Bezár

Hírarchívum

3D design az SZTE-n

3D design az SZTE-n

2012. október 16.
2 perc

„3D dizájn projekt” néven valósul meg a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és a Temesvári Nyugati Egyetem együttműködése, amely során hiánypótló szakmai képzés oktatási programot dolgoz ki a két intézmény. A program célja, hogy a két régió munkaerőpiacát elláthassák magas szintű technikai ismeretekkel és vizuális kultúrával rendelkező 3D-szakemberekkel.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Szeged és Temesvár környékén ugyan számos informatikai cég működik a határ mindkét oldalán, ám a munkaerőpiacon jelenleg hiányszakmának minősül a magas szintű technikai ismeretekkel és vizuális kultúrával rendelkező 3D-szakember. Erre a problémára keres megoldást a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és a Temesvári Nyugati Egyetem „3D dizájn projekt” nevű együttműködése. A kooperációval a két intézmény hiánypótló szakmai képzés oktatási programot dolgoz ki, s egyedülálló módon kifejezetten erre szakterületre fog szakembereket kiképezni.

 

– A képzés a funkcionális formatervezésre fog koncentrálni. Ennek sajátossága, hogy a tervezett tárgy különböző szakaszokat követően nyeri el végső formáját, és járja be saját életciklusát – nyilatkozta Florea Hariton a projectet bemutató sajtótájékoztatón. – A formatervezés első lépése maga az ötlet, és a folyamat végén pedig a formatervezett tárgy vagy eszköz eljuthat a piacra, a potenciális felhasználókhoz és vásárlókhoz. A jövőben azok a fiatalok, akik erre szakosodnak, képesek lesznek arra, hogy egy formát a megvalósítás első fázisától az utolsóig elképzeljenek, valamint hogy meg is tudják valósítani elképzeléseiket. A jövő tervezői elsajátítják az animálás folyamatát is, valamint megtanulják azt, hogy hogyan tudják az elkészített tárgyat vagy eszközt piacra juttatni, reklámozni – mondta a Temesvári Nyugati Egyetem adjunktusa.

 

A „3D design oktatási program kidolgozása a Szegedi Tudományegyetem és a Temesvári Nyugati Egyetem együttműködésével” című projekt az Európai Unió Regionális Fejlesztési Alap 140 250 eurós támogatással valósul meg, a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében.

A project – az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar ( JGYPK) Rajz- Művészettörténet tanszékének nyugalmazott főiskolai docense szerint – a két intézmény 20 éves múltra visszanyúló kapcsolatának csúcspontja. Aranyi Sándor kiemelte azt is, hogy az együttműködéssel az oktatás is fejlődik, s egy innovatív képzési anyag kidolgozásával a két egyetem olyan piacképes tudást lesz képes átadni hallgatóinak, amellyel elősegítik elhelyezkedésüket az informatika területein.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek