Bezár

Hírarchívum

Új oktatótermet létesítenek az SZTE FOK-on

Új oktatótermet létesítenek az SZTE FOK-on

2012. augusztus 13.
3 perc

Csaknem egy teljes emelet kap új funkciót a Szegedi Tudományegyetem Fogorvostudományi Kar Tisza Lajos körúti kari épületben. A tervek szerint szeptemberben már igénybe is vehetik a fogorvostan-hallgatók képzésében a 9 székes oktatótermet.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Nagyszabású beruházás zajlik rohamtempóban a Szegedi Tudományegyetem Fogorvostudományi Karán (SZTE FOK). A fakultás Tisza Lajos körúti régi épületében néhány héttel ezelőtt, közvetlenül a záróvizsgák és az ünnepélyes doktoravatást követően megindult a munka. A fejlesztéssel nyár végére csaknem egy teljes emelet esik át funkcióváltáson, új oktatótermet létesítenek, melyre égetően szüksége volt már a karnak.

Nagy Katalin, a FOK dékánja elmondta: a fogorvosképzésben nem olyan termet kell elképzelni, mint más karokon, hiszen ebben a helyiségben nem elméleti előadásokat tartanak majd, hanem gyakorlati oktatást végeznek. Éppen ezért nagy költségigényű beruházásról van szó. – A fogorvostan-hallgatók képzésében akkor tudjuk tartani a már nemcsak idehaza, de külföldön is elismert magas színvonalat, ha minden hallgató részére a gyakorlati időre egy egységkészüléket biztosítunk, ahol megfelelő szakmai felügyelet mellett pácienseket kezelhet. Az egységkészülékek egyenként 5-6 millió forintos értéket képviselnek, s akkor még nem is beszéltem a gépészeti igényekről, a szellőzésről, a vízelvezetésről, egyáltalán: annak az infrastruktúrának a megteremtéséről, ahová ezek a berendezések bekerülnek – így a professzor asszony.

Megtudtuk: egy 9 székes új oktatótermet adhatnak át szeptemberig a hozzá tartozó kiszolgáló raktárhelyiségekkel, adminisztratív részekkel. Mivel a hallgatók párban dolgoznak, egyszerre 18 fiatalt tud majd kiszolgálni a helyiség. A terem kihasználásáról már most zajlanak az egyeztetések: ezek alapján kijelenthető, hogy nemcsak minden hétköznap reggel 8-tól este 8-ig zajlik majd itt a munka, de még hétvégén is használatban lesz különböző tanfolyamok, továbbképzések kapcsán. A beruházás összköltsége mintegy 80 millió forintra rúg, melynek egyik felét pályázati forrásokból fedezik, a másik részét a FOK saját maga teremtette elő. Nagy Katalin ugyanakkor kiemelte: nagyon fontos számukra, hogy a projektben élvezik az SZTE Gazdasági és Műszaki Főigazgatóság GMF) hathatós támogatását, odaadó segítségét.

A fakultás azonban nemcsak régi épületében fejleszt, hanem a körút túlsó oldalán található (egykori tervezővállalati) ingatlanban is, melyet a tervek és remények szerint 2013 őszétől vehetnek majd birtokba átalakított, korszerűsített állapotában. – Komoly felújítás és funkció-átalakítás vár ránk az új épületben is. Azonban addig is, míg lezajlik a tervezések és közbeszerzések szakasza, szükségünk van ott olyan termekre, melyek az elméleti oktatásra alkalmasak. A GMF ebben az ügyben is segít bennünket, így a tisztasági festést követően már most ősztől elkezdhetjük használni az ingatlan egyes tereit. Szeretném hangsúlyozni: a FOK rendkívül szigorú gazdálkodása, illetve az abból következő megtakarítások eredménye, hogy fejleszthetjük a két épületet, valamint hogy megvehettük és átalakíthatjuk új ingatlanunkat. Ilyen nehéz időszakban, mint a mostani, nem várjuk el az egyetem anyagi segítségét, ám sordöntő számunkra, hogy mindenben érezzük rektor úr, gazdasági főigazgató úr és az egész GMF támogatását – fogalmazott a dékán asszony.

SZTEpress

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek