Nyito_NTA_kollegium_nevadon_Varro_A_es_B_Sakmann_IMG_6325

A Nobel-díjas Bert Sakmannról, az SZTE díszdoktoráról nevezték el az NTA bővülő kollégiumát

Névadó és alapkőletételi ünnepség is része volt a „Nobel-díjasok és tehetséges diákok XVIII. találkozója” program-sorozatának. A rendezvény fölött őrködő Nemzeti Tudósképző Akadémia (NTA) tehetséges egyetemistákat befogadó kollégiumát a Nobel-díjas Bert Sakmannról, az SZTE díszdoktoráról nevezték el. A hamarosan új szárnnyal bővülő épületben tartott ünnepségen az elmúlt tíz év Szegedi Tudományegyetemhez is kötődő történéseiről, a kutatói utánpótlásról, a következő évtizedek reményeiről is szó esett.

Jelképi jelentőségű, hogy a Klebelsberg Kuno kultuszminiszter 5000. népiskolája, a 92 éve felavatott szegedi Rókusi Általános Iskola szomszédságában a Nemzeti Tudósképző Akadémia Bert Sakmannról, a Nobel-díjas német fiziológusról, az SZTE díszdoktoráról elnevezett kollégiuma magasodik immár.

 Hegyi_Peter_es_Varro_Andras_NTA_kollegium_avaton_IMG_6270

KÉPES BESZÉDEK

Díszdoktora Klebelsberg Kuno és Bert Sakmann is annak a Szegedi Tudományegyetemnek, amely Nobel-díjas rektora, Szent-Györgyi Albert emlékét őrizve és ápolva szervezett konferencia-sorozatot 2012 márciusában, a „szegedi Nobel-díj” 75. évfordulója alkalmából.

Hegyi_Peter_es_Szabo_Gabor_NTA_kollegium_avaton_IMG_62801

– Tíz éve, a konferencia sikere után fogalmazódott meg a szervezőkben, vagyis a Szegedi Tudományegyetem vezetői és a Nobel-díjas tudósokkal kapcsolatban álló szegedi professzorok fejében a gondolat: Szent-Györgyi Albert emlékének a legméltóbban úgy tudunk megfelelni, ha a tudósképzést támogató alapítványt hozunk létre – nézett vissza a Nemzeti Orvosbiológiai Alapítvány kuratóriumi elnöke. Varró András, az SZTE professzora köszöntő beszédében is hangsúlyozta: a minőségi tudós utánpótlás támogatásának végső célja, hogy ismét Nobel-díjas kutatója lehessen Szegednek, illetve Magyarországnak.

Fotók és videórészletek is bemutatták az elmúlt tíz évet. Hatalmas kivetítőn peregtek a fényképek a szegedi Pacsirta utca Kossuth Lajos sugárúti torkolatánál szervezett 2022. április 6-i névadó ünnepségen. Fény derült a párhuzamokra és a kapcsolathálóra. Gazdagon illusztrálták, hogy Bert Sakmann ezernyi szállal kapcsolódik a Szegedi Tudományegyetemhez és kulcsszereplője annak a tíz éve tartó folyamatnak, amelynek eredményeként létrejött a Nemzeti Tudósképző Akadémia (NTA).

– Tizenegy Nobel-díjas kutató vett eddig részt azokon az alapítványi programokon, amelyek a hagyományos iskolarendszerrel párhuzamosan támogatják a 16 és 36 év közötti tehetségek életét. Minőségi képzés és megfelelő anyagi juttatás ösztönöz a jó teljesítményre Magyarországon is. Az NTA célja, hogy itthon tartsuk a tehetségeket, a természettudományi érdeklődésű diákokat – összegzett Hegyi Péter. Az NTA programigazgatója köszönetet mondott azoknak, akik hozzájárultak a Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítványból lett Nemzeti Orvosbiológiai Alapítvány fennmaradásáért.

