Bezár

Hírarchívum

Fehér asszony és kulturális menedzsment az Alliance Française-szel

Fehér asszony és kulturális menedzsment az Alliance Française-szel

2012. október 15.
2 perc

Az Armel Operafesztivál, a Szegedi Tudományegyetem és az Alliance Française de Szeged két estet is szervezett az operaverseny kapcsán.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Boieldieu fehér asszonya címmel magyar nyelvű előadást tartott október 10-én Iványi-Papp Monika zenetörténész, melyben olyan kérdésekre keresett választ, mint hogy milyen legendák a fehér asszonyról szóló elbeszélések, s végül hogy kerül a regény a kottába. Milyen zenei műfajban, milyen zenei megoldással operál a fehér asszony megjelenítése céljából Boieldieu a La Dame blanche című vígoperájában, s a szerző életében milyen szerepet játszik operája?

Október 11-én pedig Bernard Faivre D’Arcier, kulturális tanácsadó, a La Sept televíziós csatorna (az Arte televízió francia pólusa) alapítója, az Avignoni fesztivál (1979–1984, illetve 1993–2003 közötti) igazgatója, a francia színházi kultúra egyik legjelentősebb politikusa volt a szervezők vendége. Francia nyelvű, Kulturális menedzsment Európában című előadásában többek között arról hallhattak az érdeklődők, miért van szükség kulturális programokra és ezek támogatására. Hogyan működnek a nemzetközileg elismert legnagyobb kulturális intézmények, fesztiválok? Hogyan valósítsunk meg egy elméletben már megszületett elképzelést a gyakorlatban? A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karával együttműködésben szervezett előadás keretében a külföldi szakértő a kulturális szektor jelentőségével és működésének szabályszerűségeivel és kulisszatitkaival ismertette meg az érdeklő̋dő̋ket.

Október 9-én a bölcsészkaron és a Klebelsberg-könyvtárban Karátson Endre Retúrjegy című kötetét mutatták be.


Az Alliance Française kéthete jelentkező filmklubja mellett elindította tematikus estjeit is, ahol a filmekhez kapcsolódva különböző témákról beszélgetnek francia anyanyelvűek közreműködésével. Október 10-én a fogyasztói társadalom volt a téma.

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek