Szegedi Tudományegyetem, Gazdaságtudományi Kar Ahol tudás és szándék találkozik

Hírek  --  Hírek  --  SZTE GTK hírarchívum  --  GTK 2013. Július

ECOdemia Nyári Egyetem: naprakészen az új fejlesztési periódusról

SDC10359

Az ECOdemia Nyári Egyetem rendezvénysorozatot életre hívói, a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kara, a CIB Bank ZRt. és a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a gazdasági ismeretek és információk terjesztése érdekében hozták létre.

 

2013. július 11.

Az ECOdemia Nyári Egyetem célja (illeszkedve az ECOdemia rendezvénysorozat alapvető értékeihez) elsősorban Szeged, illetve a Dél-alföldi Régió vállalati vezetői számára történő értékteremtés. Az aktuális gazdasági, gazdaságpolitikai és vállalati trendek bemutatása mellett kiemelt fontosságú a vállalati szereplők közötti interakció lehetőségének megteremtése, a meglévő tapasztalatok új ismeretekkel történő gazdagítása.


A Nyári Egyetem első rendezvénye július 2-án a gazdaságpolitika aktuális trendjeiről, lehetőségeiről szólt. Az ECOdemia Nyári Egyetem nyitó rendezvényének meghívott előadójaként a szegedi GTK egyetemi tanára, Prof. Dr. Kovács Árpád mutatkozott be, aki jelenleg a Költségvetési Tanács elnöki pozícióját is betölti, így közvetlen tapasztalatait és szakmai meglátásait is meg tudta osztani a Kar hallgatóit, oktatóit, valamint a környékbeli vállalatokat képviselő közönséggel.


A második rendezvényre 2013. július 9-én került sor, ahol két előadó is ismertette a 2014-2020-as európai költségvetési év dél-alföldi régiójára vonatkozó kilátásait. Lukovics Miklós a Gazdaságtudományi Kar egyetemi docenseként és egyben az SZTE stratégiai és fejlesztési igazgatójaként, Tóth Róbert pedig a Nemzetgazdasági Tervezési Hivatal munkatársaként osztotta meg az egyetemi és vállalati körökből verbuválódott érdeklődőkkel az aktuális fejleményeket a programok kapcsán. Előadásaikban kitértek arra, hogy az új programozási ciklus támogatási rendszere "felülről vezéreltebb, tematikusabb és célzottabb" lesz, ugyanakkor pozitívumként kiemelték, hogy a források 60%-a gazdaságfejlesztésre, azaz közvetlenül vagy közvetetten a KKV-szektor támogatására fog irányulni.


A Tervezési Hivatal az EU-s döntéshozó szervekkel együttműködve 9 operatív programot definiált, melyek közül a legjelentősebbek a (GOP tevékenységét folytató, illetve kiegészítő) Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP), valamint az új Területfejlesztési Operatív Program (TOP). "Önálló infókommunikációs OP végül nem indul, helyette a GINOP részeként tudnak majd KKV-k informatikai fejlesztésekre forrást szerezni" - emelte ki Tóth Róbert.


Lukovics Miklós a megyei tervezési folyamatokat, valamint az operatív programok specifikus céljait ismertette, valamint a klaszterek szerepére is kitért. Utóbbiak kapcsán kiemelte, hogy a jövőben is lehet majd vélhetően új klasztereket létrehozni, bár kevesebbet és több adminisztrációs korlátozás mellett. A dél-alföldi régió kapcsán pedig úgy fogalmazott, hogy "nincs még egy olyan régió, ami elmaradott, de ilyen komoly innovációs potenciállal rendelkezne". Az új operatív programok ezt is próbálják kezelni olyan céllal, hogy az innovációs tevékenységek eredményeit a lehető legjobban a helyi vállalkozások hasznosítsák.


Lukovics Miklós és Tóth Róbert diasorai oldalunkon elérhetőek.

 


A Nyári Egyetem további programjaira is szeretettel várunk minden érdeklődőt!

Július 11-én (csütörtökön) 18:00 órától Pomázi Gyula, a Provice Kft. ügyvezetője osztja meg tapasztalatait a Dél-alföldi Régió beruházásairól, szereplőiről, potenciális együttműködéseiről és igényeiről.

 

Az ECOdemia Nyári Egyetem további programja

 

Pomázi Gyula, a Provice Kft. ügyvezetője

Beruházások, szereplők, potenciális együttműködések és igények a Dél-alföldi Régióban

2013. július 11. 18:00 óra, GTK Aula (6722 Szeged, Kálvária sgt. 1.)

 

Dr. Bodnár Viktória, az IFUA Horváth & Partners Vezetési és Informatikai Tanácsadó Kft. ügyvezető igazgatója

A gazdasági válság vállalati tapasztalatai – az aktuális kérdések átfogó bemutatása

2013. július 16. 18:00 óra, GTK Aula (6722 Szeged, Kálvária sgt. 1.)

 

A programokon a részvétel ingyenes.


Végh Marcell Zoltán

 


tam