SZTE_HVG

HVG-rangsor: a legjobb vidéki egyetem az SZTE

A legjobb vidéki egyetem a Szegedi Tudományegyetem – ezt támasztja alá a HVG legújabb felsőoktatási rangsora is. A szegedi egyetem mind az intézményi, mind a képzési területi rangsorokban előkelő helyeken szerepel.

Kiemelkedően teljesít a Szegedi Tudományegyetem a HVG felsőoktatási rangsorán. Az elmúlt évhez hasonlóan az összetett intézményi rangsorban a második helyet érte el az SZTE. Ezen a listán csak az ELTE előzi meg a szegedi intézményt, vagyis a vidéki egyetemek rangsorában a Szegedi Tudományegyetem a legjobb. Oktatói kiválóság alapján az SZTE a 2., hallgatói kiválóság alapján az 5. helyen szerepel.


A HVG listáját a hallgatói és az oktatói kiválóság alapján állították össze. Figyelembe vették például a nappali alap- és osztatlan képzésekre első helyen jelentkezők számát, a nyelvvizsgával felvettek arányát és a középiskolai tanulmányi versenyeken kiemelkedő helyezést elért elsőévesek számát. Az oktatói kiválóságot a tudományos fokozattal rendelkező oktatók száma és aránya, az egy – tudományos fokozattal rendelkező – oktatóra jutó nappali tagozatos hallgatók száma, valamint az MTA-címekkel rendelkező oktatók aránya alapján állapították meg.


A gazdasági hetilap az intézmények értékelése mellett a karok ranglistáját is felállította. Ebben a 4. helyet szerezte meg a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar, 10. lett az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar, 16. az Általános Orvostudományi Kar. Az oktatók kiválósága alapján a karok rangsorában a 3. helyen szerepel az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar, 5. a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar.


Az agár-képzésterületi listán az oktatói kiválóság alapján a 13. az SZTE Mezőgazdasági Kara, a hallgatók kiválósága alapján a 11. helyen az SZTE Mérnöki Kar, a 17. helyen a hódmezővásárhelyi mezőgazdasági kar áll. A bölcsészettudományi képzésterületi rangsorban 3. az SZTE BTK az oktatók kiválósága alapján, 5. a hallgatók kiválósága alapján. Az SZTE Gazdaságtudományi Kara a 3. legjobb a hallgatók kiválósága, 11. az oktatók kiválóság alapján a gazdaságtudományi rangsorban.


Az informatikai képzések listáján az oktatók kiválósága alapján az első, a hallgatók kiválósága alapján a 6. helyen szerepel az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar. A jogi képzésterületi rangsorban az oktatók kiválósága alapján az első, a hallgatók kiválósága alapján a 4. az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar. A szegedi egyetem mérnöki kara az oktatók kiválóságát mérő listán a 21. a hallgatói kiválósági listán a 22. helyen szerepel a műszaki képzésterületi rangsorban.


Az orvos- és egészségtudományi képzési rangsorban az oktatók kiválóság alapján a 3. az SZTE Gyógyszerésztudományi Kar, 6. az SZTE Általános Orvostudományi Kar, 19. az SZTE Fogorvostudományi Kar, 20. az SZTE Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar. A hallgatók kiválósága alapján 3. az SZTE Általános Orvostudományi Kar, 13. az SZTE Fogorvostudományi Kar, 14. az SZTE Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar, 15. az SZTE Gyógyszerésztudományi Kar.


A pedagógus-képzésterületi listán a hallgatók kiválóság alapján a 4. helyen szerepel az SZTE Tanárképző Központ, 11. helyen az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar. Az oktatók kiválóság alapján a 4. az SZTE Zeneművészeti Kar és az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar. A sporttudományi képzésterületi rangsorban a hallgatók kiválósága alapján a 4. legjobb az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar.


A társadalomtudományi listán a hallgatók kiválósága alapján 7. az SZTE BTK, 9. az SZTE ÁJTK, 23. az SZTE JGYPK és 27. az SZTE ETSZK. A természettudományi képzésterületi rangsorban a hallgatók kiválósága alapján 3., az oktatók kiválóság alapján az 1. az SZTE TTIK.


SZTEinfo


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták


Balogh_LaszloBalog László - ETSZK, gyógytornász

Világ életemben az egészségügy iránt vonzódtam. Talán ezért jelentkeztem először biológia szakra, ami nem vált be. Később gyógymasszőrködéssel foglalkoztam, ott ismertem meg nagyon sok olyan embert, akik az SZTE ETSZK gyógytornász szakára járnak. Megtetszett a tudás, amit ők képviselnek, ezért eldöntöttem, hogy én is ide akarok járni. Azért a Szegedi Tudományegyetemet választottam, mert itt olyan gyakorlatorientált a gyógytornászképzés, mint sehol máshol az országban. A gólyatábor és kari bulik is nagyon jók, összességében mindennel meg vagyok elégedve.





Marton_DorinaMárton Dorina - GTK, pénzügy-számvitel

Mindig is nagyon szerettem a matematikát és a történelmet, így orientálódtam a Gazdaságtudományi Kar felé. Ráadásul a nővérem is itt tanult és ő még jobban motivált ez irányba. A várost külön kiemelném diákbarát jellege miatt. Nagyon szeretem a szakomat, és tudom, hogy közgazdászdiplomával bárhol elhelyezkedhet az ember, akár külföldre is.



További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *

  • július 10.
    Egész napos
    A jelentkezés óta megszerzett és a pontszámításhoz nélkülözhetetlen, vagy többletpontokat igazoló dokumentumok pótlására előreláthatóan április második felétől legkésőbb 2024. július 10-ig lesz lehetőség. A pontszámítás kizárólag az E-felvételi rendszerébe megfelelő módon feltöltött dokumentumok alapján történik. Ezért kifejezetten fontos odafigyelni arra, hogy a szükséges dokumentumok megfelelően legyenek feltöltve.