Szegedi Tudományegyetem, Gazdaságtudományi Kar Ahol tudás és szándék találkozik

Hírek  --  Hírek  --  SZTE GTK hírarchívum  --  GTK 2013. Május

Török Ádám: Mennyiben tekinthető játékelméleti problémának a nemzetközi adósságválság?

gtk_ecodemia_logo_rgb1

Az Ecodemia rendezvénysorozat záró, ötödik eseményét Török Ádám, a Pannon Egyetem Közgazdaságtan Tanszékének egyetemi tanára tartotta. A professzor előadásának vezérfonalát az aktuális pénzügyi válság viszonyrendszerének modellezése jelentette, melyhez közismert játékelméleti modelleket használt fel.
2013. május 16.

Az adósságválság jelenségrendszernek játékelméleti feldolgozása még gyerekcipőben jár, “alig néhány tanulmány vagy blogbejegyzés foglalkozik ilyen megközelítésben a témával” - emelte ki a professzor. Előadásában azonban kevésbé a játékelmélet matematikai modelljeit, kalkulációit mutatta be, inkább azt, hogy az ismert játékok, mint a fogolydilemma, vagy a “nemek harca” játék hogyan alkalmazható a válság szereplőinek részvételével.


A modellalkotása során az alapfeltevéseket is ismertette, és összehasonlította az aktuális szituációval a veszprémi egyetem professzora. A “nemek harca” játéknál (link: http://hu.wikipedia.org/wiki/Nemek_harca) például az egyik szereplő a gazdasági megszorítások szükségessége mellett érvel, a másik pedig a bajba jutott ország további hitelezéséért, a gazdasági növekedés beindításáért küzd. “Az eredeti játék azonban többfordulós, ráadásul a szereplők egyenlő erősek, a válságban azonban nem” - hangsúlyozta a professzor. Az adósságválság viszonyainak elemzését a közismert tragacsmodell, valamint a Nash-egyensúly modelljeivel is megismerhette a hallgatóság. Az előadó az ide vonatkozó elméleteit még nem publikálta, de rövidesen ilyen formában is megismerhetjük a gondolatait.


Végh Marcell


29618_cib_logo_740_4004