A Nemzeti Tudósképző Akadémia logóját Szent-Györgyi Albert és Klebelsberg Kuno portréja uralja. A Szegedi Tudományegyetem és a Nemzeti Tudósképző Akadémia együttműködése mélyen gyökerezik.

 Hegyi_P_Szabo_G_Varro_A_IMG_62831

SEGÍTŐK AZ ALAPÍTVÁNYI MÉRFÖLDKÖVEKNÉL

A tehetséggondozást és tudománynépszerűsítést célul tűző alapítvány 2012 utáni megalakulását az SZTE két professzorának, az akkori rektornak, Szabó Gábornak és a szervezet kuratóriumi elnökének, Varró Andrásnak köszönte meg Hegyi Péter professzor. A szegedi egyetemről induló alapítvány körüli történések legfőbb mozgatójának számító egyetemi tanár köszönetet mondott a támogatásért a Tisza-parti város önkormányzata és a Richter Gedeon Nyrt. vezetőinek is.

Bert_Sakmann_kozepen_NTA_kollegium_avaton_IMG_6276

– A Nobel-díjas Bert Sakmann a kezdetektől segítette a tehetséggondozás ügyét, a tudósképzésnek a szegedi egyetemen kigondolt formáját – hangsúlyozta Szabó Gábor, aki immár az SZTE fenntartója, a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Az akadémikus fölidézte Bert Sakmann, „a hórihorgas és nyakkendőt sohasem viselő” professzorral kapcsolatos emlékeit. Ezzel megidéződött a Göttingeni Egyetem légköre. Ugyanis Sakmann a Göttingeni Egyetemen védte meg doktori disszertációját. Az ottani Max Planck Biofizikai Kémiai Intézetben Erwin Neherrel együtt végzett kutatásokat, együtt nyerték el 1991-ben a Nobel-díjat. E történettöredékekkel fölidéződött az a tudományos közeg is, ami alapján Klebelsberg Kuno a szegedi egyetemet a „Tisza-parti Göttingaként” képzelte el.

Az alapítvány történetének második jelentős állomása 2015. Köszönet illette az SZTE professzorát, a volt felsőoktatási helyettes államtitkárt, Dux Lászlót, mert javaslatára és Lázár János miniszer közbenjárására olyan mértékű rendszeres támogatást kapott a szervezet, hogy 2018-ban elkezdhette szegedi kollégiumi központjának kialakítását. Az egykori Kereskedelmi és Iparkamara szegedi székháza, a volt Bartók művelődési központ patinás épületének az átalakítására megítélt 1,3 milliárd forint állami támogatás összege azonban, a megnövekedett építőipari árak miatt, nem fedezte a rekonstrukciót, ami 2020-ban elakadt.

– Teljes tekintélyével, az alapítványi programokon való megjelenésével is támogatta Bert Sakmann a magyar tudósképzést – hangsúlyozta az ELI-ALPS szegedi lézerközpontot is vezető Szabó Gábor. Kiemelte: a német Nobel-díjast személyes élmények kötik az 1956-os forradalom és szabadságharc időszakához, az 1989-es fordulathoz. Ezért is tartja szívügyének, hogy segítse azt a szegedi egyetemet, ahol megszületett a MEFESZ, ahol kipattant a forradalmat előidéző szikra. – Bert Sakmann az ELI-beli látogatásakor, megelőlegezett bizalommal, kijelentette: Szeged az egyetemével és a lézerközponttal Európa közepe.

2021 a harmadik mérföldkő, amikor – hála Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, valamint Orbán Balázs államtitkár támogatásának – nemzetivé alakulhatott az alapítvány és a tudósképzés rendszere.

Hegyi_P_es_Kovacs_alpm_IMG_6284

– A magas hozzáadott értékű tudás fontos Szegeden, az ELI és a NTA városában – jelentette ki Kovács Tamás. Szeged alpolgármestere köszöntője végén hangsúlyozta: – Az egyetem és a város egyaránt érti a Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert gondolatát: „Olyan lesz a jövő, amilyen a ma iskolája.”

