Bezár

Hírarchívum

Idén is mindenkit vár a fizika csodás világa

Idén is mindenkit vár a fizika csodás világa

2013. január 23.
3 perc

A népszerű Fizika Napjára január 26-án, szombaton 9 és 14 óra között kerül sor a Szegedi Tudományegyetem Fizikus Tanszékcsoportjának Dóm tér 9. szám alatti épületében.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A szervezők (az SZTE TTIK Fizikus Tanszékcsoportja, az SZTE ÁOK-TTIK Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézete, az SZTE JGYPK Általános és Környezetfizikai Tanszéke és Technika Tanszéke, továbbá az MTA Szegedi Biológia Kutatóközpontja és az Eötvös Loránd Fizikai Társulat Csongrád Megyei Csoportja) ezúttal is gazdag programot állítottak össze, melynek keretében a látogatók négy előadás és számos kísérleti bemutató formájában kerülhetnek kézzelfogható közelségbe a fizika sokszínűségével.

 

Szalai Tamás, az SZTE Fizikus Tanszékcsoportjának közkapcsolati felelőse elmondta, meg szeretnék mutatni az érdeklődőknek: a fizika amellett, hogy izgalmas és változatos kutatási területeket kínál, a mindennapi életünket is átszövi, éppen ezért érdemes minél alaposabban megismerni a törvényszerűségeit. Ezt a kérdéskört járja majd körbe Szabó Gábor rektor nyitóelőadása is, majd Geretovszky Zsolt ismerteti meg a hallgatóságot a lézernyaláb szerszámként való alkalmazásának lehetőségeivel. Két olyan kutató is elfogadta a meghívást (Galajda Péter, MTA SZBK Biofizikai Intézet és Kiss L. László, MTA CSFK Csillagászati Intézet), akik Szegeden végzett fizikusokként nyerték el a Magyar Tudományos Akadémia Lendület-pályázatán kiírt kutatási összegeket, s külföldről hazatérve alapítottak kutatócsoportot az MTA egy-egy kutatóintézetében.

 

Minden eddiginél nagyobb számú bemutatóval is készülnek, melyek a program teljes ideje alatt megtekinthetők, többségükben a látogatók is aktívan részt vehetnek. A már hagyományosnak mondható, de mindig sokakat lenyűgöző optikai és hullámtani kísérletek mellett kőzetvizsgálat, vonalkód- és QR-kódfejtés és a fizikai alapjelenségek játékos megismerése is szerepel a kínálatban. Több standnál a fizika orvostudományi alkalmazásai lesznek a középpontban: bemutatnak például egy Szegeden fejlesztett, a szénanátha gyógyítására alkalmas fényterápiás eszközt, a vállalkozó kedvűek pedig modern orvosi mérések alanyaivá is válhatnak. A lézerek sokféle felhasználhatóságát a gyakorlatban is megmutatják, s a biofizikai laboratórium is több turnusban fogadja majd az érdeklődőket.

 

Szalai Tamás úgy fogalmazott, igazi családi programnak szánják a Fizika Napját, minden korosztály számára érdekes és érthető ismereteket kötnek csokorba szórakoztató, de egyúttal tanulságos formában. Nagy hangsúlyt fektetnek a fizika, valamint a szegedi egyetem képzései iránt komolyan érdeklődő középiskolás rétegre is – számukra külön információs standot tartanak majd fenn, ahol a továbbtanulással kapcsolatos kérdéseikre kaphatnak választ.

 

Előadások:

 

10.00-10.30: Szabó Gábor (akadémikus, egyetemi tanár, az SZTE rektora): Érdemes manapság fizikát tanulni?!

10.45-11.15: Geretovszky Zsolt (egyetemi adjunktus, SZTE Optikai és Kvantumelektronikai Tanszék): A lézernyaláb mint szerszám

11.30-12.00: Galajda Péter (Lendület kutatócsoport-vezető, MTA SZBK Biofizikai Intézet): Mikrokozmosz: a baktériumok világa fizikus szemmel

12.15-12.45: Kiss L. László (tudományos tanácsadó, Lendület

kutatócsoport-vezető, MTA CSFK Csillagászati Intézet): Bolygók más csillagok körül: idegen világok nyomában

 

További részletek hamarosan a www.physx.u-szeged.hu oldalon lesznek elérhetők.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek