Nyito

Mától két napig Szeged a földrajz fővárosa

A Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar idén is megrendezi a Kárpát-medence legnagyobb tanulói létszámot megmozgató, nemzetközi középiskolai földrajzversenyét. A XI. Jakucs László Nemzetközi Középiskolai Földrajzverseny minden eddiginél komolyabb nyereményekért zajlik április 1-én és 2-án, valamint a középdöntő és a döntő közti estén kapcsolódik a Földrajz Éjszakája programsorozathoz.

A Jakucs Lászlóról elnevezett nemzetközi földrajz verseny ötlet- és házigazdájaaz SZTE TTIK Földrajzi és Földtudományi Intézet. A verseny középdöntőjét 2022. április. 1-én, pénteken az Intézetben, ünnepélyes keretek között nyitotta meg Prof. Dr. Gellén Klára, az SZTE oktatási rektorhelyettese, aki beszédében kiemelte, a mostani rendezvény fényét nagymértékben emeli, hogy a Szegedi Tudományegyetem az idei tanévben kettős, kerek jubileumát ünnepli. Egyfelől Báthory István erdélyi fejedelem és lengyel király 440 évvel ezelőtt látta el kézjegyével a kolozsvári egyetem alapítólevelét. Másrészt az erdélyi intézmény Szegedre kerülése éppen száz esztendővel ezelőtt történt.

IMG_4954

„A Centenáriumi programsorozatnak tehát ez a verseny is szerves része, amely jelentős hagyományokkal bír. Szeretném kihangsúlyozni a megmérettetés egyik legnemesebb jellemvonását, a tudományos értékei mellett. Ez pedig a jelenlegi államhatárokon való átívelés, a nemzeti összetartozástudat erősítése a külhoni magyarsággal, ami egyetemünk számára kiemelt stratégiai célkitűzés” – mondta el a rendezvényen az oktatási rektorhelyettes .

gk

 A verseny előtt Prof. Dr. Horváth Dezső, a SZTE TTIK dékánja is köszöntötte a diákokat és a felkészítő tanárokat, hangsúlyozva, hogy a tudás megszerzésének sokféle módja van, az egyik legjobb és legszórakoztatóbb éppen a verseny.

A megnyitón Jakucs Lászlót is megidézték a szervezők, aki egy kisfilmben mesélt az általa felfedezett Béke-barlang névadásának körülményeiről, illetve özvegye, Jakucs Lászlóné is jelen volt a megnyitón.

jlne


A megnyitón részt vesz Dr. Pál Viktor, az SZTE TTIK Földrajzi és Földtudományi Intézet vezetőhelyettese és Dr. Sipos György, az SZTE TTIK Geoinformatikai, Természet- és Környezetföldrajzi Tanszék vezetője. A versenyre idén három ország (Románia, Ukrajna és Magyarország) 66 magyar tanítási nyelvű középiskolájának 166 csapata nevezett. Közülük 41 csapat, 82 tanulója jutott be a XI. Jakucs László Nemzetközi Középiskolai Földrajzverseny jelenléti középdöntőjébe. A döntőbe a legjobb 8 csapat jut tovább. A versenyprogram időpontja 2022. április 1. és 2.  A verseny eredményhirdetése 2022. április 2-án, 15:30-kor lesz.

A részletes program, beleértve a sajtónyilvános eseményeket is elérhető itt.

IMG_7689

A rendezvényt a Nemzeti Tehetségprogram, a Miniszterelnökség és a Szegedi Tudományegyetem támogatja. A XI. Jakucs László Nemzetközi Földrajzverseny kapcsolódik a Magyar Földrajzi Társaság és az EUGEO GeoNight programjaihoz.

SZTEinfo/Lévai Ferenc

Fotó:Sahin-Tóth István


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták

Kubik_SzintiaKubik Szintia – BTK, kommunikáció-és médiatudomány MA

Vajdaságiként fontos volt számomra, hogy az egyetem közel legyen az otthonomhoz, ezért választottam a Szegedi Tudományegyetemet, illetve azért is, mert nagyon sok pozitívumot hallottam róla korábban. Szegednek több előnye van: a mérete, a pezsgése és a kedvezményei. Tökéletes mert nagyváros, de mégis kisvárosias a légkör, ami igazán hangulatossá teszi. Rengeteg kulturális program közül tudnak választani a diákok, melyek gyakran párosulnak kedvezményekkel is. Nem bántam meg, hogy idejelentkeztem, mert számtalan lehetőséget biztosít az SZTE a diploma megszerzése után is.


Moczar_DoraMóczár Dóra - ÁJTK, jogász

Szegediként a pályaválasztás előtt nem is volt kérdés, hogy itt szeretném elkezdeni jogi tanulmányaimat. Emellett, egyedül az SZTE ÁJTK biztosít az országban modulválasztási lehetőséget, teret adva annak, hogy mindenki érdekeltségi körének megfelelő jogterületen bővítse ismereteit. A város hangulata és nyüzsgése méginkább azt erősítette bennem, hogy jól döntöttem. Tanulmányaim során közéleti téren is aktív voltam és vagyok, gyakornokként pedig beleláttam a jogászi munkába és értékes tapsztalatokat szereztem, ezért biztos vagyok benne, hogy ha még egyszer választanom kellene, akkor is a Szegedi Tudományegyetemet választanám.


További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *

  • július 10.
    Egész napos
    A jelentkezés óta megszerzett és a pontszámításhoz nélkülözhetetlen, vagy többletpontokat igazoló dokumentumok pótlására előreláthatóan április második felétől legkésőbb 2024. július 10-ig lesz lehetőség. A pontszámítás kizárólag az E-felvételi rendszerébe megfelelő módon feltöltött dokumentumok alapján történik. Ezért kifejezetten fontos odafigyelni arra, hogy a szükséges dokumentumok megfelelően legyenek feltöltve.