Freund_Tamas_NTA_kollegium_avaton_IMG_6260

TUDÓSOK A NÉZŐTÉREN ÉS A SZÍNPADON

A Klebelsberg-féle iskola és az NTA elit kollégiuma közötti utcában felállított színpad előtti az ország különböző városaiból a „Nobel-díjasok és tehetséges diákok XVIII. találkozójára” érkezett középiskolások, valamint a szegedi egyetemisták közül a „Szent-Györgyi Hallgató”-programba felvételt nyert fiatalok, továbbá a nemzetközi és a hazai tudományos élet jelentős személyiségei is megjelentek.

Bert_Sakmann_NTA_kollegium_avaton_IMG_6291

– Tíz éve kértek meg, hogy segítsek. Mivel nagyon figyelemre méltó kezdeményezésnek találtam, elvállaltam az orvosbiológiai kutatások jövője befolyásolására szerveződő alapítvány és a tudósképzés támogatását – hangsúlyozta beszédében Bert Sakmann. A Nobel-díjas kutató a szegedi egyetemi képzés kiválóságáról is szólt, fölidézve Karikó Katalin, az SZTE alumnája és díszdoktorává lett kutatóprofesszorának az eredményeit. – Közelebb kell hozni a fiatalokhoz a természettudományokat, a laboratóriumok világát. Vállaltam, hogy ezt az ügyet Magyarországon népszerűsíteni fogom. Egész életemben vallottam: amit elvállalok, azt meg is kell csinálni – jelentette ki Bert Sakmann Nobel-díjas fiziológus, az SZTE díszdoktora, a NTA képzési igazgatója, aki első látogatása, 2012 márciusa óta további 5 alkalommal járt Szegeden.

Az ünnepségen a közönség soraiban láttuk a korábban az SZTE TIK-ben előadást is tartó Nobel-díjas Aaron Ciechanover izraeli biológust és Erwin Neher német biofizikust. A Szegedi Tudományegyetem rektora, Rovó László mellett, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont főigazgatója, Nagy Ferenc is megjelent az ünnepségen. Az SZTE neves kutatói közül – többek között – az akadémikus Kemény Lajos és Tamás Gábor, a professzori karból Dux László és Martinek Tamás, illetve Gyenge Zoltán is eljött a jeles eseményre.

 E_Neher_es_A_Ciechanover_masodik_sorban_IMG_6281

TÁBLA PORTRÉVAL

– Szeged a hazai tudomány egyik fellegvára. Figyelni kell arra a kutatói eredményre, ami itt születik – fogalmazott Freund Tamás. A Magyar Tudományos Akadémia elnöke elárulta: az idegtudományok területén dolgozó kutatók évtizedek óta használják a Sakmann-féle patch-clamp elektrofiziológiai méréstechnikát. Leleplezte az NTA-kollégium névadója, Bert Sakmann portréjával kiemelt emléktáblát, Fritz Mihály szegedi szobrászművész alkotását.

Hegyi_Sakmann_Freund_NTA_kollegium_nevadon_IMG_6312

Emlékéremmel köszönték meg az NTA érdekében dolgozók munkáját. A képzési igazgató, Bert Sakmann a Nemzeti Orvosbiológiai Alapítvány operatív igazgatójának, Takács Anitának nyújtotta át az elismerést és az oklevelet.

B_Sakmann_es_Takacs_Anita_IMG_6316

Kollégium várja a következő szemesztertől Szegeden a Nemzeti Tudósképző Akadémia (NTA) Szent-Györgyi hallgatóit. Az orvosbiológiai kutatások iránt érdeklődő fiatalokat Nobel-díjas mentorok is segítik.

Bert_Sakmann_es_Hegyi_P_IMG_6299

Az alapítvány 2021 októberében vásárolta meg az addig szállodaként működő, a szegedi Kossuth Lajos sugárút és Pacsirta utcai sarkán álló épületet. A jelenlegi 20 szoba mellett egy nagyobb közösségi teret is kialakítottak. Ez a hallgatói programok, a képzés és a mentorokkal való találkozók helye.

