Bezár

Hírarchívum

röplabda, szte

Feljutott a röplabda első osztályába és diplomát szerzett Kovács-Fiskus Fanni az SZTE hallgatója

Feljutott a röplabda első osztályába és diplomát szerzett Kovács-Fiskus Fanni az SZTE hallgatója

2023. július 12.
4 perc

Története során először jutott fel az NBI-be a Vidux-Szegedi RSE felnőtt női röplabdacsapata. A sikeres szezon egyik meghatározó játékosa volt Kovács-Fiskus Fanni, aki a tavaszi félév végén diplomát szerzet földrajz-testnevelés osztatlan tanári szakon, ezért eredményes időszak van a háta mögött.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A röplabda iránti szeretet még 2005-ben kezdődött Fanninál. A szülei igyekeztek, hogy minél több dolgot kipróbáljon, és ebből a röplabda tartósan megmaradt. A Békéscsabai RSE-nél kezdett játszani, végigment az utánpótlás korosztályokon, majd a felnőtt keretbe is bekerült. Békéscsabán rengeteg tapasztalatot szerzett, hogyan röplabdáznak a profik, és ezt a mentalitást hozta tovább Szegedre. Fanni elmondta, hogy a sport motivációt adott neki, hogy az egyetemi tanulmányai is jól alakuljanak, és igyekezett a legjobbat kihozni magából, hogy megtalálja a megfelelő egyensúlyt az életben.

– Sok lemondással jár a profi sport, de megéri, mert egy-egy csapat olyan közeget tud létrehozni, ahol örök barátságok kötődnek. A röplabda változatos mozgásforma, ugrani, futni kell, fejleszti a koordinációt, és a labdás ügyesség is megjelenik benne. Ez mindenkinek jót tesz, hogy megtanulja az alap mozgásformákat, még akkor is, ha később más sportot szeretne űzni – mondta Kovács-Fiskus Fanni.

Fanni a későbbiekben szeretne tanárként elhelyezkedni, jelenleg a röplabda egyesületénél dolgozik, mint technikai vezető. Feladatai közé főként a verseny- és rendezvényszervezés, a meccsek lebonyolítása, az utánpótlás és a felnőtt mérkőzésekre a stáb megszervezése tartozik, illetve minden irodai feladat, amely az egyesület sikeres életéhez kell. Az egyetemet nem volt egyszerű összeegyeztetni a sporttal és a munkával, de az idei szezon az NBI-be való feljutással, illetve a diplomaszerzéssel önmagáért beszél.

röplabda, szte

Kovács-Fiskus Fanni

– Kiskoromtól kezdve a szüleim mindig azt mondták, hogy ne csak egy valamivel foglalkozzak, hanem amennyivel csak bírok, hozzam ki magamból a maximumot. Sok segítséget kaptam tőlük, illetve a barátaimtól is. Sok lemondással járt ez az egész, de mindig sikerült megoldanom, hogy minden működjön. A kikapcsolódásra is találok időt, amikor nem kell a mindennapi dolgokkal foglalkoznom. A legnehezebb időszakban még sokat segítettek a munkatársaim is, így minden összejött eddig, ebben az évben – tette hozzá.

A szakdolgozatáról is mesélt Fanni, amelynek témája az Alföldi Kéktúra volt. Az ihlet az apukájától jött, aki tapasztalt túrázó, ezért jó választásnak tűnt ez a téma. Ennek kapcsán bemutatta a túrázási szokásokat, illetve a Kéktúra turisztikáját. A szakdolgozathoz sok segítséget kapott a túrázóktól, akik egy kérdőív kitöltésével segítették szakmai véleményekkel a munkát. A földrajz iránti szeretet oda vezethető vissza, hogy Fanninak a kezdetektől nagyon jó tanárai voltak, akik motiváltan tanítottak, ezért megtetszett neki ez az irány.

A földraj-testnevelés osztatlan tanári diploma megszerzése mellett a másik nagy sikere Fanninak az NBI-ben való feljutás volt a röplabdacsapattal. Sokadik alkalommal indultak el az NBII-ben, de korábban valami mindig visszatartotta a csapatot, hogy feljussanak. Az idei szezonban viszont minden jól alakult.

röplabda, szte

Feljutott a röplabda első osztályába és diplomát szerzett Kovács-Fiskus Fanni az SZTE hallgatója.

– Úgy kezdtünk neki ennek a szezonnak, hogy meg kell csinálni. Nem teherként éltük meg, hanem inkább motivációként. Egymásért és az egyesületért nyertük meg a meccseket. Jelenleg nagyon nagy szó, hogy a férfi és a női röplabdacsapat is az NBI-ben indulhat. Felkészültek voltunk az egész szezonban, mindig nagy küzdelmeket vívtunk a győzelemért. Az egyik legemlékezetesebb meccsünk a Debrecen elleni volt, amikor meglett a feljutás. Soha nem felejtem el azt a pillanatot, amikor ott álltunk és felnéztem a közönségre. Ez örökre megmarad – emlékezett vissza.

Fanni végezetül azt üzeni mindenkinek, hogy senki ne féljen tanárnak készülni, mert a mostani nehézségek ellenére egy szép hivatás. Tanárokra mindig szükség lesz, és merni kell ezt a pályát választani. A sport kapcsán pedig arra biztatja a fiatalokat, hogy jöjjenek röplabdázni, próbálják ki milyen, mert remek koordinációt és alapképességet tud adni a későbbiekben. A nézőket meg szeretettel várják majd az SZRSE NBI-es meccseire, férfi és női vonalon egyaránt.

Mátó Gábor

Borítókép: Feljutott a röplabda első osztályába és diplomát szerzett Kovács-Fiskus Fanni az SZTE hallgatója.

Fotó: Kocsis Alíz

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek