Szegedi Tudományegyetem, Gazdaságtudományi Kar Ahol tudás és szándék találkozik

Hírek  --  Hírek  --  SZTE GTK hírarchívum  --  GTK 2014. Július

Makrogazdasági kérdések és potenciálok

JaraiZsigmond

Járai Zsigmond, a Magyar Nemzeti Bank felügyelő bizottságának korábbi elnöke tartott előadást július 8-án a szegedi Gazdaságtudományi Karon.

2014. július 09.

A CIB ECOdemia Nyári Egyetem kéthetes rendezvénysorozatának első vendégeként Járai Zsigmond tartott előadást Makrogazdasági kérdések és potenciálok címmel.

Az előadás összességében pozitív képet festett a mai hazai gazdasági helyzetről: javulás figyelhető meg az elmúlt évek különböző gazdasági mutatóinak tekintetében. Azonban az Európai Unió többi országához képest a lemaradás még mindig jelentős különbségeket mutat. Mint tudjuk, hazánk az 1967-es hosszú lejáratú hitelfelvétel terheit azóta is megszenvedi. Ahogy az előadó fogalmazott, az adósságcsapdából kijönni nagyon nehéz feladat, hiszen a kiegyensúlyozott gazdasági működés követelménye mellett a kamatterhek fizetése is igen komoly nehézségeket ró egy ország mindennapjaira.

Ugyan mára már lekerültünk a 10 legkockázatosabbnak ítélt ország listájáról, még mindig nagyon lassú a növekedés Magyarországon, illetve a foglalkoztatottság szintje sem üti meg a mércét. Olyan kiszámíthatóbb környezet létrehozása nyújthat megoldást a problémákra, amelyben csökkentett bürokráciával, munkahelyteremtő folyamtokkal és a versenyképesség növelésével a kis-és középvállalkozói réteg támogatása kap hangsúlyosabb szerepet.




A rendezvénysorozat július 10-én 17 órakor folytatódik az SZTE GTK Aulájában, ahol Prof. Dr. Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora tart előadást Az ELI innovációs potenciálja – lehetőségek és korlátok címmel.

CIBEcodemia_logok