Bert_Sakmann_Kollegium_alapko_IMG_6306

A névadó ünnepséget követően elhelyezték a Bertman Sakmann Kollégium további 16 szobáját, éttermét és előadótermét is magába foglaló új szárny alapkövét.

NTA_sajtotaj_IMG_6320

– Minden olyan kezdeményezés mellé oda áll a Richter Gedeon Nyrt., amely támogatja a képzett fiatalok itthon maradását – fogalmazott a sajtótájékoztatón az NTA kiemelt támogatója, a gyógyszeripari cég igazgatója, Greiner István.

szegedi-tudos-akademia-nemzeti-tudos-akademia

Bővíti kapacitását a Nemzeti Tudósképző Akadémia.

– Az alapkutatás megszerettetésére koncentrálunk. A transzlációs medicina képzési programba is be szeretnénk kapcsolni a Nemzeti Tudósképző Akadémiát – nézett a jövőbe Hegyi Péter programigazgató.

Klebelesberg_portrenal_Varro_Andras_NOA_kuratoriumi_elnok_IMG_6338

Évente 10-15 Szent-Györgyi (egyetemi) Hallgató kerülhet be az NTA színvonalas programjaiba. Az SZTE nappali tagozatos, aktív státuszú egyetemi hallgatói közül az általános orvos, a gyógyszerész, a fogorvos, a biológia és a kémia alapszakra járó tehetségei pályázhatnak. Ők nyerhetnek majd felvételt a Bert Sakmann Kollégiumba.

SZTEinfo – Újszászi Ilona

Fotó: Molnár Dóra


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták


Moczar_DoraMóczár Dóra - ÁJTK, jogász

Szegediként a pályaválasztás előtt nem is volt kérdés, hogy itt szeretném elkezdeni jogi tanulmányaimat. Emellett, egyedül az SZTE ÁJTK biztosít az országban modulválasztási lehetőséget, teret adva annak, hogy mindenki érdekeltségi körének megfelelő jogterületen bővítse ismereteit. A város hangulata és nyüzsgése méginkább azt erősítette bennem, hogy jól döntöttem. Tanulmányaim során közéleti téren is aktív voltam és vagyok, gyakornokként pedig beleláttam a jogászi munkába és értékes tapsztalatokat szereztem, ezért biztos vagyok benne, hogy ha még egyszer választanom kellene, akkor is a Szegedi Tudományegyetemet választanám.



Gergely_GabriellaGergely Gabriella – BTK, kommunikáció- és médiatudomány

Számomra nagyon fontos volt az oktatás színvonala, így nem is volt kérdés, hogy a Szegedi Tudományegyetemet választom, mivel mindig helyet kap Magyarország legjobb oktatási intézményei között. Szeged, és az egyetem is számos kulturális programmal várja a diákokat, ami elengedhetetlen az itt tanulók számára. A kommunikáció- és médiatudomány szak is vonzó és kiemelkedő lehetőségeket nyújt az állami ösztöndíjas, illetve az önköltséges hallgatóknak. Ilyen például a BEFUTÓ, vagyis a fizetett gyakornoki program, illetve a Tandíjfelező, melyet már a középiskolában végzős tanulók is megpályázhatnak. Az sem utolsó a sorban, hogy Szeged pont megfelelő méretű város, minden lehetőség megtalálható, amire szükségünk van, és elég otthonos.


További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *

  • július 10.
    Egész napos
    A jelentkezés óta megszerzett és a pontszámításhoz nélkülözhetetlen, vagy többletpontokat igazoló dokumentumok pótlására előreláthatóan április második felétől legkésőbb 2024. július 10-ig lesz lehetőség. A pontszámítás kizárólag az E-felvételi rendszerébe megfelelő módon feltöltött dokumentumok alapján történik. Ezért kifejezetten fontos odafigyelni arra, hogy a szükséges dokumentumok megfelelően legyenek feltöltve.