Bezár

Hírarchívum

Nyito_Viczian_Daniel_IMG_5262

Viczián Dániel, a kétszeres ezüstérmes diákolimpikon a Nobel-díj átadóra is hivatalos

Viczián Dániel, a kétszeres ezüstérmes diákolimpikon a Nobel-díj átadóra is hivatalos

2023. július 28.
7 perc

„Magas fokú érdeklődés a természettudományok és a kíváncsiság más kultúrák és emberek iránt.” Ez a közös pont azok között, akik részt vehetnek a Nobel-díj átadó ceremóniáján. 2023 decemberében Viczián Dániel, a Szegedi Tudományegyetem elsőéves kémia szakos hallgatója, köszönhetően a szegedi Radnóti gimnázium diákjaként elért tanulmányi sikereinek, elnyerte a jogot arra, hogy Stockholmba utazzon. Hogyan? Erről kérdeztük az 57. Mengyelejev Kémiai Diákolimpiáról és az 55. Nemzetközi Kémiai Diákolimpiáról is egy-egy ezüstérmet begyűjtő fiatalt.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

2023 a fényes sikerek esztendejeként vonul majd be a 18 éves Viczián Dániel élettörténetébe.

IMG_5253 A Szegedi Tudományegyetem "gólyája", az elsőéves vegyész hallgató, Viczián Dániel a Radnóti gimnázium diákjaként rangos tanulmányi versenyeken ért el dobogós helyezéseket. Fotó: Bobkó Anna

Sapere Aude!

A Szegedi Tudományegyetem elsőéves vegyész hallgatójaként folytathatja tanulmányait Viczián Dániel. Az érettségizett fiatal a 2023. július 26- Pont Ott Parti idején megerősítő SMS-t kapott arról az eredményről, amit joggal remélt.

Viczian_Daniel_ezustermes_a_Nemzetkozi_Kemiai_Diakolimpian_j

89 ország 348 középiskolása versenyzett a nemzetközi kémiai diákolimpián - a magyar diákok 4 érmet szereztek. A legjobb kémikusok közt a szegedi Viczián Dániel (az első sorban, jobbról az első). Fotó: Tudományos Olimpikonok FB-csoport

2023. július 25-i gyorshír: a Zürichben rendezett 55. Nemzetközi Kémiai Diákolimpiát ezüstéremmel zárta a szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium végzős diákja.

Július 4. azért lett az ő jeles napja, mert a Magyar Innovációs Szövetség válogatóján elnyerte a jogot, hogy egyedüli diákként képviselje majd Magyarországot Svédországban az idei Nobel-díj átadó ceremónián.

Az SZTE hírportál június 5-i tudósításában szerepelt: „Az egyetlen szegedi díjazott a 3. helyezett Viczián Dániel, aki a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium diákjaként készítette el az „Antioxidáns hatású enzimutánzó nanokompozitok előállítása” című dolgozatát”. Az ifjú kutató ott, a 32. Országos Tudományos Innovációs Olimpia (OTIO) budapesti díjátadó gáláján találkozott Karikó Katalinnal, a Szegedi Tudományegyetem világhírű biológusával, akit Szabó Gábor, a Magyar Innovációs Szövetség elnöke, az SZTE korábbi rektora kért föl, hogy köszöntse a tehetséges diákokat.

 Kariko_Katalin_es_Viczian_Daniel_-_Foto_Gulyas_Agnes_IMG_0846s_j

Közös fénykép is készült az OTIO díjátadó gáláján a mosolygó Viczián Dánielről és az iskolai tehetséggondozás ügyét szívén viselő Karikó Katalinról. Fotó: Gulyás Ágnes

A legnehezebb kémiaversenyként számon tartott IMChO ezüst érmét hozta haza Kazahsztán fővárosából, Asztanából Viczián Dániel. A Radnóti gimi honlapján olvasható, hogy az 57. Mengyelejev Kémiai Diákolimpián a 21 országot képviselt a120 versenyző.

Novak_K_es_Viczian_D_-_TUDOK_2023_Donto_Foto_SzivosAdam_honlapra

A TUDOK kémia szekció nagydíjasának, Viczián Dánielnek a köztársasági elnök, Novák Katalin is gratulált. Fotó: Novák Katalin FB-oldala

És akkor még nem beszéltünk a májusi érettségi vizsgákról, amelyeken ugyancsak remekelt Viczián Dániel, aki a március 31. és április 1. között megrendezett Tudományos Diákkörök XXIII. Kárpát-medencei konferenciáján Magnán-dioxid nanorészecskéken alapuló kompozitok előállítása és antioxidáns hatásuk vizsgálata című előadásáért nagydíjat kapott a kémia szekcióban.

2023_03_Chem_IX._Olah_Gyorgy_Kemiaverseny_orszagos_donto

A szegedi Radnóri Miklós Kísérleti Gimnázium tanulmányi versenyeken sikeres diákjainak egy csoportja. Fotó: RMKG honlap

A Műegyetemen 2023. március 10-11. között megrendezett IX. Oláh György Kémiaverseny országos döntőjében 2. helyezést ért el Viczián Dániel.

És a sor időben visszafelé haladva messze, messze folytatható. Ezért merül föl a kérdés: Hogyan születik meg a „Sapere Aude!”, a „Merj tudni!” horatiusi elve egy mai fiatalban?

A versenyek hozadéka

– A leendő kutatói pálya a természettudomány iránt egyre erősödő szeretet révén alakult ki bennem – válaszolt a céljait firtató kérdésünkre Viczián Dániel, aki sokféle versenyen kipróbálta magát már az általános iskola első osztályától kezdve.

Az első komoly sikert a NyelvÉSZ, a bendegúzakademia.hu anyanyelvi tanulmányi verseny országos első helyezése jelentette. Aztán a prózamondó, a mesemondó, a Kazinczy szép kiejtési verseny, az angol nyelvi verseny jelentette az újabb és újabb lépcsőfokokat.

IMG_5237

Viczián Dániel otthoni szobájában nincs dicsőségtábla. Egy szekrényből került elő a kémia versenyeken elnyert 6 féle oklevél. Fotó: Bobkó Anna

– A versenyzés legnagyobb hozadéka, a verseny előtt történik. Az igazi értéket az teremti meg, hogy valaki elszánja magát, hogy erre vagy arra a versenyre felkészül és eljut. Ez az elhatározás motivál arra, hogy valaki többet tanuljon, jobb legyen saját magánál vagy kortársainál, és ez az, ami hosszú távon a legtöbbet jelenti, nem is az oklevelek – magyarázta a tanulmányi versenyeken önmagát edző fiatal.

Általános természettudományos érdeklődéssel matematika-fizika tagozatosként tanult a szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnáziumban. Mind a három tárgyból kipróbálta magát néhány versenyen. A kémia tanára, Szivós Ádám segítette. A tizedik osztály végére kikristályosodott, hogy a kémia érdekli a legjobban az örömmel versengő diákot.

Az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen többször is megmérette a tudását Viczián Dániel. Kémiából kétszer is bejutott az OKTV országos döntőjébe: 11. osztályos korában 8., 12. osztályosan 3. helyezést ért lett.

– A diákolimpia a feladatai komoly problémamegoldó készséget követelnek. A kontextusuk a való élethez, a tudományhoz, a kutatói élethez kötik a feladványokat. Így minden megoldott feladatból tanulni lehet valami újat, és ezeknek az együttese nagyon erős motiváló hatást fejthet ki – magyarázta a versenyek versenyének számító diákolimpiára többször is eljutó Viczián Dániel.

Legjelentősebb díjának a diákolimpiai ezüst számít. A Nemzetközi Mengyelejev Diákolimpia hagyománya, hogy aranyérmet a versenyzők első 10 százaléka, ezüstöt a következő 20 százaléka kapja meg. A bronz érem a következő 30-at jelenti.

A tudománykommunikáció műfajai

A matematika és fizika tagozatos gimnazista nem csak tanulmányi versenyekkel csiszolta a gondolkodását és finomította a látásmódját. Egyre többet foglalkozott fizikai kémiával, illetve anyagtudománnyal.

IMG_5268

Gimnazistaként kapott laborbeli kutatási lehetőséget a Szegedi Tudományegyetemen Viczián Dániel. Fotó: Bobkó Anna

Szivós Ádám tanár úr hívta fel a figyelmem a lehetőségre: a középiskolás diák kutathat is. A tanár úr már akkor is SZTE-nagykövet volt, és ezt a címet újra megkapta a Szegedi Tudományegyetemtől. Az interneten keresztül az SZTE weboldalain egy olyan csoportot választottam, amelyik olyan dolgokkal foglalkozott, amiket még nem teljesen értettem, de potenciált láttam a témakörökben – magyarázta Viczián Dániel, hogy miként bukkant az MTA-SZTE „Lendület” Biokolloidok Kutatócsoportra.

Másfél éven át járt a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Kémiai Intézetében a Kémiai és Anyagtudományi Tanszéken, Szilágyi István egyetemi docens irányításával.

IMG_5306

– Az antioxidáns hatás az a képessége az anyagoknak, hogy a reaktív részecskéket le tudják bontani. A természet, illetve szinte minden élő szervezet használ enzimeket, amelyek ezt az antioxidáns hatást ki tudják fejteni. Ezeket azonban, hogyha gyakorlatba átültetve szeretnénk hasznosítani, akkor hátrányokba ütközünk – villantotta föl kutatási témája érdekességeit az ifjú tudós. – Például: nagyon drágák ezek az anyagok, körülményes a tárolásuk, illetve a környezeti körülmények kis változtatásaira is elveszíthetik aktivitásukat.

A nanokompozitokkal kapcsolatos eredményeit vitte a kutatásról szóló versenyekre. A gimnazista Viczián Dániel sikert sikerre halmozott a tudományos diákkörök különböző színtű megmérettetésein.

IMG_5330

A laborbeli munka titkait az MTA-SZTE „Lendület” Biokolloidok Kutatócsoportban dolgozó PhD-hallgatók is segítettek megfejteni a gimnazistának

– Az SZTE TTIK a kari TDK-konferenciára és az OTDK-ra beadható úgynevezett pályamunka azt jelentette, hogy bő húsz oldalon foglalhattam össze a kutatómunkám eredményét. A másik versenyre absztraktot, illetve rövid összefoglalót kellett vinni, meghatározott, például 2500 karakterszámmal. Így nagyon jól ki lehetett próbálni, hogy melyik posztba mi fér bele – magyarázta. – Az Országos Tudományos és Innovációs Olimpiára a jelentkezéshez maximum kétoldalnyi szöveget lehetett beadni. Itt az ábrák, illetve egy videó készítése teljesen új kihívást jelentett. A döntő poszterbemutatással indult, hasonlóan egy konferenciához.

Tehát a kutatásról szóló versenyeken ugyanarról a projektről más-más formában kérték a téma bemutatását, így az ifjú tudós mindenféle tudománykommunikációs műfajt ki tudott próbálni.

Stockholm vonzásában

A TUDOK – Kutató Diákok Mozgalma, valamint az Országos Tudományos és Innovációs Olimpia helyezettjei, legjobbjai, ha a 18. életévüket betöltötték, akkor elindíthatják a pályázati folyamatot. A Nobel-díj átadóra pályázók idegennyelvi tudását és kommunikációs készségét angolul is tesztelik. A legjobb diákokat meghívják a Magyar Innovációs Szövetség központjába, ahol szakmai zsűri előtti interjú alapján dől el végleg, ki vehet részt az adott esztendő Nobel-díj átadó ceremóniáján.

IMG_5321

A TUDOK - Kutató Diákok Mozgalma és az Országos Tudományos és Innovációs Olimpia legjobbjai pályázhatnak arra, hogy részt vehessenek megfigyelőként a Nobel-díj átadó ceremónián

– Hatalmas megtiszteltetés, hogy ilyen fiatalon egy ilyen jelentős eseményen részt vehetek, ami tovább erősít azt az elhatározásomat, hogy én magam is kutató szeretnék lenni. Nagyon várom a világ minden tájáról érkező többi, hozzám hasonló fiatallal való találkozást és beszélgetést is, ami szintén egyedülálló lehetőség. Világunk jelenlegi legjobb kutatói fognak előadásokat tartani. Ez egy nagyon nagy lehetőség a szemléletformálásra, a rám váró élmény későbbi döntéseimet is nagymértékben befolyásolhatja – lelkendezett Viczián Dániel, aki személyesen még nem találkozott Nobel-díjas kutatóval.

Bizonyos, hogy idén decemberben a Nobel-díj több kategóriájának a győztesét is megismerheti a szegedi egyetemista. Reméli, hogy Stockholmban találkozhat azzal a tudóssal is, aki a szegedi egyetemről indult, s akivel már elkészült a közös fotó az OTIO gálán.

Újszászi Ilona

Fotók: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek