Bezár

Hírarchívum

Szegedre látogatott az olasz nagykövet

Szegedre látogatott az olasz nagykövet

2013. június 13.
3 perc

Maria Assunta Accili szeretne minél több szakembert megismerni, aki az olasz-magyar kapcsolatok kialakításán, elmélyítésén fáradozik. Az olasz nagykövet Szegedre is ellátogatott, járt a Rektori Hivatalban és a Bölcsészettudományi Kar Olasz Tanszékén is.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

rektoriban3- Magyarország nem csak Budapestből áll, a vidéki városok megismerését éppolyan fontosnak tartom. Célom, hogy minél több helyszínen bemutatkozzak – hangsúlyozta Maria Assunta Accili. Olaszország nagykövete Debrecen, Pécs és Veszprém után június 13-án Szegedre látogatott. A nagykövet asszonnyal érkezett Gina Giannotti, az Olasz Kultúrintézet igazgatója, valamint Enrico Barbieri, az Olasz Külkereskedelmi Intézet igazgatója is. Az olasz delegáció útját a Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatalában kezdte, ahol Szabó Gábor rektorral és Pál Józseffel, az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati rektorhelyettesével, olasz tiszteletbeli konzullal és az olasz tanszékvezetővel találkoztak. Ezt követően a Bölcsészettudományi Karon dékánja, Csernus Sándor fogadta őket, majd az Olasz Nyelvi és Irodalmi Tanszék oktatóival és hallgatóival folytattak kötetlen beszélgetést.

 

Maria Assunta Accili kiemelte: igyekszik megismerni mindenkit, aki az olasz-magyar kapcsolatok kialakításán, elmélyítésén fáradozik, ezért tartotta fontosnak, hogy találkozzon az egyetemi vezetőkkel. A nagykövet asszonyt fogadta Szeged polgármestere, Botka László is, továbbá együtt ebédelt Bohács Zsolt országgyűlési képviselővel és Varga Antallal, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara alelnökével. Délután pedig olyan olasz cégek vezetőivel ismerkedett meg, akik Szegeden és környékén működtetik vállalkozásukat.

 

csoportkep- Szegeden egyre erősebb az olasz érdekeltségű cégek jelenléte. Egyre több az olasz vállalkozás az üzleti szférában. Fontos, hogy a már meglévő kapcsolatokat elmélyítsük, és újak kialakítását segítsük elő akár a tudomány műhelyeinek, az egyetemeknek a szintjén, akár a gazdasági élet, a kultúra területén – fogalmazott a nagykövet asszony.

 

Enrico Barbieri, az Olasz Külkereskedelmi Intézet igazgatója aláhúzta: látogatásának fontos eleme volt a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával való kapcsolatfelvétel, hiszen ez elősegítheti az olasz és magyar cégek igényeinek találkozását. Az együttműködés megvalósulhat akár közös innovációk vagy cserekapcsolatok által. – Magyarországon nívós az oktatás, kiváló az infrastruktúra, jó a munkamentalitás. Ez mind arra ösztönözheti az olasz gazdasági élet szereplőit, hogy itt fektessék be pénzüket – hallottuk Enrico Barbieritől.

 

A Szegedi Tudományegyetem évtizedekre visszanyúló, sokrétű olasz kapcsolatokkal rendelkezik. Közel ötven intézménnyel alakított ki Erasmus kapcsolatot, együttműködési megállapodást kötött – többek között – az udinei, veronai, bolognai egyetemmel. Utóbbival közös doktori képzést is folytat. Folyamatosan utaznak Olaszországba és érkeznek onnan ide vendégoktatók. Nemcsak a bölcsészettudományok, hanem az orvostudomány, a matematika területéről is. Szegeden 2003-óta működik tiszteletbeli olasz konzulátus, 2001-óta az Olasz Kulturális Központ – tudtuk meg Pál Józseftől. Hozzátette: „Intellektuális területen diplomáciai segítség nélkül is kiválóan működik a rendszer. A gazdasági kapcsolatokat kell még jobban közös érdekek szerint fellendíteni. Ez is volt a célja a nagykövet asszony látogatásának.”

 

SZTEinfó

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek