Kiemelt_SZGYTV_donto

Budapesti csapat nyerte meg az SZTE VI. Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyét

Cambridge-be utazik, mert megnyerte a Szegedi Tudományegyetem VI. Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyét a budapesti Baár-Madas Református Gimnázium csapata. A fővároson kívül 14 megyéből és a Vajdaságból 59 team érkezett az SZTE különleges, mert több tantárgyat is érintő és a Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert munkássága előtt tisztelgő vetélkedőjére.

esza_felsoA Szegedi Tudományegyetem VI. Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyén a fővároson kívül 14 megyéből és a Vajdaságból 59 csapat érkezett. A 177 középiskolás és kísérő tanáraik is hozzájárultak ahhoz, hogy méltóképpen emlékezzünk Szent-Györgyi Albertre, aki 85 éve a szegedi egyetem kutatójaként a paprikában gazdag C-vitamin-forrásra lelt, illetve 80 éve fiziológiai és orvosi Nobel-díjat kapott a „biológiai égésfolyamatok, különösképpen a C-vitamin és a fumársavkatalízis szerepének tisztázása terén tett felfedezéseiért”.


SZGYTV_indul

 

59 közül 6 döntős


A tehetséggondozás jegyében rendezte meg a Szegedi Tudományegyetem 2017. december 7–8. között a Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyt. A versengő diákok intézményein kívül további 41 iskola kapcsolódott be az SZTE és a Szegedi Tudós Akadémia közösen összeállított programjába. Az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyre érkező diákok mellett további 220 fiatal vett részt a Szegedi Tudós Akadémia által szervezett, Nobel-díjasok – Tehetséges Diákok Találkozójának 2017. december 9-én záruló programjain.


SZGYTV_total

 

A rangos vetélkedő résztvevői kémiai, biológiai, fizikai ismereteiket villanthatták föl az első, írásbeli feladványokat tartalmazó fordulóban. Az 59 csapat közül az élbolyba tartozók közel azonos eredményt értek el. A döntőbe 6 csapat jutott: a budapesti Baár-Madas Református Gimnáziuim „BMRG 1”; a budapesti Deák Téri Evangélikus Gimnázium „DEG”; a budapesti Városmajori Gimnázium „PICIKE BORFALÓ”; a budapesti Veres Péter Gimnázium” BEKRIZSA”; a Gödöllői Református Líceum Gimnázium ”Kémcsövesek”; a szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium „RMG-2” formációja.


SZGYTV_kiserlet

 

A döntősök szóbeli és írásbeli feladatokat oldottak meg, de kémiai kísérletet végezve is válaszoltak a feladványokra. Szent-Györgyi Albert élete és munkássága mellett a fizikai, kémiai, fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjasok 2012 és 2016 közötti eredményei is terítékre kerültek. A versenyzőknek kémiai mítoszok között kellett eligazodniuk, majd molekuláris gépet építettek, DNS-t "javítottak", G-protein-függő-jelátvitellel és molekulamodellezéssel, illetve szuper fluoreszcens mikroszkópiával kapcsolatos kérdésekre válaszoltak.

 

 

Ajándékeső a résztvevőknek


Ebben az esztendőben első alkalommal az SZTE jutalmazta azokat a csapatokat is, amelyek nem jutottak be a döntőbe. A szegedi egyetem és a verseny szponzorai által felajánlott jutalmakat a döntőt követő díjátadón adták át.


SZGYTV_zsuri


Az SZTE ÁOK Biokémia Intézetben tehet látogatást a Pécsi Janus Pannonius Gimnázium „JANUS” csapata. A díjat Prof. Dr. Dux László, a zsűri elnöke adta át.

 

Az SZTE ÁOK Igazságügyi Orvostani Intézetbe látogathatnak el, és akár boncoláson is részt vehet az esztergomi Dobó Katalin Gimnázium „DOBÓ” nevű csapata; a budapesti Veres Péter Gimnázium „Festéktüsszentő Hapci Benő” csapata és az SZTE gyakorló gimnázium „Hazsbeszélők” csapata. A díjat Dr. Bene Tamás, az SZTE nemzetközi és közkapcsolati igazgatója adta át.

