Szegedi Tudományegyetem, Gazdaságtudományi Kar Ahol tudás és szándék találkozik

Hírek  --  Hírek  --  SZTE GTK hírarchívum  --  GTK 2013. Július

Hétfőn starolt az EcoCamp 2.0

SAM_0020

A délelőtt folyamán már mindenki sürgött-forgott a Gazdaságtudományi Karon, ugyanis 2013. július 29-én (hétfőn) kezdetét vette a második EcoCamp, azaz a kar középiskolásoknak szóló tehetséggondozó tábora.

2013. július 30.

SAM_0007A vidékről érkező diákokat a vasútállomáson és a buszpályaudvaron is GTK-s hallgatók várták, akik már akkor gondoskodtak a jó hangulatról és a diákok összeismertetéséről. Ezalatt a GTK Aulájában már délelőtt 11 órakor megkezdődött a regisztráció, mely egészen a megnyitó kezdetéig tartott.

Az eseményt Dr. Kovács Péter, a tábor vezetője nyitotta meg, majd Dr. Vilmányi Márton, az SZTE GTK dékánja köszöntötte a tábor lakóit, valamint Sápi Ákos, az Econventio elnöke is üdvözölte a táborozókat. A diákok arcai közül nem mind volt ismeretlen, hiszen vannak olyan táborozók is, akik a második EcoCamp-en veszek részt, ugyanis tavaly is velünk tartottak.

SAM_0024

A megnyitón a tábor vezetője röviden ismertette a hét szakmai, illetve szabadidős programjait, valamint azokat az oktatókat és hallgatókat, akik az egész hét eseményeinek lebonyolításában segítenek. Az oktatók közül elsőként Vajda Beátával és Farkas Gergellyel ismerkedhettek meg a diákok, ugyanis a megnyitó után az ismerkedés és a csapatépítő tréning vette kezdetét.

Az első feladatok során a diákok megismerkedhettek egymással különféle térmetriához kapcsolódó feladatok során, ahol sorba kellett rendezni magukat a magasságuk vagy nevük alapján, vagy éppen egy képzeletbeli térképen kellett magukat elhelyezni.


SAM_0035

A táborozók arról számoltak be, hogy a legnépszerűbb feladat számukra a „toronyépítés” volt, melynek lényege, hogy melyik csapat tud 15 db A/4-es méretű papírból (minden más segédeszköz felhasználása nélkül) magasabb tornyot építeni. A nyertes csapat egy vállig érő tornyot hozott össze. A másik kedvenc játék is papírokhoz kapcsolódott, s a „tutaj” névre hallgatott. Először meg kellett tippelniük a csapatoknak, hogy hány darab papíron férnének el, majd végre is kellett hajtani a feladatot. A kihívás mindenkit megmozgatott, s a csapatok kreatívabbnál kreatívabb módon próbálták demonstrálni, hogy bizony sok jó ember kis helyen is elfér. A további feladatok során pedig egy-egy személyt, illetve kisebb csoportokat a jellemzőik alapján kellett bemutatni annak érdekében, hogy minél jobban megismerjék egymást.

SAM_0088

A csapatépítés nagy sikerrel zárult, sikerült mindenkit mindenkivel összeismertetni. A nap azonban itt még nem ért véget! Miután mindenki átsétált az újszegedi Móra Ferenc Kollégiumba – ahol a táborozók szállása található – a finom vacsora és egy rövid pihenés után következett a kikapcsolódás. Mivel még csak az első napon volt túl a csapat, ideje volt megismertetni a középiskolásakat Szeged város nevezetességeivel. Annak érdekében, hogy a szegediek se unatkozzanak, különféle ügyességi és logikai játékok színesítették a több helyszínből álló túrát.



SAM_0010

A Móra Ferenc Múzeum előtt egy kari kvízt kellett megoldaniuk a csapatoknak. A kérdések a kar megismerésére irányultak: a kar színét, logóját, alapszakjait, hallgatói szervezeteit ismerhették meg könnyed formában. A kérdések azoban nehezedtek, s mi sem bizonyíta ezt jobban, mint az, hogy a tábor első napján még kissé nehézséget okozott a táborban található fiúk és lányok összeszámolása, azonban a kar címét, az EcoCamp logóját már mindenki kórusban skandálta. Szemközt a Roosevelt téren egy marketinges feladat várta a csapatokat. Logókat kellett felismerniük úgy, hogy a márkanév ki volt takarva. Meglepően ügyesek voltak a középsulisok, csak úgy záporoztak a megoldások a 40 logót tartalmazó kvíz során.


DSCF1099

Ezt követően még 3 helyszín várta az egyre fáradó, azonban egyre lelkesebb csapatokat. Az egyik helyszínen egy gazdasági-vállalati rejtélyt kellett megoldaniuk úgy, hogy a történethez szükséges információk különböző helyszíneken voltak elrejtve.

Innen a Dugonics térre vagy az Aradi térre vezetett az út. A Dugonics téren igazi közgazdász kifejezések zavarták össze a diákokat. Először Magyarország megyéiből kellett kirakni az országot úgy, hogy minden megyét ábrázoló darabon egy-egy szót olvashattak, majd a játék végén (miután már a papírok le voltak fordítva a térképen) vissza kellett mondaniuk emlékezetből minél több gazdasági szót úgy, hogy valójában ők nem is tudták, hogy a szavakra vissza kell majd emlékezniük. Végül egy kis ügyességi játék várt a mindenkire. Egy jól ismert televíziós játék feladványai közül kellett néhányat megoldaniuk a bátor jelentkezőnek.

A városnézés végén kissé fáradtan, azonban igen jókedvűen tért haza a csapat, s már útközben arról folyt a csevej, vajon a következő napon mi vár majd a táborlakókra.