Szegedi Tudományegyetem, Gazdaságtudományi Kar Ahol tudás és szándék találkozik

Hírek  --  Hírek  --  SZTE GTK hírarchívum  --  GTK 2014. Július

Az ELI innovációs potenciálja – lehetőségek és korlátok

140710rektor_GTK06

Prof. Dr. Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora tartott előadást július 10-én a szegedi Gazdaságtudományi Karon.

2014. július 14.

Az ELI kapcsán elsőként az innováció fogalmának tisztázására került sor - hiszen az újítás mellett a megvalósított gazdasági folyamatis része az innovációnak. A szegedi rektor szerint kisebb, fiatalabb cégeknél gyakori az ötletek túlértékelése, pedig a valódi értéknekcsupán 10%-a maga az ötlet, a többi 90% pedig más, hasonlóan fontos összetevőket tartalmaz, mint például a finanszírozás.

A mai Magyarország innovációs helyzetében előrelépés figyelhető meg, azonban még mindig a moderált innovátorok között tartanak minket számon. A kutatások azt mutatják, hogy kis- és középvállalkozások innovációs aktivitásában lehet a lemaradás kulcsa. Rektor úr kiemelte, hogy igen nagy problémát jelenthet, hogy hazánkban kevés a PhD képzésben résztvevők száma, annak ellenére, hogy az iparnak is nagy szüksége van a fiatal doktorokra.

Az ELI ExtremeLightInfrastructuregazdasági hatásait tekintve a szakmai közvélemény szerint új kapukat nyithat meg a beruházás. Előreláthatólag 2017-ben készül el ez a 250 millió eurós épületkomplexum, amelyről látványterveket láthattunk a prezentációban.

Amellett, hogy az ELI kezdetben közel 150 diplomásnak, valamint a hozzá kapcsolódó kiszolgáló személyzetnek biztosít majd munkahelyet, a külföldi munkaerő vonzásában is szerepet játszik. A körülötte épülő Tudáspark még hangsúlyosabb szerepet kap abban, hogy milyen tudáshatást tud elérni a tudás és technológiai transzfer, a spin-off cégek létrejötte, a tudáskoncentrációból származó pozitív imázs vonzó hatása, valamint vállalkozási kedv serkentése által. Végül egy analógián keresztül szemlélhettük meg a város és a megye támogatásának fontosságát:ahollandiaiTwente Egyetem körülműködő tudáspark sok szempontból hasonlít Szeged város, Hódmezővásárhely és a Szegedi Tudományegyetemhármasához. Az előadó hangsúlyozta, hogy nem szabad abba a hibába esni, hogy egy ilyen mértékű beruházásnál egy szigetet hozunk létre, hanem a várossal együttműködve egy stratégiailag megalapozott komoly gazdasági fejlődés lehetőségét kell célként kitűzni.

A rendezvénysorozat július 15-én 18 órakor folytatódik az SZTE GTK Aulájában, ahol Dr. Garamhegyi Ábel, egyetemi docens, a BARCO alelnöke tart előadás Nemzetközi marketing gyakorlati nézőpontból címmel.

CIBEcodemia_logok