Bezár

Hírarchívum

okosterem_Juhasz_Gyula_SZTE_borito

Okosteremmel segíti az SZTE pedagógusképzését a Vodafone Magyarország Alapítvány

Okosteremmel segíti az SZTE pedagógusképzését a Vodafone Magyarország Alapítvány

2023. október 11.
4 perc

A Vodafone Magyarország Alapítvány október 11-én adta át a szegedi Juhász Gyula Gyakorló Általános és Alapfokú Művészeti Iskolában kialakított okostantermet, amely az iskola diákjain és oktatóin túl a Szegedi Tudományegyetem pedagógusképzésében részt vevő hallgatók számára is lehetővé teszi a digitális kompetenciafejlesztést. A tanteremben az iskola tanárai munkájuk közben, a hospitáló hallgatók pedig gyakorlati tanulmányaik során ismerkedhetnek az okoseszközök oktatási felhasználásával.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Vodafone Magyarország Alapítvány és a Szegedi Tudományegyetem együttműködése során a Juhász Gyula Gyakorló Általános és Alapfokú Művészeti Iskolában kialakított teremben okostábla, valamint a diákok által is használható tabletek segítik az oktatást. Az okostanterem teljeskörű felhasználása érdekében a gyakorló iskola pedagógusai csatlakoztak az IKT eszközök a tanórán e-learning kurzushoz, melyet a Vodafone Alapítvány azzal a céllal hozott létre, hogy gyakorlatorientált, interaktív módon alakítsa az oktatásban résztvevők digitális szemléletét és bővítse módszertani repertoárját. A pedagógusképzésben részt vevő hallgatóknak pedig az egyetemen indul egy féléves gyakorlati képzés, melynek tematikáját az oktatási intézmény a Vodafone Alapítvánnyal közösen alakította ki, és melynek révén a leendő pedagógusok már a képzésük során részeseivé válhatnak az oktatás digitális transzformációjának.

okosterem_GellenKlara

Prof. Dr. Gellén Klára, az SZTE oktatási rektorhelyettese

Az egyetem célja a digitális készségek erősítése

- A mai napon együtt ünnepelhetjük a Vodafone Magyarország Alapítvány és a Szegedi Tudományegyetem közötti szakmai együttműködés elindulását, egyúttal az együttműködés keretében az SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános és Művészeti Alapfokú Iskolájában létrehozott okostanterem átadását, amely egyetemünk köznevelési és a pedagógusfejlesztési szakmai programjában is meghatározó mérföldkövet jelent – mondta el Prof. Dr. Gellén Klára, az SZTE oktatási rektorhelyettese. - Az okostanteremben, az eszközökben, és a szoftverekben rejlő lehetőségre akkor tudunk hatékonyan építeni, ha azok a megfelelő kompetenciákkal rendelkező kollegák használatába kerülnek, ha integráljuk őket az oktatási folyamatokba, és azokkal szerves egységet képeznek. Egyetemünk kiemelt célja a hallgatóink, a pedagógusképzésben részt vevő, tanító és tanár hallgatóink kompetenciájának fejlesztése, ezen belül is kiemelten a digitális skillek erősítése. A Vodafone Alapítványnak köszönetemet szeretném kifejezni az okostanterem, valamint a hallgatóink digitális fejlesztését szolgáló képzésének biztosításáért. A mai átadóünnepség kiválóan szemlélteti, hogy az alapítvány és az SZTE céljai és törekvései közösek: a fiatalok digitális ismereteinek fejlesztése, és a magyarországi oktatás digitális átalakításának ösztönzése.

okosterem_SZTE_jugyu_diakok

A diákok rögtön ki is próbálhatták, milyen az okostáblán megoldani matematikai feladatokat.

Az Alapítvány kiemelt céljának tekinti, hogy szakmai támogatásával és módszertani oktatással támogassa az ország oktatási intézményeit. A most frissen átadott, a legmodernebb eszközökkel felszerelt okostanteremmel csaknem 2000 diáknak, továbbá a gyakorlóiskola pedagógusainak és az egyetem pedagógushallgatóinak digitális kompetenciafejlesztéséhez járulnak hozzá.

Szegedről indult a Digitális Iskola Program

- A Vodafone Magyarország Alapítványnál hiszünk abban, hogy a modern pedagógusképzés elengedhetetlen része a digitális kompetenciafejlesztés gyakorlati oktatása, ezért évek óta dolgozunk azért, hogy biztosítsuk hazánk pedagógusai és tanárképzős hallgatói számára digitális készségeik fejlesztését. Hálásak vagyunk a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Karával folytatott közös munkáért, amely keretében a kifejezetten gyakorlati szemléletű módszertani képzés szakmai tartalmát állítottuk össze. Külön öröm számomra, hogy mivel Digitális Iskola Programunk éppen Szegedről indult 2015-ben, a frissen elkészült és átadott okosteremmel hazaértünk a térségbe. Csongrád-Csanád vármegye olyan a Vodafone Magyarország Alapítvány számára, mint egy szellemi műhely, ahol ötleteinket minden alkalommal nyitottság és érdeklődés fogadja, és számtalan lehetőséget kapunk arra, hogy a gyakorlatban is kipróbálhassuk a digitális kompetenciák fejlesztését célzó kezdeményezéseinket – mondta el Flakstad Emőke, a Vodafone Magyarország Alapítvány ügyvezetője.

Flakstad_emoke_okosterem

Flakstad Emőke, a Vodafone Magyarország Alapítvány ügyvezetője

Okostábla, tabletek és tanári laptop

Dr. Zsigriné Dr. Sejtes Györgyi, az SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója örömmel közölte, hogy az okostáblán kívül 30 darab tablettel és egy tanári laptoppal is gazdagodott az iskola. - Okos gyerekek, okos hallgatók és okos tanárok nélkül nem lesz okos az eszköz sem. Fontos, hogy közösen, együttműködve használjuk ezeket a gépeket – hangsúlyozta az igazgató, aki köszönetet mondott az egyetem vezetésének és az alapítványnak a program megvalósításáért. A Vodafone Magyarország Alapítvánnyal 2024 tavaszára konferenciát szerveznek, amikor folytatódhat a megkezdett közös munka.

okosterem_Sejtes_Gyorgyi_ajandekok

Dr. Zsigriné Dr. Sejtes Györgyi iskolaigazgató fényképet adott át ajándékba prof. dr. Gellén Klárának és Flakstad Emőkének.

A Vodafone Magyarország Alapítvány közel 50 oktatási intézménnyel áll kapcsolatban, amelyek közül 21 iskola található a déli országrészben. Szintén a térségben, Szarvason hozták létre az első robotika tantermet, illetve 2020-ban a településen készítették el az első okoseszközökkel felszerelt és kialakított tantermet is, amit a szegedi Gál Ferenc Egyetem kihelyezett pedagógiai karának hallgatói azóta is folyamatosan és nagy lelkesedéssel használnak. A szarvasi képzésben részt vevő hallgatók visszajelzései alapján elmondható, hogy a leendő pedagógusok nyitottsággal fogadták a gyakorlati fókuszú digitális megoldásokat, és azonnal beépítették azokat a munkájukba.

okosterem_szte_tablet

SZTEinfo
Borítókép: Okostermet adtak át az SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános Iskolában október 11-én.
Fotó: Kovács-Jerney Ádám
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek