Szegedi Tudományegyetem, Gazdaságtudományi Kar Ahol tudás és szándék találkozik

Hírek  --  Hírek  --  SZTE GTK hírarchívum  --  GTK 2014. Február

Elmélettörténeti kalandozások, avagy Kornai János a magyar nyilvánosságban

FarkasZoltan

Farkas Zoltán tartott előadást a szegedi Gazdaságtudományi Karon február 13-án.

2014. február 14.

Farkas Zoltán a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen végezte tanulmányait. Dolgozott, publikált és alkotott többek között a Magyar Rádióban, a Krónika rovatvezetőjeként és főmunkatársaként, a 168 óra felelős szerkesztőjeként, jelentek meg írásai a Mozgó Világban, a Népszabadságban, és műsort vezetett a Nap TV-ben. 2001 óta a Heti Világgazdaság munkatársa, 2003 óta gazdasági rovatvezetője.

 

Farkas Zoltán (HVG)

Áttételes jelenlét

Kornai és a magyar nyilvánosság

Kornai János, a Budapesti Corvinus Egyetem és Harvard Egyetem professor emeritusa, Széchenyi-díjas közgazdász életéről, munkásságáról és hozzájárulásáról a modern közgazdaságtudományhoz szóló kurzus indult az SZTE Gazdaságtudományi Karán. A vezető hazai közgazdászok közreműködésével megvalósuló előadássorozat első előadója Farkas Zoltán, a Heti Világgazdaság főmunkatársa volt.

A vendégelőadó híres közgazdászok idézeteivel kezdte előadását, amelyből a hallgatóság feladata volt kitalálni, hogy mely idézetek származnak Kornai Jánostól. A hallgatóság nagy örömmel vette a játékos felvezetőt, ahol a magyar közgazdász mellett hallhattunk idézetet többek között Adam Smithtől vagy Liska Tibortól. A hangulat megteremtését követően az előadás Kornai szakmai életútját követte végig 1957-től napjainkig. A jelenlévők megismerhették, hogy miért lett 1957-es, kandidátusi könyve kiátkozott, illetve azt is, hogy Kornai az egyik legtöbb alkalommal lábjegyzetelt magyar közgazdász. Emellett természetesen szó esett a nagy áttörésről is: A hiány 1980-as megjelenéséről, valamint a rendszerváltást követő időszakról, amikor Kornai János már nyíltan kijelentette, hogy tanácsait szívesen megosztja a politika résztvevőivel - ha kérik. Az előadás zárásaként az 1995-öt követő időszakról és A gondolatok ereje című művéről, illetve annak hatásairól informálódhattak a résztvevők, akik ezt követően feltehették kérdéseiket az előadónak. (Pap Katalin)

 

A rendezvénysorozat többi előadása is elérhető honlapunkon.

 

Galéria:

 

SAM_0102