 

Ellátogathat az az SZTE ÁOK Orvosi Készségfejlesztő Központjába, más néven Skills Laborjába a szentesi Horváth Mihály Gimnázium „Skorbut” nevű csapata. A díjat Árva Hédi, az SZTE hallgatója, a 2012-es I. Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny győztese, az akkori cambridge-i fődíjat elnyert csapat tagja, illetve a 2013-as és a 2014-es Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny résztvevője adta át.

 

Az SZTE GYTK felajánlását nyerte, és végigkövetheti a gyógyszerkészítés útját a kutatástól a gyártásig a pécsi Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnázium CRNLG csapata és a kisvárdai Bessenyei György Gimnázium „Besi 1” nevű csapata. A díjat Dr. Révész Piroska professzor, a zsűri tagja adta át.


SZGYTV_kerdeskeszitok

 

Szent-Györgyi emléksétán vehet részt Hannus István professzor kalauzolásával a Bonyhádi Petőfi Sándor Gimnázium „Bonyhádi Favoritok” csapata, a Pécsi Művészeti és Szakgimnázium „Alkotók” csapata, a debreceni Tóth Árpád Gimnázium „TÁG 6.2” csapata. A díjat Dr. Hannus István professzor (SZTE TTIK Kémiai Intézet) adta át.

 

Az ELI-ALPS lézerkutató központba látogathat el az Orosházi Táncsics Mihály Gimnázium „OTMG 2” csapata; a budapesti Leövey Klára Gimnázium „A Leövey Termtudósai 1” formáció. A díjat Dr. Bene Tamás nemzetközi és közkapcsolati igazgató adta át.

 

 

Kreatívok filmje és képregényei


Hagyomány, hogy minden évben kreatív kategóriában is ír ki pályázatot a szegedi egyetem e nívós versenyét szervező SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság. 2017-ben képregénnyel és kisfilmmel is lehetett nevezni. Mindkét kategória címe: „A mi kedvenc Nobel-díjasunk”. Idén a képregény kategória volt a népszerűbb. A pályamunkákat a tanulmányi verseny zsűrije, kérdéskészítői és az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság munkatársai zsűrizték, és - a korábbi évekkel ellentétben - megosztott díjat ítéltek meg két csapatnak. A pályaművek bírálásakor két szempontot vettek figyelembe: egyrészt, hogy sikerült-e bemutatni a csapat által kiválasztott Nobel-díjast és munkásságát, amiért a legmagasabb szintű tudományos elismerést elnyerte; másrészt figyelembe vették a megvalósítást is.


A kreatív kategória díjait Dr. Bene Tamás, a Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság igazgatója adta át. A csapat tagjai és felkészítő tanáruk SZTE ösztöndíjban valamint könyvjutalomban részesültek: a csomagban megtalálhatták a Magyarország városai című sorozat I-III. kötetét is, amelyet az Égisz Kiadó ajánlott fel.

 

SZGYTV_kreativ_1

A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyen kreatív kategóriában filmjével különdíjat nyert a Zentai Gimnázium csapata, a „TUDOMÁNYOSAN TERMÉSZETES CSAJOK”: Rusák Réka, Tóth Helga, Miklós Tímea; valamint kísérő tanáruk: Máriás Ildikó.


Képregényével különdíjat nyert a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakgimnázium csapata, a „MÜSZISEK”: Bíró Barna Gábor, Szekér Zoé Júlia, Dudás Dóra; felkészítő tanáruk: Lovász Lázár.

 

 

Döntősök közt dobogósok


A döntőbe bejutott 6 csapat ajándékcsomagjába bekerült a Magyarország városai című sorozat I-III. kötete, amelyet az Égisz Kiadó adományozott. Az Akadémia Kiadó felajánlásaként egy éves korlátlan hozzáférést kaptak a kiadó online könyvtárához, a Magyar Elektronikus Referenciamű Szolgáltatáshoz. A MeRSZ a magyar nyelvű tudományos alapművek, összefoglaló kézikönyvek, felsőoktatási tankönyvek elektronikus gyűjteménye, amely több száz mű teljes tartalmának online elérését biztosítja, s ez a szám folyamatosan bővül. A honlapon lehetőség van szótövező és több művet érintő keresésre; kategóriaválasztásra tudományágak szerint; dokumentumrészek másolására, nyomtatására akár a jegyzetekkel együtt; kereszthivatkozások kezelésére; valamint hivatkozások gyors beszúrására.

Továbbá: e csapatok tagjai és felkészítő tanáraik ellátogathatnak az Egis Tudományos és Technológiai Központba az Egis Gyógyszergyár Zrt. jóvoltából. Az Egis Tudományos és Technológiai Központot az Egis azzal a céllal hozta létre, hogy 21. századi környezetben, világszínvonalú interaktív eszközök segítségével mutassa be a gyógyszeripari kutatás-fejlesztés, valamint a hatóanyag- és késztermék gyártás gyakorlatát. A 3D-s vetítőteremben a gyógyszer útja tekinthető meg a kutatás-fejlesztéstől kezdve a gyártáson át az expediálásig. Az Egis Tudományos és Technológiai Központ három emeleten a legmodernebb interaktív multimédiás eszközöket és számos izgalmas szakmai információt, érdekességet kínál látogatói számára.

 

SZGYTV_elso_asztal

Az SZTE VI. Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny 6. helyezett csapatának, a budapesti Veres Péter Gimnázium „Bekrizsa” elnevezésű formációjának a tagjai: Beke Hunor, Szőcs Krisztina, Bertók Zsanett. Számukra és tanáruknak, V. Győri Nikolettnek a díjat Árva Hédi, az SZTE hallgatója, a 2012-es I. Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny győztes csapatának tagja adta át.


SZGYTV_V Az 5. helyezett csapatnak, a Gödöllői Református Líceum Gimnázium – Lászlóffy Júlia, Grób László, Gáspár Márton alkotta – „Kémcsövesek” formációjának és kísérő tanáruknak, Horváth Zsoltnak Dr. Bene Tamás, a Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság igazgatója adta át a díjat.

 

SZGYTV_IV

A 4. helyezett csapat: a budapesti Városmajori Gimnázium „Picike Borfaló” nevű formációja. A Rácz Dorottya, Köves Boldizsár és Toldy Bence alkotta csapat a vetélkedő végén elárulta: nevük a citrátkör alkotóelemei egy részének kezdőbetűivel játszadozva alakult ki. A leleményes csapatnak és felkészítő tanáruknak, Jánosyné Solt Annának Dr. Hannus István professzor adta át a jutalmakat.

 

A dobogós csapatok ajándékcsomagjába bekerült a Gondolat Kiadó gondozásában megjelent, Szent-Györgyi Albert Magyarországon című könyv is, amelynek szerzői az SZTE Klebelsberg könyvtár munkatársai: Marton János és Papp Kornélia. Ezen kívül a diákok a Szegedi Tudományegyetem pulóvereit is ajándékba kapták.

 

SZGYTV_Radnoti

A 3. helyezett a szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium „RMG-2” csapata – Bitay Gergő, Juhász Gábor és Veszprémi Zsombor –, valamint felkészítőjük, Gál Béla, aki az intézmény igazgatója is, fejenként 40 ezer forint ösztöndíjban is részesült. A díjat, a könyvcsomaggal együtt, Dr. Wölfling János professzor, a zsűri tagja adta át.

 

SZGYTV_II

A budapesti Deák Téri Evangélikus Gimnázium „DEG” csapata – Szigeti Márk, Hargitai Dóra, Szeidl Réka – lett a 2. helyezett, felkészítőjük: Fazakas Andrea. A diákok és tanáruk 60 ezer forint ösztöndíjban is részesült. Számukra Prof. Dr. Révész Piroska, a zsűri tagja adta át a díjat. Az ezüstérmesek további ajándéka a Akadémia Kiadó gondozásában megjelent 100 kémiai mítosz - Tévhitek, félreértések, magyarázatok című könyv, amelynek szerzői – többek között –: Dr. Kovács Lajos, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Orvosi Vegytani Intézet tudományos főmunkatársa és Dr. Csupor Dezső, az SZTE Gyógyszerésztudományi Kar Farmakognóziai Intézet tanársegédje is.


SZGYTV_1__elso_helyezett003kf

A verseny fődíját, a Cambridge-i utazást a budapesti Baár-Madas Református Gimnázium „BMRG 1” csapat nyerte. Így a három diák – Boldizsár Imre, Uri Benjamin, Makovszky Mihály – és felkészítő tanáruk, Vetlényi Dávid lesz a verseny fő támogatója, Szegedi Megyei Jogú Város Önkormányzata, valamint a Cambridge-Szeged Society vendége. Az OTP Travel jóvoltából tanulmányútra utaznak Szeged testvérvárosába 2018. januárjában, ahol szakmai programokon is részt vehetnek. A dobogósok ajándékpakkján kívül az I. helyezett csapat tagjai megkapták a Pick Zrt. csomagját is. A díjakat Prof. Dr. Dux László, a zsűri elnöke adta át.

 

A verseny szponzorainak támogatásával díjazták az első hat helyezett csapatot, valamint a kreatív kategória győztesét, és a szponzorok támogatásával utazik az első helyezett Szeged testvérvárosába, Cambridge-be.Az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyt, mint az ország egyik legrangosabb tanulmányi versenyét, idén is számos cég találta támogatásra méltónak. Arany fokozatú támogatók: Richter Gedeon Vegyészeti Gyár NyRt., OTP Travel Kft., Diákhitel Zrt., Akadémia Kiadó. Ezüst fokozatú támogató: Sanatmetal Kft. Bronz fokozatú támogatók: Gondolat Kiadó, Solvo Zrt., Egis Gyógyszergyár Zrt., Pick Szeged Zrt. Ők biztosították a legjobbak jutalmait.

 

A verseny szervezése uniós forrásból valósult meg, az EFOP-3.4.4-16-2017-00015, "A Szegedi Tudományegyetem készségfejlesztő és kommunikációs programjainak megvalósítása a felsőoktatásba való bekerülés előmozdítására és az MTMI szakok népszerűsítésére" című pályázatnak köszönhetően.

 

A középiskolások és tanáraik számára összeállított program gálaműsorral és gálavacsorával folytatódott, majd 2017. december 9-én a Szegedi Tudós Akadémia előadásaival zárult.


További információk: az SZTE Hírportál Szent-Györgyi Albert Emlékoldalán.

 

 

SZTEinfo – Ú. I.

Fotók: SZTE NKI


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták


kartali_tunde_felveteliKartali Tünde - TTIK, biológia PhD

Újvidéken, szerb nyelven fejeztem be a mesterképzést. De mindig is szerettem volna az anyanyelvemen továbbtanulni, mikrobiológiával foglalkozni. Ezért jelentkeztem az SZTE Biológia Doktori Iskolájába. Szegedet mindig is szerettem. Régóta tisztában vagyok azzal is, hogy az itteni egyetem minőségi képzést biztosít, az SZTE Mikrobiológiai Tanszékéről csak jót hallottam. Ezért választottam a Szegedi Tudományegyetem doktori képzését.





Nagy_GergoNagy Gergő - BTK, szlavisztika-orosz, angol

Mindig is érdekeltek a külföldi Kultúrák, szerettem nyelveket tanulni. Azért választottam a BTK szlavisztika-orosz szakirányát, mert a Szegedi Tudományegyetem híres külföldi pályázati lehetőségeiről (például Erasmus-program), ahol kamatoztathatom az itt megszerzett tudást. Tehát a gyakorlatomat akár külföldön is eltölthetem. Ráadásul az orosz mellé második évtől lehetőségem nyílt felvenni az angol minort, amit szintén hasznosnak tartok a későbbi elhelyezkedésem szempontjából. A szegedi nyelv szak középpontjában a gyakorlat-orientáltság áll, ami igen fontos, ha valaki anyanyelvi szinten szeretne egy nyelvet elsajátítani.



További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *

  • július 10.
    Egész napos
    A jelentkezés óta megszerzett és a pontszámításhoz nélkülözhetetlen, vagy többletpontokat igazoló dokumentumok pótlására előreláthatóan április második felétől legkésőbb 2024. július 10-ig lesz lehetőség. A pontszámítás kizárólag az E-felvételi rendszerébe megfelelő módon feltöltött dokumentumok alapján történik. Ezért kifejezetten fontos odafigyelni arra, hogy a szükséges dokumentumok megfelelően legyenek feltöltve.