Bezár

Hírarchívum

oreg_tolgy

Heti könyvajánló - Lovranits Júlia Villő: Bajban az öreg tölgy

Heti könyvajánló - Lovranits Júlia Villő: Bajban az öreg tölgy

2023. július 13.
2 perc

A padból a sorok mögé. Hetente megjelenő könyvajánló SZTE-s szerzők tollából származó művekről. Minden héten mutatunk egy könyvet, amelyre érdemes odafigyelni. Ezúttal Lovranits Júlia Villő: Bajban az öreg tölgy című könyvét ajánljuk.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

„[…] etetni csak télen és kora tavasszal szabad a madarakat, de itatni egész évben lehet. Sőt, kell is.”

Lovranits Júlia Villő saját oldalán olvasható bemutatkozása, ennél szebben mi sem tudnánk írni róla, ezért szó szerint idézzük: „Az, hogy madarász leszek, már egészen korán, kisgyerek koromban eldőlt. Tanulmányaimat a Szegedi Tudományegyetemen végeztem, biológus szakon, ökológia szakirányon. Az egyetem elvégzése után a Magyar Madártani Egyesületnél oktatási munkatársa voltam, majd a Magyar Természettudományi Múzeumban dolgoztam múzeumpedagógusként, a Duna-Ipoly Nemzeti Parkban pedig kerti sétákat vezettem fél évig a Jókai-kertben. A mindenkori munkáim mellett, ezekből tanulva folyamatosan történeteket írok. A népmesei, csodálatos elemek mellett gyakran jelenik meg nálam a természet hiteles ábrázolása is, az ismeretterjesztést fontos célomnak tartom.

A meséket, madarakat, erdőket, jó könyveket mindennél jobban szeretem. Én magam főleg állatos népmeséket mesélek, amelyekbe valós madárvédelmi, ismeretterjesztő részeket is beleszövök. Egyes meséimhez kézjeleket, indiai mudrákat és ázsiai kéztrükköket is használok, a gyerekek velem együtt játszhatják el a kézjelek segítségével megjelenített állatokat.”

A Bajban az öreg tölgy egy sorozat bemutatkozó kötete, Bodza, a természetmentő kalandjait követhetjük nyomon. A 2019-ben megjelent mesekönyv a rangos Az év természetvédelmi gyermekkönyve díjat is megnyerte. Bodza kalandjai nem csak gyerekeknek izgalmas, felnőttként felolvasva is bájos, humorát pedig Vica nagyi karaktere színesíti. Ahogy a legfontosabb értékeket, a természetvédelem fontosságát is érdemes már gyermekkorban megtanítani a legkisebbeknek, ebben remek társunk lehet Bodza és Vica mama párosa. Imelda Green illusztrációja teszi teljessé az élményt.

Lázárné Csernus Anikó

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek