Bezár

Hírarchívum

Szegeden a Regionális ENSZ Akadémia

Szegeden a Regionális ENSZ Akadémia

2012. október 17.
2 perc

A Közép-Kelet Európai régió országaiból érkezett egyetemisták "szállják meg" Szeged városát: október 18-20. között a Regionális ENSZ Akadémiának a Szegedi Tudományegyetem Állam és Jogtudományi Kara ad otthont.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az "ötletgazdának", Michael Platzernek (ACUNS), Tisovszky Jánosnak (bécsi ENSZ Központ), Radim Srsennek (Prága) és Szegedről Szalai Anikónak köszönhető, hogy először 2012 tavaszán Prágában tartottak Regionális ENSZ Akadémiát. A program a Szegedi Tudományegyetem Állam-és Jogtudományi Karának, a Prágai Közgazdaságtudományi Egyetemnek, az Academic Council on the United Nations System (ACUNS) bécsi csoportjának és a bécsi ENSZ Központ közös munkájának eredményeként Szegeden folytatódik.

A Regionális ENSZ Akadémia szegedi szervezői: az SZTE ÁJTK Nemzetközi Jogi és Európa-jogi Tanszék, az SZTE ÁJTK Európa-tanulmányok Központ, az SZTE ÁJTK Dékáni Hivatal, az SZTE EHÖK.

 

Az idei programokon - október 18-20. között az SZTE ÁJTK Tisza Lajos körút 54. szám alatti épületének 3. emeleti társalgójában - 30 diák, közülük 6 szegedi hallgató vesz részt, akik Ausztriát, Csehországot, Szlovákiát, Szlovéniát és Magyarországot képviselik. A Regionális ENSZ Akadémián olyan angol nyelvű előadásokat tartanak a résztvevő diákok számára, amilyeneket az egyetemi tanulmányaik idején nem feltétlenül kapnak. Fontosnak tartják a nemzetközi szervezeteknél dolgozó szakértők meghívását is.

Míg az első alkalommal a résztvevők betekintést nyerhettek a békefenntartás, űrjog és a humanitárius segítségnyújtás világába, addig a szegedi képzés a menekültkérdésre koncentrál. Szegeden előadást tart az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának budapesti központjából Ambrus Ágnes, a határrendészetről Várkonyi Tamás, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivataltól Seres József, valamint Tóth Judit, menekültügyi szakértő. A hallgatók pedig a gyakorlatban is tesztelhetik tudásukat, miközben modellezik az ENSZ működését.

 

A Regionális ENSZ Akadémia harmadik, egyben utolsó állomása: Bécs, ahol a hallgatók betekintést nyerhetnek az ENSZ Központban működő nemzetközi szervezetek munkájába, továbbá egy közös projekt részeként próbálnak megoldást keresni a nemzetközi kapcsolatokban kialakult kihívásokra, problémákra. A közös kutatómunka eredményeit nemzetközi zsűri előtt fogják bemutatni.

 

A szegedi program részletei a csatolt PDF fájlban megtekinthető;

További információ:

http://www.juris.u-szeged.hu/hirek/ajtk-kari-hirdeto/regionalis-ensz-akademia

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek