Bezár

Hírarchívum

karkasbalazs_boritokep

„Hogyha egy játékba nem adsz bele mindent, akkor lehet hogy az egész meccs rajtad fog elmenni”

„Hogyha egy játékba nem adsz bele mindent, akkor lehet hogy az egész meccs rajtad fog elmenni”

2023. július 19.
4 perc

A Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karának gépészmérnök hallgatójával, Karkas Balázzsal beszélgettünk az amerikai fociról és a mérnökképzésről.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karának családias légkörében a választékos képzési lehetőségek mellett hallgatóink érdeklődési köre is széleskörű. Ezúttal végzős gépészmérnök BSc-s hallgatónkat, Karkas Balázst kérdeztük az egyetemmel és sporttal kapcsolatos viszonyáról.

 

karkasbalazs_a_palyan_500x464

Karkas Balázs a pályán Fotó: Karkas Balázs

Természettudományok a tudomány szerelmeseinek

Megkérdeztük diákunkat, hogy miért választotta az SZTE Mérnöki Kar képzését.

– Érdekeltek a természettudományok, viszont nem annyira, hogy csak egy adott ágon, egy bizonyos szakon tanuljak, mert az számomra túl specifikus lett volna. Ezért választottam a mérnökképzést, mert a mérnöki tudományok remekül vegyítik a különböző természettudományokat és mindenből egy kicsit vételez, és így tanít valami újat – mesélt a komplexitás előnyeiről az SZTE gépészmérnök hallgatója.

Családias légkör a mérnökképzésben

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy mi a tapasztalata diákunknak az SZTE mérnökképzésével kapcsolatban.

– Más, nagyobb egyetem szakjaihoz képest sokkal kisebb létszámmal indul alapból a képzés, de ez nem jelenti azt, hogy gyengébb lenne a színvonal. Pontosan emiatt sokkal családiasabb is a légkör. A hallgatók előszeretettel segítik egymást és ez elmondható az oktatókra is. Nekik is sokkal könnyebb dolguk van, mivel nem kell olyan sok hallgatót tanítani és koordinálni, így több lehetőség jut személyesebben foglalkozni a problémákkal – osztotta meg Balázs.

 karkasbalazs_kozossegi_500x281

Karkas Balázs a műszaki szakesten Fotó: Karkas Balázs

Közös szabadidős programok az oktatókkal

Legjobb Mérnöki Karon megtapasztalt élményként a Hallgatói Önkormányzat által szervezett műszaki szakestet és a disznótort említette hallgatónk.

– A műszaki szakesten megjelentek a hallgatók és az oktatók is egyaránt, akik a Kar, illetve szakspecifikus vetélkedőkön tudtak részt venni az öröm és a jó kedv jegyében. A nagy hagyományoknak örvendő, kis kihagyást szenvedő, de idén újra megtartott disznótoron megint csak az oktatókkal közösen volt pörköltfőző és kolbásztöltő verseny. Ezen az eseményen is kicsit elfelejthettem, hogy olyan emberekkel vagyok körülvéve, akik egyébként órát szoktak tartani nekünk és a mi zhinkat javítják – mesélt kedves élményeiről a Szegedi Tudományegyetem mérnökhallgatója.

 karkasbalazs_hok_500x333

Karkas Balázs és a HÖK Fotó: Karkas Balázs

A tanuláson túl

Mérnök hallgatónk a sorozatnézés mellett előszeretettel van barátaival és csinál közös programokat is velük, ami mellett úgy véli, hogy az amerikai foci szinte a mindene.

– Imádom nézni is és csinálni is. Megtanított engem csapatban dolgozni, illetve hogy mindig mindenben a 110%-ot kell adjam. Nálunk különösen igaz, hogyha egy játékba nem adsz bele mindent, akkor lehet hogy az egész meccs rajtad fog elmenni, mert ha a mindent eldöntő pont előtt te nem csinálod meg kellően jól a blokkodat, és a te embered; aki egyben a te felelősséged is a pályán, csinálja meg a szerelést a pontot érő Touchdown előtt, akkor ugrott a győzelem. Ezért ha valamit csinálok, akkor az az én felelősségem és ezért azt teljes erőbedobással csinálom – ismertette az SZTE gépészmérnök hallgatója a sport által tanult élményeiről.

karkasbalazs_a_palyan2_500x675

Karkas Balász a pályán Fotó: Karkas Balázs

Duális képzés a biztos jövőért

Karkas Balázs a sikeres gépészmérnöki államvizsgát követően szeptembertől az SZTE Mérnöki Kar mezőgazdasági és élelmiszeripari gépészmérnöki szakján kívánja folytatni tanulmányait duális képzési formában, bebiztosítva ezzel jövőjét. A tapasztalatszerzés mellett úgy véli, hogy elhelyezkedési lehetőségei is könnyebbek lesznek.

A Mérnöki Kar tárt karokkal várja a gimnazistákat és szakközépiskolásokat is

A Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kar képzéseit bátran ajánlja reál beállítottságú embereknek, akár olyanoknak is, akik még nem döntötték el, hogy konkrétan milyen irányban szeretnének továbbtanulni, illetve aki foglalkozott már műszaki tudományokkal. Úgy véli gépészmérnök hallgatónk, hogy nem indulnak hátránnyal azon diákok, akik gimnáziumból érkeznek a Mérnöki Karra, emellett mindenképp előnyként említi, ha valaki már műszaki tanulmányokat folytatott.

 

Újvári Gréta

Borítókép: Nemcsak a tanulásban, hanem a sportban is sikereket ért el az SZTE MK hallgatója.

Fotók: Karkas Balázs

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek