Szegedi Tudományegyetem, Gazdaságtudományi Kar Ahol tudás és szándék találkozik

Hírek  --  Hírek  --  SZTE GTK hírarchívum  --  GTK 2010. Október

Német Felsőoktatási Csereszolgálat ösztöndíj felhívása

Megjelent a Német Felsőoktatási Csereszolgálat (DAAD) 2011/12-es tanévre szóló új ösztöndíj felhívása.

2010. október 06.

A Német Felsőoktatási Csereszolgálat (DAAD) a magyar hallgatóknak és diplomásoknak a 2011/2012-es tanévre ismét az ösztöndíjak széles választékát kínálja, a 3-4 hetes nyelvi és országismereti nyári egyetemi tanfolyamtól a master végzettség megszerzésén át egy német felsőoktatási intézményben történő doktorálásig. Azoknak a doktoranduszoknak, akik Magyarországon doktorálnak, lehetőségük nyílik a kutatói munkájuk egy részének német felsőoktatási intézményben vagy kutatóintézetben történő megvalósítására.

 

Minden másodéves hallgató alapképzésen illetve minden elsőéves hallgató mesterképzésen ha már középfokon beszél német nyelven, pályázhat „Nyári egyetemi ösztöndíjra”, amely 3-4 hetes nyelvi tanfolyam a pályázó által kiválasztott német egyetemen. Nemzetközi atmoszféra és szabadidős programok bő választéka várja a sikeres pályázókat. Diplomások illetve az utolsó éves hallgatók bármely tudományterületről pályázhatnak „Posztgraduális tanulmányi ösztöndíj“ programra másoddiplomás, pl. master képzésre egy általuk kiválasztott német egyetemen. A „Kutatói ösztöndíj doktoranduszoknak és fiatal kutatóknak“ program keretében a doktoranduszok 1-10 hónap között Németország bármely egyetemén vagy kutatóintézetében kutathatnak, ezenkívül egy teljes németországi doktori értekezés megírására is lehet pályázni. A művészeti szakos hallgatók, beleértve az építészeket is, már az utolsó évben is pályázhatnak a „Posztgraduális ösztöndíj művészek és építészek számára“ programra, amely a diploma utáni egyéves művészeti továbbképzést jelenti az általuk kiválasztott német művészeti akadémián. A germanisztika ill. német nyelvtanári szakos hallgatóknak „Ösztöndíj szakdolgozat elkészítéséhez német szakos hallgatóknak“ program keretében a DAAD 1-3 hónapos ösztöndíjat kínál, amelyet az utolsó tanévben vehetnek igénybe a szakdolgozat megírásához az általuk kiválasztott német felsőoktatási intézményben. Az egyetemi, főiskolai oktatók 1-3 hónapos kutatásra és tapasztalatszerzésre pályázhatnak a „Kutatói ösztöndíj tudományos fokozattal rendelkező főiskolai, egyetemi oktatóknak és kutatóknak“, valamint az „Ösztöndíj felsőoktatási oktatóknak a művészet és építészet szakterületéről“ program keretében az általuk kiválasztott német egyetemen vagy kutatóintézetben. A „Csoportos tanulmányút“ programra csoportok pályázhatnak tanulmányi látogatásokra.

 

Letöltések:

DAAD németországi ösztöndíjak a 2011-2012-es tanévre

DAAD ösztöndíjak németországi továbbtanuláshoz és kutatáshoz (Német változat)


Pályázati határidő a 2011/2012-es tanévre 2010. november 15.

Részletes információ: www.daad.info.hu

 

A DAAD összes ösztöndíjának részletes leírásával és a pályázatok elkészítéséhez további segítséget nyújt a DAAD – Német Felsőoktatási Információs Központ DAAD-Stipendien für Ungarn / DAAD ösztöndíjak magyaroknak című kétnyelvű kiadványa, amely következő honlapról tölthető le: http://www.daad.info.hu/DAADSTIPENDIEN.pdf