Bezár

Hírarchívum

mefesz_kiemelt

1956-os hőseit ünnepelte a Szegedi Tudományegyetem

1956-os hőseit ünnepelte a Szegedi Tudományegyetem

2012. október 16.
3 perc

Október 16-án, a hallgatói önkormányzatiság és az egyetemi autonómia napján megkoszorúzták a TIK melletti MEFESZ-emlékművet, s rangos hallgatói kitüntetéseket adtak át.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A 2000-es évek eleje óta október 16-a a Szegedi Tudományegyetemen a hallgatói önkormányzatiság és az egyetemi autonómia napja. Ezen a napon alakult meg 1956-ban a Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetsége (MEFESZ), így a szegedi universitas minden esztendőben ekkor emlékezik meg az 1956-os forradalom és szabadságharc egyetemi hőseiről, illetve köszönti a még élő forradalmárokat.

Az SZTE Egyetemi Hallgatói Önkormányzat (EHÖK) szervezésében először a József Attila Tanulmányi és Információs Központ parkjában található MEFESZ-emlékművet koszorúzták meg a résztvevők. Itt Juhász Tamás, az EHÖK elnökségi tagja mondott beszédet. Felidézte az 56 évvel ezelőtti eseményeket, a független diákszervezet megalakulásának körülményeit. Kiemelte, hogy a szegedi hallgatóság által megfogalmazott 12, majd 16 pont (olyan követelésekkel, mint az orosz nyelv privilégiumának megszüntetése, a szovjet csapatok hazánkból történő kivonása és a demokratikus változások sürgetése) tulajdonképpen a magyar forradalom programjává vált, mellyel professzorok és gyári munkások is azonosulni tudtak. – A mi generációnk már ajándékba kapta ennek a programnak a megvalósult részeit. Az 56-os hősök bátorsága, cselekvő hazaszeretete mégis azt üzeni nekünk, mai szegedi hallgatóknak, hogy legyünk nyitottak a körülöttünk formálódó jelenre, s mindig hallassunk a hangunkat, mint ahogy tették azt elődeink 1956-ban, 1989-ben vagy azóta is több alkalommal – fogalmazott a szónok.

Ünnepi szavait követően elsőként Kiss Tamás, a MEFESZ egykori elnöke és Török Márk, az SZTE EHÖK elnöke helyezett el koszorút a szobornál. Ezután az forradalomban részt vett egykori diákok adtak át történelmi tablókat az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettesének, Pál Józsefnek. Mint mondták, kezdeményezésük célja, hogy a következő nemzedékek is láthassák, mi történt 1956-ban, s milyen lelkesedéssel akarta az akkori ifjúság megváltoztatni a megcsontosodott rendszert. A rektorhelyettes úgy köszönte meg az ajándékot, hogy kijelentette: az SZTE mai nemzetközi tekintélyében is sokat profitált az 1956-s eseményekből, az akkori hősök erkölcsi helytállásából.

A rendezvény a legendás helyszínen, a bölcsészkar (BTK) auditórium maximumában folytatódott, ahol annak idején a MEFESZ létrejött. Itt Kiss Tamás szólt az egybegyűltekhez. Arról beszélt, hogy az 1956-ot követő megtorlások, a hosszú börtönbüntetések, meghurcolások harminc évig másodrendű állampolgárokká tették a forradalomban szerepet vállalókat. Még 1989. június 16-án, Nagy Imre és mártírtársainak újratemetésekor is sokat gondolkodtak rajta az egykori MEFESZ-esek, hogy nyilvánosan megjelenhetnek-e. – Busszal vittek bennünket a Hősök teréről a 301-es parcellához, s valaki félhangosan megszólalt: ha a hatalom észnél lenne, a menet elejére és végére egy tankot küldene, s az egész társaságot a Szovjetunióba kísérné, így rögtön megoldódna a rendszerváltás gondja... Ekkor Kádár még élt, s Grósz Károly volt a főtitkár. Csend lett úrrá közöttünk, csak akkor engedtünk fel kicsit, mikor Kőbányán lelkesen ingetető embereket láttunk – emlékezett vissza a rendszerváltás előestéjére.

Immár hagyományosan október 16-án, az ünnepi választmányi ülés keretében adják át az EHÖK kitüntetéseit. 2012-ben a Hallgatói Mozgalomért Érdemérmet oktatói tagozaton Galambos Gábor, az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar (JGYPK) dékánja, hallgatói tagozaton Mechler Ákos, az SZTE BTK HÖK elnöke, míg külső támogatói tagozaton Forró Lajos, a Hökkentő hallgatói lap alapító főszerkesztője, az SZTE JGYPK oktatója vehette át. Hallgatói Mozgalomért Emlékplakettben Bitay Zsolt, Kalmár Zoltán, Muráti Tamás György, Pilihaci Christian Omar és Rosta Ádám részesült az EHÖK elnökségének döntése alapján.

 

SZTEinfo


IMG_3882



Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek