Bezár

Hírarchívum

Tarsadalmilag_jelentos_temakat_vitattak_meg_az_SZTE_altal_szervezett_13._Kozettani_es_Geokemiai_Vandorgyulesen

Társadalmilag jelentős témákat vitattak meg az SZTE által szervezett, 13. Kőzettani és Geokémiai Vándorgyűlésen

Társadalmilag jelentős témákat vitattak meg az SZTE által szervezett, 13. Kőzettani és Geokémiai Vándorgyűlésen

2023. szeptember 26.
4 perc

Az SZTE Földrajzi és Földtudományi Intézet Ásványtani, Geokémiai és Kőzettani Tanszék szervezésében, Szekszárdon rendezték meg idén a legfontosabb hazai geokémiai és kőzettani szakmai fórumot, amelyen a legújabb kutatási irányokat és eredményeket bemutató előadások mellett, terepi aktivitásokkal gazdagodhattak a résztvevők. A 2023. szeptember 21. és 23. közötti rendezvény lehetőséget biztosított a hazai intézmények képviselőinek, hogy produktív formában tárgyaljanak a jelenleg legfontosabb, tudományos és nemzetgazdaságot is érintő szakmai kérdésekről.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Mézeskalácsból készült geológus kalapács és a rendezvény bora is része volt a konferenciacsomagnak, amellyel a résztvevőket fogadták Szekszárdon. A Szegedi Tudományegyetem Ásványtani, Geokémiai és Kőzettani Tanszék szervezésében harmadszor, összességében 13. alkalommal találkoztak a hazai geokémiai és kőzettani tudományterületek képviselői.

20230921-20230921-9K2A4806

Welcome! A vándorgyűlésen kialakult szakmai és emberi kapcsolatok új kutatásokat is generálhatnak. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

A vándorgyűlés minden évben máshol, más intézmény szerevezésében valósul meg. Az SZTE – már megszokott módon - különlegeségekkel várta a konferencia résztvevőit. Már a helyszín kiválasztása is rendhagyó és szakmailag teljesen indokolt, hiszen a Szekszárdi-dombság bővelkedik geokémiai és kőzettani ritkaságokban.

terep_geologuskalapacs

A geológuskalapács mézeskalács formájában is előkerült és a terepen is használták a szakértők, Fotó FFI

–A konferencia célja, hogy lehetőséget adjon a hazai és külföldi kőzettanban és geokémiában tevékenykedő szakembereknek, fiatal kutatóknak és hallgatóknak, hogy kötetlen módon megismerkedjenek egymással és egymás munkáival, bemutassák és megvitassák új tudományos eredményeiket. A szakmai programok mellett nem titkolt célunk volt, hogy Szekszárd egyik legfőbb nevezetességét, a dombság válogatott borait is minél behatóbban és szakmai szempontokból is megismertessük – mondta el Dr. M. Tóth Tivadar, a Szegedi Tudományegyetem Ásványtani, Geokémiai és Kőzettani Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára.

m._toth_tivadar

M. Tóth Tivadar, a szervező tanszék vezetője köszöntötte a résztvevőket. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

A rendezvény megvalósításában részt vett a Magyarhoni Földtani Társulat, az MTA X. Földtudományok Osztálya Geokémiai és Kőzettani Tudományos Bizottsága, és legjelentősebb támogatóként maga az SZTE Földrajzi és Földtudományi Intézete.

vandorgyules_1

Mintegy száz szakértő vett részt a háromnapos rendezvényen. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

–Intézetünk egyike annak a két hazai felsőoktatási intézménynek, ahol a földtudomány szakos hallgatók a legmagasabb szinten tanulhatnak a geokémiáról és a kőzettanról, ráadásul egyedülállók vagyunk e tudományterületek gyakorlati alkalmazásában is, amit korábbi hallgatóink segítségével a valós életben is be tudunk mutatni. Kiváló kapcsolatrendszerünk van a hazai intézményekkel és a legjelentősebb, földtudománnyal, illetve annak alkalmazásával foglalkozó cégekkel is, így innovatív és piacképes tudást adunk hallgatóinknak. A vándorgyűlés lehetőséget nyújt oktatóinknak és PhD-hallgatóinknak a szakmai bemutatkozásra, kapcsolatépítésre, ismereteik fejlesztésére – hangsúlyozta Dr. Pál-Molnár Elemér, az SZTE Földrajzi és Földtudományi Intézet vezetője.

pme

Pál-Molnár Elemér, az SZTE FFI intézetvezetője, a vándorgyűlés egyik ötletgazdája. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

A 2023. szeptember 21–23. között lezajlott konferencia csütörtöki és szombati előadónapokból és pénteki terepbejárásból állt. Csütörtöki plenáris előadásán Sebe Krisztina a Mecsek szerkezetfejlődését mutatta be, ami egyben kiváló alapot biztosított a terepi programok minél átfogóbb megértéséhez. A szombati plenárison Újvári Gábor a hely szellemében, a lösz keletkezésével, geokémiai jellemzőivel ismertette meg az érdeklődőket.

Az előadások változatos, különleges és jelentős témákat dolgoztak fel:

- Aszteroida-becsapódáshoz köthető bizarr szerkezetű gyémántok

- Aranykutatás a Mecsekalja-zónában: új ércföldtani, geofizikai és geomikrobiológiai eredmények

- Hélium magyarországi földgázokban

- Dolomitos mésziszap dunai ártéri üledékekben a budapesti Római-parton

- Al-tartalmú cirkon vulkáni kőzetekben és petrogenetikai jelentősége

vandorgyules_terep_csoportkep

A földtudományok a terepen válnak szó szerint kézzelfoghatóvá. Fotó: SZTE FFI

A terepbejárás két választható programból állt:

1. Ó/falu - új/ötletek
Az Ófalu határában húzódó Goldgrund-völgy, az országban egyedülálló, felszínen tanulmányozható képlékeny nyírási zóna változatos kőzettípusait és szerkezeti elemeit Koroknai Balázs, M. Tóth Tivadar és Jáger Viktor mutatták be.

2. Egy riftesedés ujjlenyomatai
E terepi nap során Raucsik Béla, Harangi Szabolcs és Schubert Félix vezetésével, a Kelet-Mecsek jura és kréta korú, üledékes és magmás kőzeteiben megőrződött, egykori riftesedéshez kötődő eseményekkel és az ahhoz kapcsolódó szénhidrogén-migráció nyomaival ismerkedtek meg a kutatók.

borgeologia

Az adott tájon termő szőlőt és az abból készült bort meghatározza a helyi alapkőzet és a talaj. Borászatba is ellátogattak a vándorgyűlés résztvevői. Fotó: FFI

A korábbi években megszokott módon, a PhD előtt álló szakemberek nevezhettek a legjobb előadás és legjobb poszter prezentáció díjaira. A zsűri mindkét szekcióban az első három helyezettet jutalmazta. Az SZTE-ről a poszter kategóriában Polyák Péter Ábel másodéves földtudomány MSc-hallgató az Envirotools Kft díját, Sahroz Khan PhD-hallgató pedig az ATOMKI díját nyerte el.

 

Lévai Ferenc

Fotó: Kovács-Jerney Ádám, SZTE FFI

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek