Szegedi Tudományegyetem, Gazdaságtudományi Kar Ahol tudás és szándék találkozik

Hírek  --  Hírek  --  SZTE GTK hírarchívum  --  GTK 2012. Január

Miért éppen a GTK?

gtk59

A szakmai érdeklődés vagy az állami ösztöndíj a fontosabb szempont pályaválasztáskor?

2012. január 31.

A nemzetközi rangsorokban is szereplő Szegedi Tudományegyetemen vagy fővárosi felsőoktatási intézményben, kisvárosi és kevéssé neves főiskolán, esetleg külföldön érdemes továbbtanulni? A dilemmázó fiatal döntését megnehezítette az állami ösztöndíjas keretszámok, illetve az önköltségi díjak nyilvánosságra hozatala. A friss információk az összehasonlításra, a számolásra, a mérlegelésre ösztönöznek a végső döntés, a felvételi jelentkezési határidő, 2012. február 24. előtt – az SZTE Gazdaságtudományi Karának négy oktatója érvel.

– Családias, baráti légkörű, fiatal, dinamikus kar a miénk. Széles képzési kínálattal várjuk a közgazdaságtan és az üzleti tudományok iránt érdeklődőket. Értékes, piacképes tudást, gyakorlatias ismereteket adunk: a tanulmányi versenyeken elért sikerek is igazolják hallgatóink és oktatóink felkészültségét és elhivatottságát. Kiterjedt nemzetközi kapcsolatrendszerünknek köszönhetően külföldi tanulmányokra és szakmai gyakorlat szerzésére is kínálunk lehetőséget. Az idegen nyelvű szakmai kurzusokon a hallgatók Európa különböző pontjairól érkező társaikkal együtt tanulhatnak – ad ízelítőt kiterjedt évrendszeréből a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karának dékánja, Vilmányi Márton, mikor a feltett kérdésre válaszol: „Miért válaszd a szegedi gazdaságtudományi kart?”

A pénzügyektől a marketingig három alapképzési és hat mesterképzési szakkal, szakirányú továbbképzésekkel és doktori programmal várják az érdeklődőket a szegedi Gazdaságtudományi Karon.

– Azt érdemes tudni, hogy alapképzésben a nálunk is kínált szakokra – így pl. a kereskedelem és marketing vagy a pénzügy és számvitel szakra – a 2012 szeptemberében induló tanévre egyetlen hazai felsőoktatási intézménynek sem osztott állami ösztöndíjas helyeket a kormány a képzési terület amúgy is jelentősen lecsökkentett, országosan 250-es keretszámából – magyarázza Kürtösi Zsófia dékánhelyettes. – Az állam által finanszírozott helyek elosztásakor elsősorban a korábban kevésbé népszerű elméleti jellegű közgazdasági szakokat preferálták, míg a gyakorlatias – úgynevezett üzleti – alapszakok nem kerültek be a támogatott körbe . Ugyanakkor azt is látni kell: költségtérítéssel jelenleg is tanulnak nálunk fiatalok: a 2011-ben felvételt nyert alapképzéses hallgatóink több mint egyharmada félévente 180 ezer forintot fizet azért, mert úgy tapasztalja, hogy megéri, hiszen a munkaerőpiacon versenyképes diplomával zárhatja itteni tanulmányait. – Ez az önköltségi díj azonos az előző évivel, ugyanis a szegedi GTK – több más intézményhez hasonlóan – nem változtatott a diákok által fizetendő térítési díj összegén.

Mesterképzésben a tavalyival közel megegyező , összesen 140 állami ösztöndíjast fogadhat az SZTE GTK. A szegedi továbbtanulás melletti érv, hogy egy a nappali tagozaton végzett diákok körében 2011-ben készített felmérés (diplomás pályakövetés) eredménye szerint a karon végzettek több mint kétharmada három hónapon belül, de 96%-a féléven belül el tudott helyezkedni a munkaerőpiacon. A szegedi diploma piacképességét igazolja, hogy bár az itteni hallgatók kétharmada a dél-alföldi régióból származik, a végzettek fele nem ebben a régióban helyezkedik el, 40%-a Budapesten találja meg a számítását, gyakran a budapesti képzőhelyek diákjaival versenyezve, előlük viszi el az álláslehetőséget.

