Szegedi Tudományegyetem, Gazdaságtudományi Kar Ahol tudás és szándék találkozik

Hírek  --  Hírek  --  SZTE GTK hírarchívum  --  GTK 2014. Április

Móra Ferenc Szakkollégium

A felsőévesek 2014. április 28. és május 30. között jelentkezhetnek a modulón keresztül.

2014. május 05.

Az SZTE Móra Ferenc Szakkollégium Újszegeden, kertvárosi övezetben, árnyas platánfák között helyezkedik el, a szakkollégiumi közösséget 270 fő alkotja, ebből 35-en a Gazdaságtudományi Kar hallgatói.

A Móra Kollégium értékes tradíciója, hogy szellemi otthona kíván lenni az itt élő hallgatóknak. Kollégiumunkban évtizedek óta arra törekszünk, hogy a tudományos és kulturális élet kiválóságaival azokat a kérdéseket vitassuk meg, melyek az adott tudományterület és kulturális szegmens legkorszerűbb eredményeiről tudósítanak, és segítséget nyújthatnak egyre bonyolultabbá váló világunk megértéséhez.

A Móra Kollégium 2012 tavaszától a Szegedi Tudományegyetem szenátusi támogatásával szakkollégiumként működik. 2013 decemberétől az SZTE és a régió második minősített (akkreditált) szakkollégiumként az országos szakkollégiumi mozgalomban is fontos szerepet tölt be. Kiváló a kapcsolatunk több ismert szakkollégiummal (Rajk, Simonyi, Bibó, Biztonságpolitikai stb..), a velük kialakult együttműködést hallgatóink is megfelelően tudják kamatoztatni.

Mi a lényege a szakkollégiumnak, és miben adhat többet a Mórát választó hallgatóknak?

A szakkollégium hallgatói öntevékenységre építő, az egyetemi oktatást kiegészítő, esetenként azt meghaladó szakmai–közösségi szervezet. A szakkollégista többet vállal a szakmai munkából, de ez által többet is nyer. Kifejezetten ajánljuk a szakkollégiumot azoknak, akik vevők az aktív közösségi életre, kulturális rendezvényekre, a családias légkörre, és jó hangulatú, baráti közösségekben építenék szakmai karrierjüket.


A szakkollégiumi kurzusok indításával lehetőséget teremtünk kollégistáinknak, hogy egy-egy kreatív ötlet nyomán, szakmai önszerveződéssel maguk is beleszóljanak tanulmányaik alakításába. A kurzusok legtöbbször interdiszciplinárisak, hasznos ismereteket közvetítenek, több esetben egyetemi óraként is felvehetők, tehát krediteket érnek. A szakkollégisták személyesen is megismerkedhetnek a tudományterületek mértékadó képviselőivel, az így szerzett ismeretek és kapcsolatok az egyetem elvégzését követően a munkaerőpiacon is előnyt jelentenek.

Az elmúlt években a Gazdaságtudományi Karral (Ecodémiával) közösen több kurzust is szerveztünk (Gazdaságpolitikai alternatívák a mai Magyarországon, Vállalati gazdaságtan, Sikertörténetek első kézből), számos ismert közgazdász (Járai Zsigmond, Chikán Attila, Urbán László, Kovács Árpád, Török Ádám, Botos Katalin, Mellár Tamás) tisztelt meg bennünket jelenlétével. Szerveztünk közös rendezvényeket a Rajk Szakkollégiummal, ebben a félévben pedig a régió meghatározó cégeinek, vállalatainak vezetőivel találkozhatnak, beszélgethetnek, gondolkodhatnak közösen GTK-s hallgatóink. Az általunk szervezett konferenciákon (Móra Akadémia), illetve országos szakkollégiumi konferenciákon szorgalmazzuk és támogatjuk hallgatóink fellépését, a konferenciák anyagát kötetben is megjelentetjük.


A Móra Kollégiumba várjuk azoknak az elsősorban államilag finanszírozott GTK-s hallgatóknak a jelentkezését, akiknek a szakkollégiumi kurzusok, és a kollégium gazdag közösségi, sport és kulturális programkínálata felkeltette érdeklődését. Korlátozott számban jó tanuló, szakmailag motivált önköltséges hallgatóknak is a helyet tudunk biztosítani a Móra Szakkollégiumban. A felsőévesek 2014. április 28. és május 30. között jelentkezhetnek a modulón keresztül.

 

 

Kollégiumi körülményeink


Kollégiumunk az árnyas platánsorok, ligetek övezte új-szegedi kertvárosban található.

Szobáink háromágyasak, két szoba között egy tanulóval, mely kiválóan ellátja egy nappali funkcióját is. A szobákhoz mosdó tartozik, mindenkinek van beépített szekrénye, könyvespolca, a tanulóban íróasztala. A középső részben nagyméretű hűtőszekrény található. Emeletenként felújított zuhanyozók, automata mosógépek, konyhák állnak a kollégisták rendelkezésére.

A Móra Kollégium számos közös helyiséggel rendelkezik. A kisebb-nagyobb termek, szobák, kabinetek lehetőséget nyújtanak a nyugodt tanulásra, a szabadidő változatos eltöltésére.

Az elmúlt években befejeződött a kollégium teljes felújítása. Esztétikusan kialakított, barátságos belső terek jellemzik a kollégiumot, a tágas, világos emeleti szintek más-más színvilágot képviselnek.

Számítógépparkkal, szélessávú hálózattal rendelkezünk. Minden lakószobában van internetes kapcsolat.

Közösségi tereink: emeleti tanulók, nagyterem, folyóiratolvasó, könyvtár, kollégiumi stúdió, videotéka, mozi és tornaterem, árnyas fákkal övezett sportpályák, kollégiumi büfé és kávézó (itt lehet szurkolni a „kivetítős” focimeccseken is).

Öntevékeny csoportjaink: kollégiumi stúdió, zenekar, rajz-kör, kórus, színpad, kollégiumi újság és rádió, Móra Könyvklub, filmklubok, néptánc, hastánc, kártya-kör, szerepjáték-kör, sportkörök (pilates, kettlebell és TRX, sakk, ping-pong, csocsó, aerobik, foci, kosár és röplabda)

Hagyományos rendezvényeink: elsőévesek fogadása, végzősök búcsúztatása, kirándulások, Kollégiumi Napok (Morgilla), Ki mit tud?, Öntevékeny csoportok éjszakája, farsang, Mikulás, karácsony, utószilveszter, kollégisták borai borverseny és kóstoló, pálinkamustra, Pincészetek borkóstolói, süti- és tortasütő verseny, Íz emlékek hagyományőrző főzőverseny, filmklubok, tökfaragó verseny, Karközi Kollégiumi Sportnap, kollégiumi bulik, könnyűzenei és komolyzenei estek, koncertek).

 

Ajánljuk mindenki szíves figyelmébe honlapunkat – www.mora.u-szeged.hu – különös tekintettel a Séta a Móra Kollégiumban című linket.