nranking_nyito1

A Szegedi Tudományegyetem továbbra is a világ legjobb egyetemeit rangsoroló ARWU ranglistán

Az SZTE idén is felkerült a világ legjobb felsőoktatási intézményeit rangsorló Academic Ranking of World Universities listára. Az intézmény világviszonylatban a 701-800. helyen végzett a sanghaji rangsorban, ezzel idén harmadik lett a magyar egyetemek között.

Megjelent az Academic Ranking of World Universities (ARWU) rangsor – ismertebb nevén Sanghaj-rangsor – legfrissebb, 2022-es kiadványa. Ez az egyik legismertebb és legelismertebb, a világ felsőoktatási intézményeit vizsgáló ranglista.

A Szegedi Tudományegyetem ismét az egyik legjobb magyar egyetemként végzett a sanghaji Jiao Tong Egyetem által 2003 óta publikált rangsorban: világviszonylatban a 701-800. helyet tudhatja magáénak, a hazai intézmények között idén harmadik lett.

A lista összeállításakor több mint 2500 felsőoktatási intézmény tudományos munkáját vizsgálták a szakértők, ezek közül a világ legjobb 1000 egyeteme került fel a nyilvános rangsorra. Az intézményeket 6 indikátor alapján hasonlították össze, többek között az oktatók, kutatók és az egykori hallgatók szakmai elismertségét (Nobel- és Fields-díjasok száma), a publikációs teljesítményt, a tudományos munkák idézettségét és az egy főre vetített akadémiai teljesítményt vették figyelembe a rangsor készítői.

A világrangsor első tíz helyén amerikai és angol egyetemek végeztek, a listát a Harvard University vezeti, őt követi a dobogón a Stanford University és az MIT. A magyar egyetemek közül négy intézmény került be a rangsorba.

A ShanghaiRanking júliusban nyilvánosságra hozott szakterületi rangsoraiban is eredményesen szerepelt az SZTE, három szakterületen is az egyik legjobb magyar egyetemként végzett. A fizika területén biztosan őrzi 301-400. pozícióját, ezzel fizika képzése a legjobbak között van Magyarországon (idén második). A klinikai orvoslás rangsorán is stabilan szerepel az egyetem a 401-500. helyen, ez hazai viszonylatban holtversenyes második helyet jelent. Az említettek mellett a gyógyszerésztudományi listára is felkerült az SZTE idén (401-500.), ahol ugyancsak dobogós második helyezést ért el magyar területen.

A teljes világrangsor itt érhető el: Academic Ranking of World Universities 2022

SZTEinfo

Nyitókép: Sahin-Tóth István


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták


Frech DánielFrech Dániel – ÁJTK – jog

Úgy gondolom, hogy az egyetemen nagyon családias a légkör, nagyon közvetlenek és segítőkészek az oktatók. Nem is meglepő, hogy mindig előkelő helyeken szerepelünk az országos megmérettetéseken. Ugyanakkor Szeged miatt is érdemes ide jönni tanulni, hiszen nagyon szép, tiszta és rendezett ez a város.





Tikvicki_Dora_kicsiTikvicki Dóra – BTK, elméleti nyelvészet

Nagyon vonzott Szegednek az a kettőssége, hogy nyugodt és családias a város, viszont nagyon pörgős az itteni egyetemi élet. Ezért kezdtem a Szegedi Tudományegyetemen az alapszakomat, illetve a mesterképzést is azért itt végzem el, mert az oktatás nagyon magasszintű és kiemelkedő színvonalú. A tanárok támogatóak, odafigyelnek a diákokra, tanulmányaikra. Az egyetemen kívül és belül is nagyon jók a lehetőségek, akár már hallgatóként fel lehet fedezni a munka világát.

További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *

  • július 10.
    Egész napos
    A jelentkezés óta megszerzett és a pontszámításhoz nélkülözhetetlen, vagy többletpontokat igazoló dokumentumok pótlására előreláthatóan április második felétől legkésőbb 2024. július 10-ig lesz lehetőség. A pontszámítás kizárólag az E-felvételi rendszerébe megfelelő módon feltöltött dokumentumok alapján történik. Ezért kifejezetten fontos odafigyelni arra, hogy a szükséges dokumentumok megfelelően legyenek feltöltve.