Szegedi Tudományegyetem, Gazdaságtudományi Kar Ahol tudás és szándék találkozik

Hírek  --  Hírek  --  SZTE GTK hírarchívum  --  GTK 2012. November

Úton az OTDK döntője felé

SDC12819

2012. november 28-án rendeztük meg a Tudományos Diákköri Konferenciát, amely a 2013. évi országos verseny utolsó válogatója volt. A helyi fordulón 29 hallgató –a közös munkának köszönhetően - 25 pályamunkát mutatott be.

2012. november 29.

A kutatott témák nagyon széles skálán mozogtak: a számvitel (környezeti számvitel, könyvvizsgálat), pénzügy (pénzügyi rendszerek stabilitása), regionális gazdaságtan (negyedik generációs egyetemek), marketing (bankválasztási szokások, gyerekek és reklámok), valamint az EU és a nemzetközi gazdaság (versenyszabályozás, segélyezés, energia) témaköreit ölelték át. A kutatásban pedig alap- és mesterképzésen tanuló hallgatók egyaránt részt vettek, de volt egy „vegyes páros” is.


A kutatási eredmények bemutatása két szekcióban, két bizottság előtt történt. A bizottságban részt vevő oktatók (Vilmányi Márton, Sallai Miklós, Deák István, Udvari Beáta, Hetesi Erzsébet, Lengyel Imre, Kovács Péter, Kürtösi Zsófia) a hallgatók kutatási eredményeinek prezentálását értékelték, és az országos versenyre való felkészülés jegyében több tanáccsal is ellátták a fiatal kutatókat a prezentáció színvonalának emelése érdekében.


A nap végére kiderült: az összes pályamunka bemutatható a jövő évi XXXI. Országos Tudományos Diákköri Konferencián Veszprémben! Emellett a bizottság mindkét szekcióban adott ki helyezéseket az összteljesítmény alapján (írásbeli dolgozat eredménye és prezentáció pontszáma), melynek díjazása az Ökonómia Alapítvány jóvoltából valósult meg.

A mai naptól kezdve az OTDK-jelentkezést kezdjük meg – a korábbi helyi fordulók eredményeit is figyelembe véve – összesen 29 pályamunka nevezésével.


A TDK helyi döntőjének eredményei a következők:


1. Szekció: Pénzügy, Nemzetközi gazdaság

 

1. helyezett

Huszár Sándor: Milyen tényezők befolyásol(hat)ják az FDI megjelenését a magyar energiaszektorban? (Témavezető: Udvari Beáta)

 

2. helyezett

Schuszter Tamás – Uhrin Ákos Egy érdek két irányból, vagy egy irányból két érdek? Az USA segélyezési politikája (Témavezető: Udvari Beáta)

Kis Katalin: Van élet az olaj után? A kőolaj szerepe az OPEC Öböl-menti kisállamaiban (Témavezető: Udvari Beáta)

 

3. helyezett

Fekete Boglárka: Az esetek mint benchmarkok az Európai Unió versenyszabályozásában (Témavezető: Dr. Pelle Anita)



2. Szekció: Marketing, Regionális gazdaságtan

 

1. helyezett

Bene Bence: A mozi mint reklámhordozó - hatékony ATL eszköz vagy kidobott pénz? (Témavezető: Dr. Hetesi Erzsébet)

 

2. helyezett

Lakó Dániel: Miért az OTP? A magyar fiatalok bankválasztási preferenciáinak elemzése (Témavezető: Dr. Hetesi Erzsébet)

Molnár Gabriella – Zuti Bence: Egyetemi kontextusú globális-lokális paradoxon a tanuló régiók keretfeltételei között: a „negyedik generációs” egyetemek irányába (Témavezető: Dr. Lukovics Miklós)

 

3. helyezett

Pap Katalin: Gyerekek és reklámok. Az „olcsó” bébiszitter mellékhatásai (Témavezető: Dr. Révész Balázs)

 

 

Gratulálunk a hallgatóknak és a témavezetőknek!