Szegedi Tudományegyetem, Gazdaságtudományi Kar Ahol tudás és szándék találkozik

Hírek  --  Hírek  --  SZTE GTK hírarchívum  --  GTK 2013. Január

Miért érdemes továbbtanulni? A szegedi egyetem segíti a felvételizőket

nyilt_nap_kiemelt

Február elsején startol a felsőoktatási felvételi jelentkezési időszak, amely idén március elsejéig tart. Hogy megkönnyítsük a döntést, ezen időszak alatt több cikket, a is a felvételizők a www.u-szeged.hu a témában. Sorozatunk első részeként a felvételi eljárással kapcsolatos technikai információkat közöljük.

2013. január 10.

Idén március elsejéig kell eldönteniük a felvételizőknek, hol szeretnének tovább tanulni. A jelentkezési időszak február elsején startol. A könyv formátumú tájékoztató kiadványok januárban kerülnek a boltok polcaira. A korábbi évekhez hasonlóan idén is két kötetben jelennek meg: az érettségizetteknek szóló alapképzéseket és osztatlan mesterképzéseket tartalmazó tájékoztató mellett idén is külön kiadványként érhetik el a felhasználók a diplomásoknak szóló, mesterképzéseket tartalmazó tájékoztatót.

A Tájékoztatókban a jelentkezők megtalálják a felvételi eljárás szabályait, valamint a meghirdetett képzéseket, azonban a felsőoktatási szakképzések és a tanári osztatlan mesterképzéseket a tájékoztatók hivatalos kiegészítésében hirdetik majd meg a felsőoktatási intézmények, így a Szegedi Tudományegyetem is. Ezért is kiemelten fontos, hogy a tájékoztató január végén megjelenő hivatalos kiegészítését minden érintett átolvassa a jelentkezés benyújtása előtt.

A Felvi.hu-ra feltöltött online tájékoztatókból is informálódhatnak a továbbtanulni vágyók. A felvételi jelentkezési lapot online és hagyományos, papír alapon is benyújthatják az intézményeknek a felvételizők, akik összesen legfeljebb öt képzést jelölhetnek meg.

A kitöltött és aláírt jelentkezési lapokat 2013. március 1-jéig kell postára adni az Oktatási Hivatal 1380 Budapest, Pf. 1190 címre.

Az e-felvételi használatához első lépésként regisztrálni kell a Felvin. Előnye, hogy a rendszerben az adatok elmenthetők, így nem szükséges egyszerre minden információt megadni, az űrlapok kitöltése bármikor folytatható, a végleges jelentkezéseket legkésőbb 2013. március 1-jéig kell rögzíteni, majd március 11-ig hitelesíteni azt Ügyfélkapun keresztül, vagy a kinyomtatott és aláírt hitelesítő adatlap postázásával.

A felvételi eljárás alapdíja 9 000 Ft, amelyért összesen három jelentkezési helyet lehet megjelölni. Ezen felül további két jelentkezési hely megjelölésére van lehetőség, amiért egyenként 2 000 Ft kiegészítő díjat kell fizetni a jelentkezéskor.

A pontszámítás alapképzéseken 500 pontos rendszerben történik, vagyis a tanulmányi és érettségi pontok mellé (maximum 400 pont) különböző jogcímeken maximum 100 többletpont kapható. Mesterképzéseken a jelentkezők maximum 100 pontot szerezhetnek, a pontszámítás szabályait a felsőoktatási intézmények határozzák meg és teszik közzé a Felvi.hu Egyetemek, főiskolák oldalain a meghirdetett képzések mellett.