Szegedi Tudományegyetem, Gazdaságtudományi Kar Ahol tudás és szándék találkozik

Hírek  --  Hírek  --  SZTE GTK hírarchívum  --  GTK 2013. Április

Sikeresen nyitott az Ecopol Gazdasági Estek eseménysorozat

SMVpKV9H-uj

A Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kara és a Magyar Közgazdasági Társaság Szegedi Ifjúsági Szervezete által közösen kerül megrendezésre az Ecopol Gazdasági Estek, amelynek keretében a tavaszi félévben három előadást hallhatnak az érdeklődök.

2013. április 04.

A gazdasági, gazdaságpolitikai élet elismert szereplői fejtik ki véleményüket a magyar és nemzetközi gazdaság aktuális kérdéseiről, ezt követően pedig szakmai beszélgetés keretében a résztvevők további kérdéseket tehetnek fel számukra. Az első előadást Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke tartotta.

Kovács Árpád professzor úr az előadásában első részében kifejtette, hogy a magyar államháztartásnak finanszírozási problémákkal jelenleg nem kell szembenéznie, sőt kifejezett eredménynek számít az, hogy 2%-ra le tudta szorítani a kormány a költségvetési hiányt. Hangsúlyozta, hogy az exportdinamika és a gazdaság növekedhet 2013-ban, az infláció csökkenése mellett, ugyanakkor a munkanélküliség komoly problémát állít a gazdasági szakemberek elé.

 

Az előadás hallgatósága érdeklődve figyelte azokat a pontokat – az előadás második részében-, amelyekben arról volt szó, hogy milyen nagy mértékben fonódik össze a magyar gazdaság, különösen az export vonatkozásában, Németországgal és Ausztriával. Az előadáson elhangzott, hogy ebbe a két országba exportálnak a magyar gazdasági szereplők 27 milliárd euró (ez a teljes export nagyjából 41%-a).

 

Kovács Árpád professzor úr a magyar gazdaság négy strukturális problémájára hívta fel a figyelmet:

  • Az alacsony beruházási rátára.
  • Az alacsony hitelezési aktivitásra.
  • A költségvetési kiadások magas szintjére.
  • A régióban is kiemelkedő mértékű államadósságra.

 

Az előadás harmadik részében a magyar gazdaság kitörési pontjait kerültek elemzésre. Ezek közül a legfontosabbak a stabilitás, kiszámíthatóság erősítése volt a gazdaságpolitika terén, valamint a tőkevonzó-képesség visszaállítása. A költségvetési politika terén elsősorban a hatékonyság növelése a legfőbb feladat, valamint az egyes transzfereknek összhangjának megteremtése a gazdasági teljesítménnyel.

 

A következő előadás és szakmai beszélgetés Április 17.-én 18 órától lesz, amelynek témája „Az EU Kohéziós Országainak Válságkezelési Stratégiái” és amellyel kapcsolatban Dr. Farkas Beáta izgalmas előadását hallhatják az érdeklődök.