A hallgató áll a középpontban a Gazdaságtudományi Karon – jelenti ki Révész Balázs, a marketingtudományokat oktató egyetemi docens. – A karon működő szakmai klubok és szakestek, a jó hangulat mellett a diákok szakmai fejlődését is szolgálják, melyeken gyakorló szakemberek, gyakran korábbi hallgatóink által ismerkedhetnek meg a diákok az üzleti élet kihívásaival. A kar aktív hallgatói élete, a különböző tudományos, kulturális és sport rendezvények sikere egyaránt köszönhető a hallgatók és az oktatók kreativitásának és tevékeny részvételének. Évről évre több diák vehet részt külföldi tanulmányúton és szakmai gyakorlaton, ahol nemcsak a hazai trendekkel, de a globális lehetőségekkel is megismerkedhetnek. A szegedi gazdasági képzés az elmúlt 17 év alatt a magyar felsőoktatás meghatározó résztvevőjévé vált.

– A GTK és annak vállalati, intézményi partnerei által biztosított keretből a szegedi közgazdászképzést választók, vagyis bármely alapszakunkra jelentkezők közül évente minimum 40 hallgató számára biztosítja a kar a költségtérítés ösztöndíj formájában történő finanszírozását. Azaz az egyetem vagy annak valamely partnere átvállalja a legjobb diákok képzési költségtérítésének finanszírozását – jelenti ki Vilmányi Márton. – Az ösztöndíj program keretében a diákok az önköltségi díj teljes egészére vagy felére pályázhatnak. Ez az ösztöndíjprogram akár a hallgató teljes tanulmányi idejére is igénybe vehető, amennyiben a tanulmányi eredményei alapján jogosult marad és pályázik rá a diák.

Az állami ösztöndíj kötöttséget is jelent – derül ki a 2/2012. (I.20.) Kormányrendeletből, amelyet a Magyar Közlöny 2012. január 20-án megjelent 6. száma tartalmaz, illetve letölthető a www.magyarkozlony.hu oldalról. (Ugyanez a Közlöny tartalmazza a hallgatói hitelrendszerről szóló kormányrendeletet is.) Állami támogatású helyek elnyerése esetén a szeptembertől felvett hallgatónak szerződést kell kötnie a Magyar Állammal. Ezek a kötelezettségek nem állnak fenn az SZTE GTK által biztosított intézményi ösztöndíjat elnyerő hallgatók esetén.

– Mennyivel jelent nagyobb kiadást egy családnak, ha az érettségizett fiatal Szegedről és a környező településekről felsőoktatási intézményként nem a Tisza-parti Universitast választaná, hanem budapesti egyetemre, főiskolára menne nappali tagozatos önköltséges képzésre? – kérdez vissza az SZTE GTK oktatója, Kovács Péter. A statisztikus összehasonlította a díjakat, az utazási és az albérleti költségeket. Kiderült: az egyetemistáknak kínált albérletek négyzetméterenkénti átlagára Szegeden 1000, a fővárosban 1750 forint. Így egy 30 négyzetméter alapterületű albérlet havi átlagos bérleti díja Szegeden 30 ezer forint, míg Budapesten 52500 forint. – Nézzük a tömegközlekedést! – folytatta az összeadást. Szegeden a havi diákbérlet 3025 – ugyanez a fővárosban 3850 forintba kerül. A hazautazás is pénzbe kerül: havi kétszeri retúrutazás a főváros és Szeged között vonaton 3420 forint.. Amennyiben valaki kollégiumi férőhelyben gondolkodik, az intézményi adatok alapján ez a fővárosban 10-22 ezer, az SZTE-n 8-14 ezer forint havonta.

Ettől függetlenül tény: az itt tanuló közgazdászok elégedettségét jól jellemzi, hogy a megkérdezettek 98%-a ajánlaná másoknak a Szegedi Tudományegyetemet. Ennek oka lehet az is, hogy Szeged iskolaváros, az itteni szolgáltatások nagy része az egyetemi hallgatók igényeihez igazodik.

„csak a GTK!” - hangzik a Gazdaságtudományi Kar hallgatói jelmondata, amely a hallgatói önkormányzat által szervezett rendezvények, programok állandó elemévé vált. Talán nem is véletlenül.