Bezár

Hírarchívum

cover

Hőseiket ünnepelték kulturális délutánjukon az SZTE indonéz hallgatói

Hőseiket ünnepelték kulturális délutánjukon az SZTE indonéz hallgatói

2022. október 24.
2 perc

Indonézia gazdag kultúrájával, történelmével, nyelvével, természeti sajátosságaival és különleges ételeivel ismerkedtek a Szegedi Tudományegyetem hallgatói. 2022. október 21-én az indonéz fiatalok fogadalmi napjának adott otthont az SZTE Rektori Hivatala. A szervezők az 1945-ben hazájukat felszabadító hőseikre emlékeztek. Az esemény bemutatta az elhunyt hősök szellemiségét, és a ma is a szabadságért küzdők értékeit.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A felül piros, alul fehér indonéz nemzeti zászló, a Sang Saka Merach, az ország egyik fontos szimbóluma, a másik pedig az ország címerállata, a teremtő energiát jelképező arany sas, a Garuda. Az arany szín a nemzet nagyságára (Indonesia Raya) utal, a sas karmai közt tartott szalag felirata Indonézia nemzeti mottója: Bhinneka Tunggal Ika, vagyis Egység a különbözőségben.

1

2022. október 21-én a Szegedi Tudományegyetem indonéz hallgatói sokszínű programmal készültek a jeles alkalomból.

2

Az eseményt Shinta Milania Rohmany, az indonéz hallgatók képviselője nyitotta meg, aki röviden ismertette a rendezvény menetét, majd átadta a szót Csúri-Magosi Ritának, a Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság munkatársának.

 3

– Ahogy a program szlogenje is mondja: Be Bold to go Abroad, ami annyit tesz, hogy bátran menj külföldre. Igazán érződik, hiszen a fiatalok kíváncsisága mondhatni kovász a kenyérben, ez a kiválósági ösztöndíjprogram egy sikertörténet. A tavalyi évhez képest majdnem dupla akkora érdeklődés mutatkozott a program iránt. Nagyon büszke vagyok a hallgatókra, és örülök, hogy itt vannak – összegezte gondolatait Csúri-Magosi Rita.


galeria
Képgaléria az eseményről

Az eseményen épületfotók, különleges, kézzel hímzett ruhaköltemények, finom ételek, italok és érdekes szuvenírek várták a résztvevőket. A rendezvényt apró kis ajándékok, előadások, vicces játékok és fotósarok tette közvetlenebbé.

A látogatók megtapasztalhatták az indonézek vendégszeretetét, nyitottságát és végtelen kedvességét, amelyet az emberek iránt tanúsítanak.

 6

Az indonéz kormány, az Indonesian International Student Mobility Awards, azaz az IISMA kiválósági ösztöndíjprogramot, már másodszor hirdette meg, ami egy szemesztert biztosít az indonéz hallgatók számára a világ legrangosabb, nemzetközileg is elismert egyetemein. Ennek köszönhetően a 2022/2023-as tanév őszi félévében 46 fiatal indonéz diák folytathatja tanulmányait a Szegedi Tudományegyetemen. A magyar egyetemek közül csupán két intézmény képviselteti magát a kezdeményezésben, az egyik az SZTE.

 4

A programon részt vett Ifan Mahdiyat Sofiana, az Indonéz Nagykövetség Kulturális attaséja, aki hősök előtti tiszteletadásról és a hősiességről tartott előadást. Kiemelte, hogy az ösztöndíj, amivel a fiatalok itt tartózkodnak, nagyon fontos, mert a Szegedi Tudományegyetem részvétele a kiválósági ösztöndíjprogramban nemcsak, hogy hozzájárul az indonéz egyetemekkel való együttműködések elmélyítéséhez, de növeli a felsőoktatási intézmény nemzetközi elismertségét is.

 5

Az SZTE IISMA indonéz hallgatói idén már 7 karon: ÁJTK, BTK, ETSZK, GTK, JGYPK, MK, MGK-n kínált kurzusokon vehetnek részt, amelyekkel ezt követően hazájukban a szabadon választható tárgyaikat váltják majd ki.

 

SZTEinfo

Fotó és Szöveg: Kovács-Jerney Ádám

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek