Bezár

Hírarchívum

A TIK-ben elevenedik meg Franciaország történelme

A TIK-ben elevenedik meg Franciaország történelme

2012. november 23.
2 perc

Emlékművek, apátságok, várak, őskori barlangok fotói az összes történelmi korszakon átnyúlva szemléltetik a francia műemlékállomány gazdagságát a november 26-án nyíló egyedülálló tárlaton.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

„100 emlékmű, 100 író: megelevenedik Franciaország történelme” címmel nyílik kiállítás a Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg Kuno Könyvtára és az Alliance Française Szegedi Francia Kulturális Egyesület szervezésében november 26-án (hétfőn) 15 órakor az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ átriumában.

2009 decemberében a Francia Nemzeti Örökség Kiadója pompás kiadványt jelentetett meg ugyanezen a címen. Ebben a Francia Nemzeti Emlékmű Központ kezelésében álló emlékhelyek kettős megközelítésben szerepelnek: irodalmi szálon szabad kezet adtak 100 kortárs francia irodalmárnak, történelmi téren pedig az emlékhelyek kezelőit szólaltatták meg. A gazdag kiadványból ad válogatást ez a kiállítás, melyet a francia állam bocsátott a különböző országokban működő francia kulturális egyesületek rendelkezésére.

A szegedi oktatásban hagyományosan jelen lévő francia nyelv és kultúra ápolását felvállaló Alliance Française Szegedi Francia Kulturális Egyesület ezúttal az SZTE Klebelsberg Könyvtárával együtt – Eric Blin, az Alliance Française Szegedi Francia Kulturális Egyesület igazgatója, illetve Kámán-Gausz Ildikó, a Klebelsberg Könyvtár főkönyvtárosa rendezésében – mutatja be a nagyközönségnek a francia emlékműörökség gazdagságát, változatosságát. A tablókon látható emlékművek, apátságok, várak, őskori barlangok az összes történelmi korszakon átnyúlva szemléltetik a francia műemlékállomány gazdagságát. A Font-de Gaume barlangtól a Villa Savoye-ig, a Mont-Saint-Michel apátságtól a salses-i erődig, a carnac-i kősoroktól Augustus La Turbie-ben talált győzelmi emlékműéig, a párizsi Szent Kápolnától Bussy-Rabotin gróf váráig vagy az Azay-le-Rideau kastélytól a cluny-i apátságig kalandozhatnak majd az érdeklődők a francia történelemben.

Megnyitó beszédet mond: Csernus Sándor, az SZTE Bölcsészettudományi Karának dékánja, az Alliance Française Szegedi Francia Kulturális Egyesület elnöke.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek