Bezár

Hírarchívum

kiallitasokmontazs
Egyetemi sajtótükör és ifjúságtörténeti kiállítás nyílik

Egyetemi sajtótükör és ifjúságtörténeti kiállítás nyílik

2012. október 31.
2 perc

Válogatás a szegedi egyetemi lapokból. A Szegedi Egyetemi Ifjúság (SZEI) - mozaikok, képek, cikkek az 1940 decemberében alakult ifjúsági szervezetről. E két kiállításnak az SZTE Dugonics téri központi épületében november 5-én, 18 órakor kezdődő megnyitóján mutatják be az Egyetemi ifjúsági egyesületek Szegeden 1919-1944 című kötetet is.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Két részből álló tárlat villantja föl a szegedi egyetem ifjúsági szervezeteinek és a hozzájuk kötődő újságoknak a történetét az SZTE 17. Őszi Kulturális Fesztiválja és a Szent-Györgyi-emlékév programjaként.

Kilencven éve jelent meg az első szegedi egyetemi újság, a tavaszi félévben pedig hatvanéves jubileumát ünnepli a Szegedi Egyetem / Szegedi Egyetem Magazin című lap. A kettős évforduló alkalmából az universitashoz kötődő egyetemi lapokból nyújt válogatást az SZTE Klebelsberg Kunó Könyvtár egyetemi gyűjteményére támaszkodó „sajtótükör”. Minden lap érdekesség, hiszen a hallgatói kezdeményezésre létrejött, egyetemi ifjúsági egyesületek gondozásában jelentkező újságok többnyire igen rövid életűek voltak, többségük ugyanis egy-egy egyetemi évfolyamhoz kötődött, illetve forráshiánnyal küszködött. Ráczné Mojzes Katalin, az SZTE Klebelsberg Kunó Könyvtár egyetemi gyűjtemény vezetője és Kámán-Gausz Ildikó, e gyűjtemény főkönyvtárosa rendezte a sajtótörténeti tárlatot.

A Szent-Györgyi Albert ösztönzésére megalakuló első egységes diákszervezetet, a Szegedi Egyetemi Ifjúság (SZEI) történetét mutatja be az SZTE Szaklevéltár vezetője, Vajda Tamás által rendezett kiállítás.

A SZTE Rektori Hivatal Dugonics tér 13. számú épülete átriumaiban rendezett két tárlatot november 5-én (hétfőn) 18 órakor Homoki-Nagy Mária oktatási rektorhelyettes ajánlja az érdeklődők figyelmébe.

A kiállítások megnyitóján mutatja be Jancsák Csaba ifjúságszociológus a november 5-én megjelenő, az SZTE Szaklevéltár munkatársai, Kiss Róbert Károly és Vajda Tamás által szerkesztett 676 oldalas kötetet, amelynek a címe: Egyetemi ifjúsági egyesületek Szegeden 1919 és 1944 között.

A kiállítási térben november 6-án (kedden) és november 13-án (kedden) 18 órától művelődéstörténeti beszélgetésre várják az érdeklődőket.

A tárlatok november 15-ig, hétköznapokon 8-20 óra között tekinthetők meg.

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek