?

  Mert nagyon sok tapasztalatot sikerül szerezni egy-egy ilyen dolgozat megírásával, s emellett igazi kihívás egy ilyen kutatás, s ennek a megfelelő prezentálása. Csak fejlődni és nyerni lehet a részvétellel, s ha valaki az egyetemi évei alatt a legtöbbet ki akarja hozni magából, akkor egy TDK dolgozat kiváló alkalom erre.