Szegedi Tudományegyetem, Gazdaságtudományi Kar Ahol tudás és szándék találkozik

Hírek  --  Hírek  --  SZTE GTK hírarchívum  --  GTK 2011. November

Dr. Botos Katalin köszöntése

SDC12007

Dr. Botos Katalin professzor asszonyt 70. születésnapja alkalmából köszöntötték a Gazdaságtudományi Karon.

2011. december 12.

Dr. Vilmányi Márton, a kar dékánja, dr. Farkas Beáta intézetvezető egyetemi docens, Antalóczy Katalin a Pénzügykutató Zrt. tudományos főmunkatársa és Kovács Árpád egyetemi tanár méltatták dr. Botos Katalin munkásságát, és elevenítették fel közös élményeiket az ünnepségen.

 

Dr. Botos Katalin a Gazdaságtudományi Kar egyik alapítója, elévülhetetlen érdemei vannak a doktoranduszképzés megszervezésében és a Közgazdaságtani Doktori Iskola megalapításában, melynek 2007. óta vezetője. A tudományos és társadalmi közéletben egyaránt aktív: számos külföldi egyetem vendégprofesszora, jelentős tudományos folyóiratok szerkesztőbizottságának tagja. Szakmai munkásságát magyar és idegen nyelvű szakkönyvek, cikkek és tudományos közlemények fémjelzik. A kar emblematikus alakja közgazdászok generációit tanította, főbb tárgyai: pénzügyek, nemzetközi pénzügyek, államháztartási ismeretek, pénz és tőkepiaci ismeretek, nemzetközi gazdasági ismeretek, gazdasági integráció, gazdaságtörténet.

Kollégái és tanítványai tisztelik és szeretik: szaktudásával, színes egyéniségével, széles látókörével tevékeny résztvevője a magyar közgazdász társadalomnak.

 

Botos Katalin Pénzügypolitika – Gazdaságpolitika. Válogatott tanulmányok című kötetét Kovács György egyetemi docens mutatta be a hallgatóságnak.


SDC12014


 

A kötet a szerző tudományos munkásságának mindkét területét átöleli: a kötet első része gazdaságtörténeti munkásságának legfőbb eredményeit mutatja be, második része a pénzügyek területén az elmúlt évtized során írt tanulmányait foglalja egy kötetbe, részben a Pénzügyek és közpénzügyek, részben a Nemzetközi gazdaság – nemzetközi pénzügyek területéről. A gazdaságtörténeti rész mind a rendszerváltozást megelőző négy és fél évtized, mind az elmúlt húsz év társadalmi-gazdasági folyamatainak legfontosabb tanulságait foglalja össze, a megelőző 45 év vonatkozásában a rendszerkorrekciók történetét, az elmúlt 20 év tükrében pedig bemutatja, miként váltunk a rendszerátalakítás élenjáróiból a kelet-közép-európai régió sereghajtóivá. A közpénzügyi és nemzetközi pénzügyi rész a szerző életművének legfontosabb téziseiről ad áttekintést, így a kötelező és önkéntes újraelosztási rendszerek közötti átváltás jelentőségéről, a devizagazdálkodás legfontosabb kérdéseiről s mindenekelőtt a jelenkori válság értékelése vonatkozásában a túlfogyasztás háztartási, költségvetési és nemzetközi szinten is megnyilvánuló jelenségéről.