Bezár

Hírarchívum

A borok tudósai, a tudósok borai

A borok tudósai, a tudósok borai

2012. november 22.
2 perc

Időutazással a borkultúra nyomában: a Móra múzeumban találkoztak a borok tudósai, hogy megízleljék a tudósok borait is.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Közel húsz pincészet ízeit ismerhették meg, előadásokat hallgathattak a borkultúráról a vendégek A borok tudósai, a tudósok borai elnevezésű rendezvényen, amelynek védnöke volt a Szegedi Tudományegyetem és az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság.

Borkorcsolyákkal és kóstolóval fogadták a vendégeket november 17-én, a „bortérkép” megmutatta, hogy a szegedi Móra Ferenc Múzeum termeiben melyik asztalnál, milyen nedüt találnak. A szegedi Móra Ferenc Múzeum előterét, dísztermét és további két kiállítótermét töltötték meg a borászok asztalai mellett helyet foglaló vendégek, akik újabb és újabb borokat kóstolhattak meg. A termelők néhány mondatban bemutatták terméküket, közben már töltötték is a poharaakba a szóban forgó nedűt.

 

A borok történelmét a kisteremben, kellemes félhomályban hallgathatták az érdeklődők, a prezentáció alatt a háttérben bort mértek, amit a vetítés alatt ízlelgethetett a közönség. A látogatók Mód Lászlótól és Simon Andrástól, az SZTE Néprajzi, és Kulturális Antropológiai tanszékének oktatóitól hallgathattak borászattörténeti előadást.

Panyolai Pálinkákat, és különleges brandy-t is megkóstolhattak a résztvevők. A rendezvényen három-három kiváló borát mutatta be: Áts Károly, Balla Géza, Bott Frigyes, Brutler János,Horváth József (Ráspi), Kaló Imre, Laposa József, Légli Géza, Maurer Oszkár, Sebestyén Csaba, Tiffán Zsolt, Babarczi Zsuzsanna, Bárdos Tamás, Deé János, Koch Csaba, Molnár Gábor, Pápa Lajos, Riczu Tamás és Szentpéteri Attila.

V. I.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek