Bezár

Hírarchívum

nyito_KIT_Delegationsphoto

Intenzív németországi KFI tapasztalatcsere élvonalbeli kutatóhelyek vezetőivel

Intenzív németországi KFI tapasztalatcsere élvonalbeli kutatóhelyek vezetőivel

2023. július 20.
2 perc

Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter által vezetett delegáció 2023. június 29-30-án kétnapos KFI tárgyalássorozaton vett részt Németországban az EU 27-ek legnagyobb innovációs erővel rendelkező régiójában. A látogatás egyik kezdeményezője Prof. Dr. Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke, az ELI-ALPS ügyvezető igazgatója volt, a delegációban részt vett Prof. Dr. Gulyás Balázs, a Magyar Kutatási Hálózat elnöke és Bódis László, innovációért felelős helyettes államtitkár.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Európa legsűrűbb felsőoktatási-kutatási intézményrendszerének helyszínén élvonalbeli kutatóhelyek intézmény- és kutatásvezetőivel folytattak élénk eszmecserét kutatásfinanszírozási modellekről, intézményi stratégiákról és innovációs rendszerek menedzsmentjéről a tárgyalópartnerek aktuális fejlesztési törekvéseinek példáin.

A résztvevők meglátogatták a mesterséges intelligencia területén Európa legnagyobb kutatási konzorciumaként számon tartott Cyber Valley helyszínét, tárgyaltak a legkiválóbb kutatókat tömörítő Európai Tanulási és Intelligens Rendszerek Laboratóriuma (European Lab for Learning and Intelligent Systems- ELLIS) kiválósági hálózatának kutatásvezetőivel, továbbá a Stuttgarti Egyetem innovatív kezdeményezéseiről ismert Nagy Teljesítményű Számítástechnikai Központjának (HLRS) igazgatójával.

A legnagyobb német kutatóegyetemen, a Karlsruhei Technológiai Intézetben (KIT) Prof. Dr Roland Dittmeyer, a KIT Mikrofolyamat-technológiai Intézete vezetője bemutatta az Európa legnagyobb megújuló energiával foglalkozó kutatási infrastruktúrájaként ismert Energia 2.0 projekt néhány alprogramját.

KIT_Energy_2_0_Prof_Dittmeyer

A Helmholtz Központok Német Légi- és Űrkutatási Központtal (DLR) és a Jülichi Kutatóközponttal (FZJ) együttműködésben szövetségi és tartományi közös finanszírozásban megvalósuló Energia 2.0-ban a kutatómunka célja a villamos energia szállításának, elosztásának, tárolásának és felhasználásának javítása, és ezzel az energiaátállás megalapozása. A kutatók környezetbarát energiatermelők és tárolási módszerek intelligens hálózatba kapcsolását vizsgálják, továbbá a jövő energiarendszereit szimulálják és tesztelik valós fogyasztói adatok alapján. A Szegedi Tudományegyetem kutatásvezetője, Janáky Csaba többszörös ERC grant-nyertes kutató koncepciója a foto-elektrokémiai reakciók teljesen új megközelítéséről kiegészítheti a KIT Energia 2.0 labor rendszerében néhány energiaigényes eljárás kiváltási modelljét, ezért a kutatásvezetők kezdeményezésére elkezdődött az egyeztetés egy együttműködési megállapodásról.

SZTE_nemetorszagi_latogatas
A látogatáson készült képek itt megtekinthetőek.

Prof. Dr. Thomas Leisner, a KIT Meteorológiai és Klímakutatási Intézete tanszékvezetője, továbbá Dr. Martin Schnaiter, Légi Felhőmegfigyelő Csoport vezetője bemutatták a Helmholtz Társaság kutatási programjának egyik zászlóshajó projektjét, az aeroszolok légköri kölcsönhatásának és dinamikájának vizsgálatára (Aerosol Interaction and Dynamics in the Atmosphere- AIDA) létrehozott laboratóriumi berendezést, amelyet nemzeti és nemzetközi partnerekkel együttműködve megvalósuló dedikált kutatási projektek számára működtetnek. A berendezésért felelős kutatócsoportnak évtizedekre visszanyúló kutatói kooperációja van a Szegedi Tudományegyetem Optikai és Kvantumelektronikai Tanszék kutatóival, amelynek megerősítését törekednek ugyancsak együttműködési megállapodás keretében rögzíteni. Prof. Dr. Michael Kaschke, a KIT felügyelő testülete elnöke és Prof. Dr. Holger Hanselka, a KIT elnöke, a Fraunhofer Társaság újonnan megválasztott elnöke közreműködésével kölcsönösen inspiráló megbeszélést folytattak a mérnökképzés KIT modelljéről és jövőképéről, valamint a jövőbeli technológiák társadalmi elfogadottságát vizsgáló kiemelt programokról.

Szöveg és fotó: Magyarország Főkonzulátusa Stuttgart

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek